NRK Meny
Normal

Ingrid Espelid Hovig

Hun har en forkjærlighet for persille og "det å juksa litt". Ingrid Espelid Hovig er gjest i Stjerneklart.

Ingrid Espelid Hovig
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen. Hun tok artium som privatist, og gikk på Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk fram til 1950. Deretter arbeidet hun i 12 år som husstellærer og ble også knyttet til Opplysningskontoret for fisk.

I 1962 søkte hun på jobb i NRK som programsekretær for Kosthold, Ernæring & Forbrukerstoff, og da hun fikk den, ble hun med ett en av landets første TV-kjendiser – i godt selskap med TV-personligheter som Erik Diesen, Erik Bye, Per Øyvind Heradstveit, Mette Janson og Haagen Ringnes.

Hennes samarbeid med ernæringsekspert og professor Kaare Norum, hennes mange reiser rundt om i landet, hennes forkjærlighet for persille og det å juksa litt, samt hennes fabelaktige folkelighet og sjarme, er ting vi husker fra hennes lange karriere som hele Norges matmor. Faktisk hele 32 år ble det i NRK.

Sin første kokebok ga hun ut tidlig på 70-tallet, og siden har hun bidratt til over 50 kokebøker. Veldig mange kjenner ”Den rutete kokeboken”, en slags nasjonalkokebok, som hun er redaktør for. 53 år gammel giftet Ingrid seg med arkitekten Jan Inge Hovig, mannen bak bl.a. Ishavskatedralen i Tromsø, men bare en uke etter bryllupet døde han dessverre, bare 57 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Karl Evangs pris, Kringkastingsprisen og ikke minst er hun Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Hun var den første ikke-amerikaner som fikk prisen ”The Life Time Achievment Award” som deles ut av matorganisasjonen ”International Association of Culinary people” der hun er medlem. Selv etter å ha passert 80 år er hun fortsatt aktiv, som konsulent for Gyldendal og som ernæringsrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet. Men først og fremst er hun elsket av menn og kvinner, gamle og unge, gode og dårlige kokker, som hele Norges matmor. Det tar jeg meg en persillekvast på!

Stjerneklart med Ingrid Espelid Hovig, mandag 04.06.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • TV2-reporter er løslatt

  TV2-journalisten Kadafi Zaman har fått innvilget kausjon i alle saker i mandagens rettsmøte i Pakistan, ifølge hans forsvarer Imran Bamta.

  – Jeg er løslatt. Dommeren skjønte at saken er oppspinn. Jeg har vært vitne til ekstrem politibrutalitet, skriver Zaman i en tekstmelding til NRK.

 • Sommer i P2

  Tidlegare kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er gjest i radioprogrammet «Sommer i P2». Ho spør seg sjølv kva som har forma henne til ein sterk meiningsberar, og spelar mellom anna av Bobbysocks «La det swinge», som ho fekk kritikk for framføringa av i 2001.

  - Ei kvinne ba om møte med meg. Ho hadde hatt vonde opplevingar av seksuell karakter. Tidlegare KrF-leiar Valgerd Svarstad Haugland fortel om den sommaren ho valde å stå på kvinnas side og etter kvart mista tilliten i partiet og gjekk av. Og ho spør seg sjølv om kva som har forma henne til ei sterk meiningsberar.
 • Drake er nummer éin på Billboard

  Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

  DRAKE
  Foto: AARON M. SPRECHER / AFP