NRK Meny
Normal

Irakisk Oscar-nominasjon til norsk-kurdiske «El Clásico»

Den norsk-kurdiske filmen «El Clásico» er Iraks nominasjon til Oscar for beste fremmedspråklige film.

El Clasico

PÅ VEI TIL SPANIA: Wrya Ahmed og Dana Ahmed spiller brødrene Alan og Shirwan som drar til Madrid for å møte Cristiano Ronaldo.

Foto: Filmweb

– Det er fantastisk, helt utrolig, sier regissør Halwkat Mustafa til VG, som først omtalte saken.

«El Clásico» er en feelgood-film om to kurdiske brødre som er villige til å risikere livet for å få møte sin store helt, fotballstjernen Cristiano Ronaldo i Spania.

Ifølge VG kunne filmen bli nominert som Oscar-kandidat fra Irak fordi produksjonen har fått fem millioner i støtte fra det kurdiske filmfondet.

Under Filmfestivalen i Haugesund ble «El Clásico» kåret til Folkets Amanda.

– Tusen hjertelig takk. Tusen takk til min kone som lot meg selge huset for å lage El Clásico. Jeg lover at vi får råd til å kjøpe huset tilbake, sa Mustafa da han mottok statuetten.

Men selv om publikum valgte «El Clásico» som sin favoritt, er ikke filmen å finne blant dem som er kortlistet til å bli Norges Oscar-kandidat.

De nominerte norske filmene er «Kongens nei», «Pyromanen» og «Welcome to Norway».

– Vi er på jakt etter den beste filmen og den vi mener har størst sjanse for å fenge den amerikanske komiteen, bestående av filmakademiets medlemmer. Nå skal vi diskutere oss frem til hvilken av de tre filmene det blir, sa Mode Steinkjer, som sitter i den norske Oscar-komiteen som representant for Norsk Filmkritikerlag, etter at kortlisten ble kjent.

På spørsmål fra VG om han er skuffet over at nominasjonen ikke kommer fra Norge, svarer Mustafa at han er litt skuffet.

– Filmen vant jo blant annet Best Foreign Fiction under Michael Moores festival nylig. Men på en annen side; dette er jo en film om to kurdiske brødre, sier Mustafa.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: