Kostnadene for 22. juli-minnested har mer enn tidoblet seg

Veien mot et nasjonalt minnested for dem som døde på Utøya 22. juli 2011 har vært lang og svært kostbar. – Økonomisk er det en katastrofe, mener direktør ved Henie Onstad.

Modellbilde

ILLUSTRASJON: Minnestedet som ble påbegynt i august i år skal bestå av 77 søyler – én for hver av dem som ble drept på Utøya og i Regjeringskvartalet. I tillegg blir det bygget parkeringsplass og fasiliteter, ny kai og ny nedkjøring til anlegget.

Foto: Statsbygg / privat

Minnestedet skulle opprinnelig ligge på Sørbråten i Hole kommune, og det var den svenske kunstneren Jonas Dahlberg som vant konkurransen om utformingen i 2013.

Stortinget bestemte da at selve kunstverket skulle koste 27 millioner kroner, mens planarbeidet og tilrettelegging av tomten med parkering og toaletter, skulle koste 13,5 millioner kroner. Altså til sammen 40,5 millioner kroner.

Den opprinnelige planen med minnested på Sørbråten ble skrinlagt, og utformingen av et nytt prosjekt startet på Utøyakaia.

Prislappen på et nasjonalt minnestedt økte da fra 40,5 til 500 millioner, det vil si at byggingen av minnestedet er mer enn ti ganger dyrere enn det prosjektet var opprinnelig.

Skapte voldsom debatt

Utformingen og plasseringen skapte voldsom debatt og etter at naboene til Sørbråten varslet søksmål mot staten, så vraket regjeringen hele prosjektet i juni 2017.

I stedet skulle minnestedet bygges på Utøyakaia, litt lenger sør.

Minnestedet som ble påbegynt i august i år skal bestå av 77 søyler – én for hver av dem som ble drept på Utøya og i Regjeringskvartalet. I tillegg blir det bygget parkeringsplass og fasiliteter, ny kai og ny nedkjøring til anlegget.

Det er arkitektkontoret Manthey Kula som har utformet minnestedet.

Statsbygg

ILLUSTRASJON: Veien mot et nasjonalt minnested for dem som døde på Utøya 22. juli 2011- har vært lang, kronglete og ikke minst svært kostbar.

Foto: Statsbygg / Privat

500 millioner kroner

Først i det reviderte nasjonalbudsjettet i sommer, kom Kommunal- og moderniseringsdepartementet med regningen til Stortinget. Da lå kostnadsrammen på 500 millioner kroner, og det var fem uker igjen til den planlagte byggestarten.

At det har blitt dyrere ut fra det som var den opprinnelige planen, overrasker ikke kommunalministeren.

– Det er helt vanlig at Stortinget blir forelagt kostnadene tett opptil byggestart, forklarer kommunalminister Nikolai Astrup.

– I dette tilfellet måtte vi jo også vente på kommunestyrebehandling i Hole kommune og for å bli ferdige til 22. juli 2021, så var det viktig å komme i gang raskt, legger han til.

Tapere i alle ledd

Tone Hansen, Henie Onstad

– Tenk hvor mye god kunst det kunne vært skapt av disse kostnadene. Til gjengjeld har vi heldigvis fått et nydelig minnested, Lysingen på Utøya som har blitt til gjennom en helt annen deltakerprosess, sier Tone Hansen ved Henie Onstad.

Foto: Gunnar Bratthammar / NRK

Direktør Tone Hansen ved Henie Onstad mener vi sitter igjen med tapere i alle ledd.

– Prosessen rundt minnesmerket har vært altfor dårlig forankret lokalt, kunstnerisk og økonomisk fra den spede begynnelsen, mener direktør i Henie Onstad Tone Hansen.

– Det kunstneriske prosjektet er forkastet, og prosjektet overlevert til arkitekter.

Og synes det er et dårlig signal for kunstens rolle i vårt samfunn.

– For det politiske nivået er dette tapt prestisje. Økonomisk er det en katastrofe.

– Tenk hvor mye god kunst det kunne vært skapt av disse budsjettoverskridelsene.

- I utviklingen av prosjektet på Utøyakaia har Statsbygg hatt tett og betydelig dialog både med Hole kommune, naboer, støttegruppa etter 22. juli og AUF. Det er feil å påstå at prosjektet ikke er forankret lokalt. Kostnadene for minnestedet på Utøyakaia ble presentert så snart utformingen av selve minnestedet og veianlegget som er påkrevd var ferdig utviklet og estimert. Stortinget har satt en kostnadsramme for prosjektet på 500 millioner kroner og denne jobber vi innenfor. Det er ingen overskridelser eller budsjettsprekker i dette prosjektet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Nikolai Astrup

Kommunalminister Nikolai Astrup.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Ikke uvanlig med økte kostnader

Økte kostnader undervegs i prosessen er ikke uvanlig ved store offentlige byggeprosjekt. Ved Institutt for bygg- og miljøteknikk på NTNU forsker man på hva som gjør at det stadig blir overskridelser.

Seniorforsker Morten Welde sier at det alle store prosjekt har til felles, er at usikkerheten er stor i en tidlig fase. Den usikkerheten er vi dårlige til å ta høyde for.

– Vi er gode til å estimere kostnadene av det vi kjenner, men vi er altfor dårlig til å ta høyde for «de kjente ukjente». Det er gjerne der de store kostnadsoverraskelsene ligger.

Welde forklarer at mange offentlige prosjekter får innspill underveis fra grupper som har interesser i det som bygges. Ofte blir slike innspill lyttet til.

Morten Welde

Seniorforsker Morten Welde ved NTNU forsker på hva som gjør at det stadig blir overskridelser.

Foto: OECD

– Det er jo gjerne brukere som ikke har noe eget finansieringsansvar, men som har sterke ønsker til kvalitet og utforming. Det kan gi noen uheldige insentiver som fører til uheldige mekanismer som gjør at kostnaden øker underveis, sier han.

Gått mange runder for å finne kostnadskutt

Nikolai Astrup sier det er gått mange runder for å finne mulige kostnadskutt på Utøyakaia.

– Dessverre så er det slik at både krav fra kommunen og krevende grunnforhold gjør at dette blir et dyrt prosjekt. Det skal blant annet bygges en vei, som er krevende i seg selv, og det utgjør brorparten av kostnadene ved minnesmerket, forklarer Astrup.

Naboene til det nye minnestedet på Utøyakaia ønsker heller ikke prosjektet velkommen og har brakt saken inn for retten. Denne prosessen er ennå ikke avsluttet, men arbeidet er midlertidig stoppet.

Utøya

Det planlagte minnestedet for 22. juli blir lagt til Utøykaia i Hole. Flere naboer er misfornøyde med plasseringen.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

ENDRING, 7.10.20 kl. 1115: Vi har spesifisert i teksten at vi omtaler totalkostnader og rammer på et endelig minnested - der forskjellen i kostnader på det opprinnelige og det nye er fokuset. Vi har også lagt inn i et tilsvar fra Statsbygg. Vi har også bytte ordet kostnadssprekk med økte kostnader.

Kulturstrøm

 • Munchmuseet må kutte åpningstidene

  Allerede før Munchmuseet har åpnet må museet redusere åpningstidene for å spare penger. Planen var at museet skulle holde åpent 12 timer daglig hele uka. Nå planlegger de å kutte en time hver dag i snitt, skriver Avisa Oslo.

 • Skyteulykke på filminnspilling

  En kvinne er død og en mann skadd etter en skyteulykke under innspilling av Alec Baldwins film «Rust» i New Mexico i USA. Ifølge AFP var det Baldwin selv som avfyrte skuddet. En talsperson sier ulykken skjedde da et våpen med løsskudd ble avfyrt ved en feil.

 • Svensk rapper skutt og drept

  En mann er skutt og drept sør i Stockholm, opplyser svensk politi. Ifølge Expressen dreier det seg om den 19 år gamle rapartisten Einár. Politiet fikk melding om skyting i Hammarby kl. 22.50. Kl. 01.39 opplyste politiet at han døde av skadene og at hans pårørende er blitt varslet.

  Natt til fredag brukte politiet helikopter i søk etter gjerningspersoner. – Det finnes opplysninger om at en eller to personer løp fra stedet, sier politiets pressetalskvinne Carina Skagerlind.

  Einár, med døpenavnet Nils Kurt Erik Einar Grönberg, har millioner av avspillinger på Spotify med flere låter som har toppet listene, og han har blant annet vunnet priser på Grammisgalan.

  Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med kunstnernavnet Einár,
  Foto: Pontus Esse Carmback CC BY 3.0