Irakisk Oscar-nominasjon til norsk-kurdiske «El Clásico»

Den norsk-kurdiske filmen «El Clásico» er Iraks nominasjon til Oscar for beste fremmedspråklige film.

El Clasico

PÅ VEI TIL SPANIA: Wrya Ahmed og Dana Ahmed spiller brødrene Alan og Shirwan som drar til Madrid for å møte Cristiano Ronaldo.

Foto: Filmweb

– Det er fantastisk, helt utrolig, sier regissør Halwkat Mustafa til VG, som først omtalte saken.

«El Clásico» er en feelgood-film om to kurdiske brødre som er villige til å risikere livet for å få møte sin store helt, fotballstjernen Cristiano Ronaldo i Spania.

Ifølge VG kunne filmen bli nominert som Oscar-kandidat fra Irak fordi produksjonen har fått fem millioner i støtte fra det kurdiske filmfondet.

Under Filmfestivalen i Haugesund ble «El Clásico» kåret til Folkets Amanda.

– Tusen hjertelig takk. Tusen takk til min kone som lot meg selge huset for å lage El Clásico. Jeg lover at vi får råd til å kjøpe huset tilbake, sa Mustafa da han mottok statuetten.

Men selv om publikum valgte «El Clásico» som sin favoritt, er ikke filmen å finne blant dem som er kortlistet til å bli Norges Oscar-kandidat.

De nominerte norske filmene er «Kongens nei», «Pyromanen» og «Welcome to Norway».

– Vi er på jakt etter den beste filmen og den vi mener har størst sjanse for å fenge den amerikanske komiteen, bestående av filmakademiets medlemmer. Nå skal vi diskutere oss frem til hvilken av de tre filmene det blir, sa Mode Steinkjer, som sitter i den norske Oscar-komiteen som representant for Norsk Filmkritikerlag, etter at kortlisten ble kjent.

På spørsmål fra VG om han er skuffet over at nominasjonen ikke kommer fra Norge, svarer Mustafa at han er litt skuffet.

– Filmen vant jo blant annet Best Foreign Fiction under Michael Moores festival nylig. Men på en annen side; dette er jo en film om to kurdiske brødre, sier Mustafa.

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP