Hopp til innhold

Jakten på Lady Gagas rider

Til helga spiller Lady Gaga i Norge. Vi har forsøkt å finne ut litt om hva hun forventer seg bak scenen i Oslo Spektrum.

Lady Gaga

Lady Gaga på scenen tidligere i år. Denne uka kommer hun til Norge.

Foto: Nam Y. Huh / Ap

Popstjerner er gjerne kjent for å få en smule eksentrisk livsstil og gjerne noen oppsiktsvekkende krav til hva som må være på plass bak scenen når de skal opptre.

Spesielle behov?

Lady Gaga

Lady Gaga er kjent for sine spesielle valg innen klesveien. Er hun like spesiell bak scenen?

Foto: MIKE BLAKE / Reuters
Lady Gaga

Lady Gaga på coveret av V Magazine.

Foto: V Magazine
Lady Gaga

Et av Lady Gagas mange spesielle scene-antrekk.

Foto: V Magazine
Lady Gaga

Lady Gaga på scenen under et av sine spektakulære show.

Foto: Donald Kravitz / Afp

Denne uka opptrer en av de største eksentrikerne innen popbransjen i Norge. 16. og 17. oktober står selveste Lady Gaga på scenen i Oslo Spektrum. Og man skulle kanskje tro at artisten, som gjerne liker å sjokkere i klesveien, også gjerne hadde spesielle behov bak scenen.

Dette har ført til en strøm av mer eller mindre troverdige nyheter om hvilke vaner popdivaen har bak scenen og hvilke krav hun har på sin «rider» - den listen artisten har med krav til hva som må være på plass bak scenen eller på hotellerommet.

En av de heteste popfenomenene akkurat nå forlanger å få en oksygentank i hvert omkledningsrom for sine opptredener, skal vi tro Hollywoodlife.com.

Det opplyses imidlertid ikke hvorfor hun eventuelt skulle ha dette behovet.

Ekstra oksygen?

- Hun er en ung kvinne med gode lunger. Jeg kan ikke forestille meg hvorfor hun trenger ekstra oksygen, sier HollywoodLife.com sin redaktør til ABC News.

Et annet nettsted, som har spesialisert seg på rykter rundt celebriteter mener imidlertid dette er sprøyt. En kilde i Gagas indre sirkel sier til Gossipcop at ryktene om Gagas rider-krav er fullstendig usanne.

Men Gaga er ikke kjent for å ha den beste helsen. Ved flere tilfeller skal hun nesten ha besvimt på scenen, og tidligere har hun sagt at hun lider av den sjeldne sykdommen Lupus.

I følge Norges Revmatikerforbund sine nettsider vil plagene ved lupus «varierer ut fra hvilket organ som er angrepet, men typisk er at man har gode og dårlige perioder. De dårlige periodene er preget av blant annet tretthet, morgenstivhet, håravfall, leddsmerter, utslett, hodepine, humørsvigninger, blod og eggehvite i urinen og tørre slimhinner».

Motstridende meldinger

Når det kommer til stjernens matvaner er det også motstridende meldinger. På den ene siden sier Hollywoodlife at Gaga vil ha forskjellig mat til hver uke dag.

Blant annet ville hun mandag ha grillmat, asiatisk mat på tirsdager og meksikansk på onsdager.

Men ifølge Popcrunch.com skal den britiske avisa Daily Mail denne uka ha rapportert at stjerna bare trenger en kopp te, litt koffeinfri kaffe, lettmelk, salsa og guacamole og helkornbrød, for å være fornøyd før hun går på scenen.

Hun drikker ikke alkohol backstage og ønsker seg bare Dr. Pepper, ingefær-øl, 12 flasker destillert vann og et dusin flasker med vanlig mineralvann.

Nettstedet TheSmokingGun, som blant annet er spesialister på å avsløre artistenes backstage-ridere, har fått tak i dokumentene både fra tidligere i 2010 og fra 2009. Heller ikke her avsløres det noen veldig spesielle behov.

Live Nation, som arrangerer konsertene med Lady Gaga i Norge denne, uka vil ikke overfor NRK kommentere hva hun eventuelt krever å få bak scenen i Oslo Spektrum.

Så da kan spekulasjonene bare fortsette.

Video MTV-VMA-130910-WW

VIDEO: Lady Gaga mottar MTV-priser.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober