Ingrid Espelid Hovig

Hun har en forkjærlighet for persille og "det å juksa litt". Ingrid Espelid Hovig er gjest i Stjerneklart.

Ingrid Espelid Hovig
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ingrid Espelid Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen. Hun tok artium som privatist, og gikk på Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk fram til 1950. Deretter arbeidet hun i 12 år som husstellærer og ble også knyttet til Opplysningskontoret for fisk.

I 1962 søkte hun på jobb i NRK som programsekretær for Kosthold, Ernæring & Forbrukerstoff, og da hun fikk den, ble hun med ett en av landets første TV-kjendiser – i godt selskap med TV-personligheter som Erik Diesen, Erik Bye, Per Øyvind Heradstveit, Mette Janson og Haagen Ringnes.

Hennes samarbeid med ernæringsekspert og professor Kaare Norum, hennes mange reiser rundt om i landet, hennes forkjærlighet for persille og det å juksa litt, samt hennes fabelaktige folkelighet og sjarme, er ting vi husker fra hennes lange karriere som hele Norges matmor. Faktisk hele 32 år ble det i NRK.

Sin første kokebok ga hun ut tidlig på 70-tallet, og siden har hun bidratt til over 50 kokebøker. Veldig mange kjenner ”Den rutete kokeboken”, en slags nasjonalkokebok, som hun er redaktør for. 53 år gammel giftet Ingrid seg med arkitekten Jan Inge Hovig, mannen bak bl.a. Ishavskatedralen i Tromsø, men bare en uke etter bryllupet døde han dessverre, bare 57 år gammel.

Ingrid Espelid Hovig har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Karl Evangs pris, Kringkastingsprisen og ikke minst er hun Ridder av St. Olavs orden, 1. klasse. Hun var den første ikke-amerikaner som fikk prisen ”The Life Time Achievment Award” som deles ut av matorganisasjonen ”International Association of Culinary people” der hun er medlem. Selv etter å ha passert 80 år er hun fortsatt aktiv, som konsulent for Gyldendal og som ernæringsrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet. Men først og fremst er hun elsket av menn og kvinner, gamle og unge, gode og dårlige kokker, som hele Norges matmor. Det tar jeg meg en persillekvast på!

Stjerneklart med Ingrid Espelid Hovig, mandag 04.06.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Prises av svenskene

  Ingvild H. Rishøi mottok fredag den høythengende Kulturhuset Stadsteaterns internasjonale litteraturpris for novellesamlingen «Vinternoveller». Prisen er på 150.000 svenske kroner. «Vinternoveller», som utkom på norsk i 2014, er oversatt til svensk av Nils Sundberg og Stephen Farran-Lee og vant Brageprisen, Kritikerprisen og Bokbloggerprisen her hjemme.

  Ingvild H. Rishøi
  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix