Hopp til innhold

Lady Gaga er «død»

Lady Gaga og flere andre artister tok onsdag sine digitale liv til inntekt for kampen mot HIV og Aids.

Lady Gaga, Alicia Keys og Daphne Guinness er blant artistene som markerer World Aids Day

Lady Gaga, Alicia Keys og Daphne Guinness er blant artistene som markerer World Aids Day ved å begå «digitalt selvmord»

Foto: Twitpic / buylife.org

Lady Gaga er «død»

Lady Gaga twitret et bilde med seg selv «død», liggende i en kiste.

Foto: Handout/Twitpic
Alicia Keys fronter «Keep a child alive»-kampanjen

Alicia Keys fronter «Keep a child alive»-kampanjen.

Foto: buylife.org
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lady Gaga tar i bruk ekstreme virkemidler for å markere kampen mot Aids. Liggende i en kiste viste hun onsdag sin støtte til World Aids Day-kampanjen.

I en Twitter-melding la hun ut et bilde av seg selv liggende i en kiste og røykende på en sigar.

Blir tause på nettet

Dette var det samme som mange andre artister valgte å gjøre 1. desember, som er datoen valgt ut for å markere kampen mot HIV og AIDS.

Artister som Usher og Justin Timberlake valgte denne dagen å begynte sin avholdenhet fra aktiviteter i sosiale medier, fram til Alicia Keys-kampanjen «Keep A Child Alive» har samlet inn én million dollar.

- Jeg har valgt å ofre mitt digitale liv for å gi tilbake det virkelig livet til de millioner som er påvirket av HIV og AIDS, sier Keys i en videomelding.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Alicia Keys oppfordrer til å gi penger til «Keep a child alive»-kampanjen

- Fra meg blir det ingen nye oppdateringer på Facebook eller Twitter før det er samlet nok penger inn til å kjøpe tilbake mitt digitale liv, sier hun videre.

På nettstedet buylife.org blir en rekke celebriteter erklært «døde» og man kan her også se Alicia Keys liggende i en kiste.

Så langt har litt over 100.000 dollar kommet inn til kampanjen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober