Hopp til innhold

Inger Sitter er død

Kunstner Inger Sitter er død etter lang tids sykdom. Hun ble kalt kunstens vidunderbarn, og var en av Norges mest internasjonalt orienterte kunstnere.

«Sitter sovnet stille inn på sitt kjære Tjøme onsdag 11. mars, med vårsolen tittende inn gjennom vinduet, og med sine nærmeste ved sin side», heter det i en uttalelse fra de etterlatte.

Sommeren 2011 fikk Sitter en alvorlig kreftdiagnose. Hun har den siste tiden blitt behandlet ved lindrende enhet på Tjøme sykehjem.

– Kan bruke de største ordene om Inger Sitter

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes mener Sitter har vært en bauta i norsk kunst:

– Om Inger Sitter kan en bruke de største ordene. Hun vil bli husket for sin unike grafikk, maleri og kunst. Hun vil også bli husket for sitt enestående og brennende samfunnsengasjement. Sitter hadde en tydelighet som ingen andre kunstnere kan måle seg med i dag, sier Moxnes.

Styreleder ved Trondheim Kunstmuseum, Hilde Opoku,, sier Sitter har vært et forbilde og inspirasjon:

- Vi kondolerer familien her ved Trondheim Kunstmuseum. Sitter har vært en viktig billedkunstner for Trøndelag, og ikke minst et viktig forbilde for kvinnelige kunstnere.


Debuterte som 13-åring

Inger Sitter ble født i Trondheim i 1929 og debuterte i Trondhjems Kunstforening som 13-åring. Da hun var 15, ble hun tatt opp som elev ved Statens Kunstakademi i Oslo. Sitter er best kjent for sine abstrakte malerier, inspirert av natur.

Hennes formspråk var abstrakt og på 50-tallet sto kunsten hennes i opposisjon til den rådende, tradisjonelle smak i norsk kunstliv.

Inger Sitter

Inger Sitter i sitt atelier, som den gang lå på Bøler

Foto: Carl Nesjar

Den abstrakte og nonfigurative kunsten var en trussel mot det figurative, trygge og nasjonalromantiske etter krigen. Debatten var krass og heftig.

– Vi synes det abstrakte var det mest interessante. Følelsen, formene, fargene, har Inger Sitter sagt. Og det holdt hun fast ved.

Tre kamper

I norsk kunsthistorie har Inger Sitter kjempet tre viktige kamper, som kvinnelig kunstner, som nonfigurativ kunstner og for kunstnernes rettigheter.

Hun var en kvinne med sterke og tydelige meninger om kunst, og hun var en aktiv debattant i sin samtid.

LES:

Inger Sitter ble kalt kunstens vidunderbarn, og hun var kunstner av trang. Hun sa selv at for henne kom kunsten i første rekke. Det krevde harde prioriteringer.

I 2003 donerte Sitter hele sin grafikksamling, skisser og tegninger, til Gråmølna ved Trondheim Kunstmuseum. En gave som var verdt over fem millioner kroner. Inger Sitter ble 85 år gammel.

(Se videointervju med Inger Sitter fra Dagsrevyen 30. august 2014 her)

Se Lørdagsrevyens portrett av billedkunstneren fra 30. august 2014.

LES:

Kulturstrøm

 • Wenche Foss' ærespris til Linn Skåber og Skeiv ungdom

  Skuespiller, komiker og forfatter Linn Skåber og organisasjonen Skeiv Ungdom får Wenche Foss’ Ærespris 2022.

  Wenche Foss’ Ærespris skal ifølge statuttene gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med hennes livsglede, formidlingsevne og engasjement – både på og utenfor den kunstneriske arenaen.

  Linn Skåber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Rekordsalg for norsk juleroman til USA

  Rettighetene til «Jul på Himmelfjell» av Kjersti Herland Johnsen har blitt kjøpt opp av det amerikanske forlaget Harper Via for det som karakteriseres som en rekordhøy sum, melder Cappelen Damm Agency.

  Romanen er tydelig norsk med norske fjell og et familiedrevet klatrehotell drevet av en kvinnelig norsk fjellklatrer og ekspedisjonsleder.

  Juleromaner er en relativt ny trend som øker i popularitet.