Hopp til innhold

Johannes Dahlen Giske: Apollo-programmet

Johannes kommer fra Nesodden og er 16 år. På en ferie i Devon i 2001 fortalte stefaren Jørn ham om Apollo 13. Selv om det var ekkelt det som skjedde med astronautene ble Johannes fascinert. Julen etter fikk han en bok om Apolloprogrammet og dermed var han hektet. Han var fast bestemt på at han skulle bli astronaut.

Johannes og fagdommeren
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

 

Johannes kommer fra Nesodden og er 16 år. På en ferie i Devon i 2001 fortalte stefaren Jørn ham om Apollo 13. Selv om det var ekkelt det som skjedde med astronautene ble Johannes fascinert. Julen etter fikk han en bok om Apolloprogrammet og dermed var han hektet. Han var fast bestemt på at han skulle bli astronaut.
- Jeg er veldig fascinert av det menneskelige rundt Apollo-prosjektet – ikke så mye teknologien, forteller Johannes.
Ved siden av interessen for Apollo er Johannes fotballdommer. Etter eget utsagn fordi han er katastrofalt dårlig som spiller. I tillegg er han politisk aktiv i AUF på Nesodden.

Om fagdommeren

Erik Tandberg ble landskjent da han kommenterte månelandingene på NRK på 1960- og 1970-tallet. Han er utdannet sivilingeniør og har blant annet vært i Forsvaret samt jobbet i Norsk Esso. Han er i dag tilknyttet Norsk Romsenter (en statlig etat under Nærings- og handelsdepartementet. Romsenteret ivaretar nasjonale interesser innenfor romindustri, forskning og anvendelser) hvor han for tiden er travelt opptatt med å skrive bok i forbindelse med at det i oktober er 50 år siden Sputnik 1 – ferden.

Om emnet

Apollo-programmet var USAs enorme og kostbare satsning for å ta igjen Sovjetunionens forsprang i verdensrommet. 12.april 1961 overrasket Sovjet alle da astronauten Jurij A. Gagarin ble det første menneske i verdensrommet.

25. mai samme år talte den nye amerikanske presidenten John F. Kennedy til Kongressen og folket. Kennedys tale var den offisielle starten på Apollo-programmet som besto av både ubemannede og bemannede Apollo-raketter og som ble sendt ut i rommet, og den 20.juli 1969 lyktes Apollo 11, USA - og menneskeheten å få sin første mann på Månen.

 

 

 

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad