Ingrid Espelid Hovig

Hun har en forkjærlighet for persille og "det å juksa litt". Ingrid Espelid Hovig er gjest i Stjerneklart.

Ingrid Espelid Hovig
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen. Hun tok artium som privatist, og gikk på Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk fram til 1950. Deretter arbeidet hun i 12 år som husstellærer og ble også knyttet til Opplysningskontoret for fisk.

I 1962 søkte hun på jobb i NRK som programsekretær for Kosthold, Ernæring & Forbrukerstoff, og da hun fikk den, ble hun med ett en av landets første TV-kjendiser – i godt selskap med TV-personligheter som Erik Diesen, Erik Bye, Per Øyvind Heradstveit, Mette Janson og Haagen Ringnes.

Hennes samarbeid med ernæringsekspert og professor Kaare Norum, hennes mange reiser rundt om i landet, hennes forkjærlighet for persille og det å juksa litt, samt hennes fabelaktige folkelighet og sjarme, er ting vi husker fra hennes lange karriere som hele Norges matmor. Faktisk hele 32 år ble det i NRK.

Sin første kokebok ga hun ut tidlig på 70-tallet, og siden har hun bidratt til over 50 kokebøker. Veldig mange kjenner ”Den rutete kokeboken”, en slags nasjonalkokebok, som hun er redaktør for. 53 år gammel giftet Ingrid seg med arkitekten Jan Inge Hovig, mannen bak bl.a. Ishavskatedralen i Tromsø, men bare en uke etter bryllupet døde han dessverre, bare 57 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Karl Evangs pris, Kringkastingsprisen og ikke minst er hun Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Hun var den første ikke-amerikaner som fikk prisen ”The Life Time Achievment Award” som deles ut av matorganisasjonen ”International Association of Culinary people” der hun er medlem. Selv etter å ha passert 80 år er hun fortsatt aktiv, som konsulent for Gyldendal og som ernæringsrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet. Men først og fremst er hun elsket av menn og kvinner, gamle og unge, gode og dårlige kokker, som hele Norges matmor. Det tar jeg meg en persillekvast på!

Stjerneklart med Ingrid Espelid Hovig, mandag 04.06.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Telefoner etter dokumentar

  Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte fikk over dobbelt så mange henvendelser etter at NRK sendte den omstridte dokumentaren «Leaving Neverland» forrige søndag. Daglig leder Mary-Ann Oshaug mener i følge P4 at dokumentaren kan ha hatt mye å si for utsatte menn spesielt. Hjelpelinjens nummer er: 800 57 000

 • - Om 30 år er verdensveven død

  Sist uke feiret internett 30 år. I den anledning ba NRKs Ukeslutt Gisle Hannemyr fra Institutt på Informatikk spå 30 år frem i tid. Forskeren mener world wide web da vil være steindødt, sammen med sosiale media som Facebook og Instagram.

 • Nominert til Årets museum

  Norsk fjellmuseum i Lom er ett av tre museer som er nominert til Årets museum 2019 i Norge. Det to andre museene som er nominert er Oslo museum og Østfoldmuseene.

  Ustillingen Ut av isen
  Foto: Mimisbrunnr klimapark 2469