Hopp til innhold

Kunst verdt milliarder forsvunnet

Siden 1990-tallet er kunst verdt milliarder av norske kroner blitt stjålet fra kunstmuseer verden over. Mange av maleriene er fortsatt ikke funnet.

Utsnitt fra "Greve Lepic og hans døtre" av Degas

Dette bildet av den franske maleren Degas ble stjålet i Zürich i 2008. Dette og et bilde av Paul Cezanne er fortsatt forsvunnet. Til sammen er verdien av bildene anslått til en milliard norske kroner.

Foto: FBI

Torsdag kom nyheten om at «tidenes kunsttyveri» hadde funnet sted i Paris, hvor fem bilder verdt hele fire milliarder norske kroner var forsvunnet fra Museet for moderne kunst i den franske hovedstaden.

Senere samme dag ble bildenes verdi nedjustert rundt 100 millioner euro, hvilket tilsvarer 800 millioner norske kroner. Dermed overgår antakeligvis ikke torsdagens tyveri kunsttyveriet som fant sted i Zürich i Sveits i 1998.

Verdt over en milliard

Cezannes "Gutt med rød vest"

Paul Cezannes «Gutt i rød vest» er fortsatt forsvunnet.

Foto: FBI

De fire stjålne bildene, av van Gogh, Cezanne, Degas og Monet, ble omtalt som «de fire fineste» i museet som huser E. G. Bührle-samlingen. Da NRK omtalte saken den gangen ble verdien på bildene anslått til 900 millioner norske kroner.

– To av bildene kom tilbake i løpet av den første uken, de ble funnet i en bil på en parkeringsplass, forteller Elisabeth Vik Forsberg, kunstekspert ved Blomqvist kunsthandel.

Bildene «Gutt i rød vest» av Paul Cezanne og «Greve Lepic og hans døtre» av Edgar Degas, som i dag anslås være verdt over en milliard norske kroner, er fortsatt borte og står på FBIs topp-ti-liste over kunstkriminalitet.

Munch i fokus

På samme liste havnet også «Skrik» og «Madonna» da disse ble tatt av væpnede tyver midt på lyse dagen i august 2004.

– Tyveriet kom overraskende og var veldig forskrekkende for nordmenn flest. Det medførte også et slags fornyet fokus på kunstverk internasjonalt, sier Elisabeth Vik Forsberg.

Tyveriet av Munchs to bilder, ti år etter at en annen versjon av «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalmuseet, ble stort omtalt i utlandet.

Bildene kom til rette igjen i 2006, og to menn ble dømt for tyveriet.

Munchs "Skrik" og "Madonna"

Slik så «Skrik» og «Madonna» ut da de ble vist til offentligheten for første gang etter at de ble gjenfunnet 31. august 2006.

Foto: Munch-museet / Richard Jeffries / handout / SCANPIX

Funnet forlatt innen en time

Året før «Skrik» ble stjålet første gangen, stjal også tyver seks bilder fra Moderna Museet i Stockholm verdsatt til nærmere 60 millioner dollar, eller opp mot 400 millioner norske kroner. Kun halvparten av de seks bildene av Picasso og Braque er funnet igjen senere.

Et av annet tidenes største kunstran fant stad da hele 20 Van Gogh-malerier ble tatt fra Van Gogh-museet i Amsterdam. Bildene som ifølge nyhetsbyrået Reuters, er blitt verdsatt til 500 millioner dollar, ble funnet forlatt i en bil i nærheten av museet kort tid etter tyveriet.

Vincent van Goghs "The potato eaters" (utsnitt)

Utsnitt av Vincent van Goghs «The potato eaters» som ble stjålet, men raskt gjenfunnet, i Amsterdam i 1991.

Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Fortsatt forsvunnet 20 år etter

Men det kunsttyveriet som ifølge Morten Zontag leder i Kaare Berntsen, alle snakker om, er tyveriet på Isabella Stewart Gardner-museet i Boston i 1990. De 13 kunstverkene er per dags dato fortsatt forsvunnet.

– Bildene er aldri kommet til rette, hvilket er noe spesielt, forteller Zontag.

Blant de forsvunnene kunstverkene er tre bilder av Rembrandt, deriblant «Stormen på Genesaretsjøen», som er hans eneste maleri med maritimt motiv. I tillegg til et bilde av Manet, Govaert Flinck og fem bilder av Degas, forsvant også maleriet «Konserten» av Johannes Vermeer.

Utsnitt av "The Concert" av Vermeer

Det uvurderlige bildet «Konserten» av Johannes Vermeer ble stjålet i Boston i 1990.

Foto: AP

– Uvurderlig

Morten Zontag beskriver den forsvunne kunsten som uvurdelig. Det finnes svært få bilder etter Vermeer, og av de under 40 som finnes, er bare to andre i privat eie. Ifølge Zontag er Vermeer, som blant annet står bak «Pike med perleøredobb», omtrent like sjelden som da Vinci.

Hvor mye de forsvunne bildene egentlig er verdt, er vanskelig å fastslå ettersom prisingen av kunstverk på den tiden ikke kan sammenlignes med dagens prisnivå, forteller Zontag.

På Isabella Stewart Gardner-museet står henger fortsatt bilderammene tomme på samme sted som bildene hang før de ble tatt. En utlovet dusør på fem millioner dollar har ikke ført til noen løsning.

– Hvor spesielt er det at bildene aldri har blitt funnet?

– Etter de fleste tyverier dukker bildene opp, enten ved at man prøver å selge dem eller krever løsepenger. I verste fall er bildene brent opp, sier Zontag.

Bilderammene står fortsatt tomme på Isabella Stewart Gardner-museet

Bilderammene står fortsatt utstilt på Isabella Stewart Gardner-museet i Boston. Bildene har vært sporløst forsvunnet i over 20 år.

Foto: Josh Reynolds / AP
Fra Isabella Stewart Gardner-museet i 1990

En alvorstynget vakt står utenfor rommet hvor bildene på Isabella Stewart Gardner-museet hang da de ble stjålet.

Foto: AP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.