Hopp til innhold

Kjetil Rekdal

Fotballtrener Kjetil Rekdal var gjest i Stjerneklart mandag 1. februar.

Kjetil Rekdal
Foto: Scanpix

HØR: Stjerneklart med Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal ble født i Rekdal i Vestnes kommune den 6. november 1968 som sønn av Sigmund Rekdal som driver firmaet Møretank A/S og hans kone Magni som arbeidet i Vestnes kommune. Kjetil vokste opp på Rekdal sammen med foreldrene og tre yngre søsken, brødrene Sindre og Yngve og søsteren Ingrid. Han gikk på Rekdal barneskole og på Tomrefjord ungdomsskole. Han spilte fotball for Fiksdal/Rekdal IL fra 11-årsalderen og fram til han flyttet til Molde i 1985.

Da han 16 år og 7 måneder gammel debuterte på Molde FKs seniorlag, var han den nest yngste spilleren i eliteserien, etter en annen Kjetil, Kjetil Sigurdsen fra Bryne. I de fire sesongene han var i Molde rakk han 75 kamper og scoret 25 mål, og i mai 1987 debuterte han på landslaget mot Italia på Ullevaal under Tor Røste Fossens ledelse. I 1988 reiste han til Mönchengladbach for å spille for Borussia. Han fikk bare 9 kamper de sesongene han var der.

I 1990 dro han til KV Lierse i Belgia der han var i 7 sesonger, spilte 181 kamper og scoret 71 mål. I 1994-sesongen var han på utlån til Molde der han spilte 8 kamper. Hele denne perioden var han fast på landslaget og fikk spille VM-sluttspill i USA under Egil Drillo Olsens ledelse i 1994. I de innledende rundene scoret Norge bare ett mål, og det var det Kjetil som sto for – i seieren over Mexico i Washington.

I 1996 gikk han til Stade Rennais FC i Frankrike, der han spilte 31 kamper og scoret 2 mål. Så flyttet han til Tysklands hovedstad Berlin i 1997 og spilte 4 sesonger og 64 kamper for Hertha Berlin, med 6 mål som resultat. I 1998 var Norge på nytt kvalifisert for et VM-sluttspill, denne gang i Frankrike, og Kjetil ble legendarisk da han scoret seiersmålet på straffespark mot Brasil i Marseille. De gule skoene hans og drakten han bar i denne kampen er utstilt på fotballmuséet på Ullevaal stadion i Oslo. Kjetil Rekdal er den eneste mannlige norske fotballspiller som har scoret i to VM-sluttspill.

I 2000 vendte Rekdal tilbake til norsk fotball og Vålerenga, der han fikk med seg 116 kamper og scoret 11 mål. Hans landslagskarriere endte med 83 landskamper og 17 mål. Han er nr 6 på lista over menn med flest fotball-landskamper for Norge.

I 2001 overtok han som trener etter Tom Nordlie og trente og spilte Vålerenga opp fra 1. divisjon til Tippeligaen. I 2002 ble det seier 1-0 over Odd Grenland i cupen. I 2003 måtte Vålerenga spille kvalifisering for å berge Tippeligaplassen, men i 2004 tok de sølv og i 2005 ble det seriemesterskap. I sin sjette sesong som trener for Vålerenga gikk han av i slutten av august på grunn av dårlige resultater både i serie og cup. Like fullt tok Vålerenga bronse i serien det året. Rekdal ovetok som trener for sin gamle klubb KV Lierse i november 2006 og trente laget til kvalifiseringsplass i den belgiske toppserien, men tapte kampen om å beholde plassen.

Sommeren 2007 meldte han overgang til ungdomsklubben Fiksdal/Rekdal i 5. divisjon, men ble etter hvert trener for tyske Kaiserslautern, der han fikk sparken i februar 2008. Høsten 2008 ble han ansatt som hovedtrener for Aalesunds FK. Det året havnet AaFK på nest siste plass i serien, men fikk likevel spille kvalifisering på grunn av utvidelse av antall lag i serien, og berget plassen med seier over Sogndal. I 2009 berget AaFK plassen akkurat, men til gjengjeld slo de naboen Molde FK i cupfinalen på straffekonk med 5-4, etter at de hadde klart uavgjort 2-2 etter ekstaomganger.

Kjetil Rekdal bor i Ålesund sammen med kona Ane Guro Skaare Rekdal og deres felles sønn, 2 år gamle Mikael. Fra et tidligere ekteskap har Kjetil sønnen Niklas og datteren Sofie.

Stjerneklart med Kjetil Rekdal, NRK P1, mandag 1. februar kl 22.05

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober