Kjøpmannen som ble historiker

Møt bergenseren som kan ha vært en av de første til å innføre både selvbetjening og kunderabatt. De siste 26 årene har han derimot viet seg til detaljene omkring Jesu død.

Gunnar Rosenlund
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Da vår forretning i begynnelsen av 1960-årene innførte selvbetjening, var dette noe helt nytt. Det fantes ikke noe butikkutstyr for formålet så min bror og jeg måtte lage dette selv, minnes bergenseren Gunnar Rosenlund som også tror at familiens kolonialforretning var pionerer på lavprissystemet!

– Jeg sa til min bror at når vi gir våre butikkansatte 10 prosent rabatt på kaffe fra eget kaffebrenneri og andre vareslag så kan vi vel gi kundene det samme! Da kuttet vi ut grossistene og kjøpte rett fra produsent, men det mislikte grossistene så sterkt at det ble anlagt sak mot oss for Prisrådet. Den 20. april 1964 kom saken opp - og Prisrådet ga oss medhold. Denne dagen husker jeg meget godt, sier Rosenlund i programmet som ble sendt første gang søndag 15. februar 2009.

Fra handel til historie

Familieforretningen ble lagt ned i 1983 og siden den tid har Gunnar Rosenlund fordypet seg i historie og ikke minst i detaljene omkring Jesu død. Sammen med vitenskapsfolk og forskere har ”amatøren” Gunnar Rosenlund vært flere ganger i italienske Torino og gransket det som påstås å være Jesu lik-klede. I samtale med programleder Haakon D. Blaauw, forteller Rosenlund om dette og om hva han er kommet frem til.

Gunnar Rosenlund

Gunnar Rosenlund har mangeårig bakgrunn som kjøpmann. Nå er det betydelig eldre historie som gjelder.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Det er trolig svært få mennesker som kjenner hver kvadratcentimenter og lik-kledet som godt som det Rosenlund gjør. Han forteller om detaljer på de romerske myntene som ble lagt på likets øyelokk, han vet at pollenet som er funnet på kledet stammer fra planter som kun vokste i Palestina-området i vårsesongen og han vet at avtrykkene av blodvann tyder på at kroppen har vært død.

Privathistorisk etterforsker

Gunnar Rosenlund kaller seg for ”privathistorisk etterforsker”. Et av prosjektene han siden 1982 har arbeidet med er jakten på Jesu tornekrone som ligger i en stor krystall. Denne krystallen ligger i hendene på en stor sølvengel som Magnus Lagabøter i 1274 fikk i gave fra kong Filip 3. av Frankrike. Denne gaven førte til at Magnus Lagabøter bygget Apostelkirken i Bergen der engelen med krystallen også ble plassert.

Der sto den trygt frem til sommeren 1530 da kirken ble revet og alle verdigjenstandene ble sendt til København. Det endte med at krystallen og sølvengelen skilte lag. Gunnar Rosenlund har sporet opp krystallen og i Sølvsuper forteller han hva dette har ført til.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 31. januar kl 07.03

Kulturstrøm

 • Kanye West setter opp Opera

  Kanye West trår til med sin første opera. Operaen «Nebuchadnezzar» har premiere på Hollywood Bowl 24. november. Regi er ved den italienske performancekunstneren Vanessa Beecroft. Oppsetningen byr ifølge NME på musikk av Kanye Wests store gospelkor Sunday Service, meldte West på Twitter søndag (NTB).

  Laster Twitter-innhold
 • Fridtun får Språkprisen 2019

  Forfattar, filolog, føredragshaldar og tidlegare skihoppar Kristin Fridtun får Språkprisen 2019 frå Språkrådet. Hen får prisen, som er på 100.000 kroner, for bøkene Kjønn og ukjønn (2015), Homoflokar (2018) og Språket er ei bukse (2019).

  Kristin Fridtun
  Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK