Hopp til innhold

Inger Sitter er død

Kunstner Inger Sitter er død etter lang tids sykdom. Hun ble kalt kunstens vidunderbarn, og var en av Norges mest internasjonalt orienterte kunstnere.

«Sitter sovnet stille inn på sitt kjære Tjøme onsdag 11. mars, med vårsolen tittende inn gjennom vinduet, og med sine nærmeste ved sin side», heter det i en uttalelse fra de etterlatte.

Sommeren 2011 fikk Sitter en alvorlig kreftdiagnose. Hun har den siste tiden blitt behandlet ved lindrende enhet på Tjøme sykehjem.

– Kan bruke de største ordene om Inger Sitter

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes mener Sitter har vært en bauta i norsk kunst:

– Om Inger Sitter kan en bruke de største ordene. Hun vil bli husket for sin unike grafikk, maleri og kunst. Hun vil også bli husket for sitt enestående og brennende samfunnsengasjement. Sitter hadde en tydelighet som ingen andre kunstnere kan måle seg med i dag, sier Moxnes.

Styreleder ved Trondheim Kunstmuseum, Hilde Opoku,, sier Sitter har vært et forbilde og inspirasjon:

- Vi kondolerer familien her ved Trondheim Kunstmuseum. Sitter har vært en viktig billedkunstner for Trøndelag, og ikke minst et viktig forbilde for kvinnelige kunstnere.


Debuterte som 13-åring

Inger Sitter ble født i Trondheim i 1929 og debuterte i Trondhjems Kunstforening som 13-åring. Da hun var 15, ble hun tatt opp som elev ved Statens Kunstakademi i Oslo. Sitter er best kjent for sine abstrakte malerier, inspirert av natur.

Hennes formspråk var abstrakt og på 50-tallet sto kunsten hennes i opposisjon til den rådende, tradisjonelle smak i norsk kunstliv.

Inger Sitter

Inger Sitter i sitt atelier, som den gang lå på Bøler

Foto: Carl Nesjar

Den abstrakte og nonfigurative kunsten var en trussel mot det figurative, trygge og nasjonalromantiske etter krigen. Debatten var krass og heftig.

– Vi synes det abstrakte var det mest interessante. Følelsen, formene, fargene, har Inger Sitter sagt. Og det holdt hun fast ved.

Tre kamper

I norsk kunsthistorie har Inger Sitter kjempet tre viktige kamper, som kvinnelig kunstner, som nonfigurativ kunstner og for kunstnernes rettigheter.

Hun var en kvinne med sterke og tydelige meninger om kunst, og hun var en aktiv debattant i sin samtid.

LES:

Inger Sitter ble kalt kunstens vidunderbarn, og hun var kunstner av trang. Hun sa selv at for henne kom kunsten i første rekke. Det krevde harde prioriteringer.

I 2003 donerte Sitter hele sin grafikksamling, skisser og tegninger, til Gråmølna ved Trondheim Kunstmuseum. En gave som var verdt over fem millioner kroner. Inger Sitter ble 85 år gammel.

(Se videointervju med Inger Sitter fra Dagsrevyen 30. august 2014 her)

Se Lørdagsrevyens portrett av billedkunstneren fra 30. august 2014.

LES:

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.