Musikken som gir magi til jula

Maten er klar og treet er på plass. Hva med musikken? Her får du åtte stykker som tar feiringen til nye høyder.

Nøtteknekkeren

MAGISK: Nøtteknekkeren fra 2016-oppsetningen ved Den Norske Opera & Ballett.

Foto: ERIK-BERG / Den Norske Opera

Det finnes et hav av nydelig klassisk musikk der ute, men det kan være vanskelig å finne fram til de beste innspillingene av de forskjellige stykkene. Derfor setter jeg her sammen et lite «musikalsk koldtbord» for deg. Det er noen klassiske perler, men det er også noen litt nyere stykker jeg mener vil kunne berike tiden vi har foran oss. Håper det faller i smak – god jul og godt nyttår!

1. Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach

Det er ikke alltid energien er på topp etter en travel juleinnspurt. Hvor ble den barnlige, yrende julegleden av, liksom? Men når paukene drar i gang Juleoratoriet av Bach og trompetene snatrer oppover I registrene – da kjenner jeg at alt kommer tilbake. Denne innspillingen er super på energi og rytmisk driv. Gode gamle Bach skrev en musikalsk juleglede i 1734–5 som enda ikke har gått av moten.

2. Disneys filmmusikk

Det blir ikke jul uten tegnefilmer av Walt Disney. For meg er det nok å høre «When you wish upon av star» for å få tilbake godfølelsen, med TV-kos, klementiner og ullpledd. De originale innspillingene ble gjort av topp musikere, med et elegant uttrykk som få klarer å gjenskape i dag. Av nyere innspillinger gjør Sissel Kyrkjebø det godt med «Det er min drøm» fra Den lille Havfruen. Men det er så mye å velge mellom at julekanalen NRK Klassisk har fått Wolfgang Wee til å samle det beste i to Disney-spesialer

3. Snøfall av Henrik Skram

Den nye TV-kalenderen Snøfall er allerede en klassiker. Den norske komponisten Henrik Skram har gjort en kjempejobb med partituret. Dette er et godt eksempel på solid norsk filmmusikk-håndverk, hvor gjenkjennelige temaer forsterker seriens mange ulike stemninger, og hvor store deler av symfoniorkesterets klangmuligheter tas i bruk. Synes du TV-episodene blir for korte, kan du spille KORKs utgivelse, fra start til slutt.

4. Giacomo Puccini, La Bohème: Che gelida manina

La Bohème er en julegave i seg selv, for her får du flere av verdens mest forførende arier i en og samme opera. Og du kan trygt briljere med å spille denne i jula: Handlingen foregår jo på julaften! Den fattige kunstneren Rodolfo treffer sydamen Mimi nettopp den kvelden, og resten er pur magi. Tenorarien ‘Che gelida manina’ (‘Din lille hånd er kald’) bør du høre med Pavarotti. Etterpå kan du sammenligne alle andre med ham.

5. Jul med Peter Mattei

Når operasangere synger julesanger, blir det ofte litt vel pompøst. Svenske Peter Matteis juleplate med Glade Jul, En rose er utsprungen og svenske spesialiteter som Jul jul og strålende jul vokser på meg hver jul. Han synger med en indre styrke og velfundert velklang. Matteis baryton-versjon av O helga natt er vel verdt et forsøk, hvis du synes du har hørt tenoren Jussi Björlings tolkning litt for ofte! Peter Mattei har en tvers gjennom nydelig stemme, og hans varme får julebudskapet til å gløde.

6. Peter Tsjajkovskij: Nøtteknekkeren

Ingen klassisk juleliste uten den udødelige russiske ballettmusikken. Det er et hav av innspillinger å velge mellom. Gå gjerne for Leopold Stokowskis gamle innspillinger hvis du vil ha leken humor og hvass rytmikk. Eller du kan velge godt norsk – Bergen Filharmoniske Orkester har en super innspilling fra 2014. Og husk – Nøtteknekkeren er ingen utspilt klisje. Den er rett og slett en slitesterk klassiker, med magiske klangfarger og melodier! Se gjerne den nye oppsetningen i Operaen også.

7. Mozart, Laudate Dominum, fra hans Vesper

Hva? Skrev Mozart julemusikk? Mja, lite grann. Men Laudate Dominum er ikke skrevet som julemusikk. Den vakre, flytende melodien er assosiert med julen, og spilles hyppig i disse dager. Mozart tonesatte et knippe salmer i 1780 til et Vesper, fremført under bønnegudstjenester i Salzburg. Og her hensettes man av den vakre sangen til en slags overjordisk flyt-tilstand. Det er som en beskrivelse av julens magi, kjærlighet og ettertanke sett i fugleperspektiv. En magisk jul krever en magisk Mozart. Den får du her.

8. Ars Nova Copenhagen: In dulci jubilo (Jeg synger Julekvad)

Denne utrolig elegante versjonen av Jeg synger julekvad vil kurere alle eventuelle frustrasjoner over familiens julesangnivå på julaften. Blir det krise, sier du bare «Vent litt, vil dere høre julesangene inspirert av slik de opprinnelig hørtes ut? Visste du ikke at mange av dem oppsto allerede på 1300-tallet?» Det danske koret Ars Nova fikser topp kvalitet og julefryd rett hjem.

DIREKTE: Hør julemusikk i NRK Klassisk

Anbefalt videre lesning:

Maria Mena

PÅ NORSK: Maria Mena på P3morgens julefrokost 2016. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Foto: Tom Øverlie / NRK

Maria Mena og Trygve Skaug fremførte «Home For Christmas» i norsk versjon under P3morgens julefrokost. Se video og nyt.

Tomine Harket & Unge Ferrari

BEST: Ifølge P3 har disse to laget den beste låta fra 2016.

Foto: Marte Ovenberg

P3 kårer den beste musikken fra 2016: Musikkåret 2016 kokt ned til 25 låter og 15 plater.

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame