Knut Anders er vinneren av Stjernekamp

Knut Anders Sørum vant Stjernekamp 2016 til stor jubel og stående appalus. Han er den første mannen som vinner konkurransen.

Vinneren av årets Stjernekamp-finale ble kåret lørdag 29. oktober.

– Jeg vil takke alle som har stemt og for den ekstreme støtten fra hele landet. Tusen takk, tusen takk, sier Knut Anders Sørum etter seieren. Så gikk han for å synge finalelåten en gang til.

Knut Anders Sørum synger "Fix you" etter at han er blitt utropt til vinner av NRKs musikk-konkurranse Stjernekamp.

Fjorårets vinner av Stjernekamp, Maria Haukaas Mittet, gjorde comeback som mentor og gjestedommer. Sopranen Solveig Kringlebotn var også tilbake som mentor for Knut Anders og gjestedommer i opera, og rap-artisten André Hadland coachet Nicoline og dømte i hiphop.

Dette sier dommerne om kveldens opptredener

Reprise fra høstens Stjernekamp:

1. Knut Anders: «Nessun Dorma» (opera)

Knut Anders Sørum
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Fra «Turandot» av Giacomo Puccini (1926)
Libretto av Giuseppe Adami og Renato Simoni

– Jeg har så gåsehud at jeg tar inn russisk radio, nå. Du gjør det igjen. Kanskje det største operaøyeblikket i Stjernekamphistorein, sier Feldberg.

– Fy fader for du har kraft, og holdning! Det var herlig å se det igjen, sier Mona B. Riise.

– Søren meg, du toppa det du gjorde sist gang. Du er antakelig ikke klar over hvor avansert det du gjør er. Man trenger kraft, klang, høyde. Du får det til akkurat som en operasanger, sier Kringebotn.

2. Nicoline: «Black Widow» (hiphop)

Nicoline Berg Kaasin
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Artist: Iggy Azalea feat. Rita Ora (2013)
Tekst/mel. Iggy Azalea, Tor Erik Hermansen, Mikkel Storleer Eriksen, Benjamin Levin, Katy Perry, Sarah Hudson

– Jeg er så imponert, Nicoline. Du gir alt, du er et monster når du kommer opp på scenen. Jeg tror vi ser store ting fra deg. Du gjør denne låta mye bedre enn Iggy. Ferdig snakka, sier André Hadland

– Tenk at du sto i et hjørne og følte at du forsvant litt i lanseringen av Stjernekamp. Se det du gjør nå. Du gutser hundre prosent. Det var helt rått, sier Riise.

– Dette var så tøft, her detter villdyret ut, her står jeg forsvarsløs. Det er dette vi har blitt vant til med deg, multitalentet vil ingen ende ta, sier Feldberg.

Låt fra eget repertoar:

1. Knut Anders: «Bli ved deg» (2013)

Knut Anders Sørum
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Norsk versjon: Knut Anders Sørum
Originaltittel: Stay With You (John Legend) av Dave Tozer, John Stephens

– Blandingen av rust, fløtekaramell og levd liv. Det er så fint. Jeg ble varm for Hedemark sist sesong, og nå er det bare Toten som gjelder. Du gjør låta helt din, det føles, sier Riise.

– Igjen tvister stemmer din, nå fra opera til totensoul og du er hjemme. Når du treffer er det ikke et tørt sete eller et tørt øye her, sier Feldberg.

– Det er så deilig å høre deg synge, d synger med sjela di. Du treffer meg rett i hjertet, Utrolig flott, sier Maria Haukaas Mittet.

2. Nicoline: «No Suitcase» (2016)

Nicoline Berg Kaasin
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst/mel.: Simen Eriksrud, Espen Berg, Sinead Harnett

– Fin låt, du formidler forteffelig. Du må få deg koffert og belage deg på mye reising de neste månedene, en hel verden venter på deg, Nicoline, sier Feldberg.

– Å ta med seg babyen sin på scenen i Stjernekamp er er en bragd i seg selv. Det var superfint. Du har stålkontroll, man kan bare sitte å nyte låta, sier Maria Haukaas Mittet.

– Det å fremføre en egen låt under størst tenkelig press, det er heftig. Du jobber ekstremt hardt, du er en popstjerne, sier Riise.

Finalelåt:

1. Knut Anders: «Fix You»

Artist: Coldplay (2005)
Tekst/mel.: Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman, Will Champion

– Jeg er beveget, jeg er salig. Fantastisk åpning, uttrykk og oktaver knipses rundt, det er så deilig når det sitter. Jeg fikk gåsehud, det dugget bak brilleglassene, et finaleøyeblikk. Takk skal du ha, Anders, sa Thomas Feldberg, etter at Anders fikk stående applaus fra hele dommerpanelet og salen.

– Jeg tror det må være noe av det beste vi har hørt noen gang på Stjernekamp. Så mange ulike følelser. Du klarer å balansere det. Deilig, sier Mona B. Riise.

– Jeg har på en måte vært i en annet rom, jeg var helt inni Fix you-verdenen. Dette er ikke lett materiale. Du har ekte glede av å gi oss denne opplevelsen. Takk, sier Maria Haukaas Mittet.

2. Nicoline: «Ghost»

Nicoline Berg Kaasin
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Artist: Ella Henderson (2014)
Ella Henderson, Ryan Tedder, Kenan Williams, Noel Zancanella

– Jeg elsker når du tar fram det såre og sinnet ditt. Du tar all plassen. Dette handler om at man skal gi slipp på det som ikke er bra, redsel og bekymring, du var altså så bra i dag, sier Riise etter å ha gitt stående applaus sammen hele dommerpanelt.

– Jeg digger at du tar det ned i starten, så braker det løs, demningen brister, vannet kommer og vi kommer oss ikke unna, og vi lar oss bare drukner i det. Det er så deilig. For en artist vi har oppdaget, sier Thomas Feldberg.

– Jeg er glad for at du endelig er ute og framme i lyset. Du blomstrer, det er finesse i alt du gjør. Du synger som en gullstrupe, du har tæl, du serverer en gavepakke vi bare kan nyte, sier Maria Haukaas Mittet.

Disse deltok i årets Stjernekamp:

Deltakerne i årets Stjerekamp

Kulturstrøm

  • Idris Elba i «Cats»

    Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

    Luther (series 4)
    Foto: Steffan Hill / BBC 2015
  • 2.250 euro i bot fra biblioteket

    En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).