NRK Meny
Normal

Lady Gaga blir universitetsfag

Nå kan du få Lady Gaga på vitnemålet.

Lady Gaga

Lady Gaga er en av verdens mest omtalte artister og blir nå også eget universitetsfag.

Foto: Pat Wellenbach / Ap

Mathieu Deflem

Mathieu Deflem er professoren i sosiologi ved University of South Carolina som har startet opp et eget emne med Lady Gaga som fokus.

Foto: University of South Carolina
Lady Gaga

Lady Gaga, her på besøk i et studio da hun var i Norge for noen uker siden, blir eget fag på universitetet.

Foto: Lady Gaga / Twitter

De er nok ikke så mange, de som vil vurdere å anskaffe seg en bachelorgrad i Lady Gaga.

Men ved University of South Carolina kan sosiologistudentene nå ta et eget emne som utelukkende handler om det musikalske fenomenet, melder BBC.

Professor og Gaga-fan

Professor i sosiologi Mathieu Deflem, som selv er en stor fan av artisten, står bak universitetsfaget «Lady Gaga and the Sociologi of Fame».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kursbreskrivelsen sier at studentene skal forholde seg til «de sosiologisk relevante dimensjoner ved Lady Gagas berømmelse i forhold til hennes musikk, videoer, mote og andre kunstneriske bestrebelser».

Stor på nettet

Lady Gaga, som utvilsomt er en av verdens mest omtalte og innflytelsesrike artister akkurat nå, vil bli undersøkt som «fenomen». Blant annet skal man se på hvorfor hennes musikkvideoer er blitt sett over én milliard ganger på Youtube og hvorfor hun har flere enn 10 millioner fans på Facebook.

Egentlig hadde professor Deflem planlagt et mer generelt sosiologi-emne som skulle dreie seg om kjendiskulturen i en bredere forstand.

Sosiologisk vinkel

- Men så tenkte jeg, fanden heller, la oss la hele faget handle om Lady Gaga og hennes reise mot berømmelse, sier professoren til nettstedet The Daily Gamecock.

Han understreker at studentene skal se på Lady Gaga fra en sosiologisk vinkel.

- Så det er personen vi ser på, og ikke hennes musikk, sier han om kurset som har sin egen blogg.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: