Hopp til innhold

Bli med inn til kunstnerne på Bøler

Siden 50-tallet har kunstnerne hatt sitt eget borettslag i Oslo.

Eilif Mikkelsen

Eilif Mikkelsen i sitt atelier.

Foto: Marius Wang

Kunstnere trenger ikke bare inspirasjon. De trenger også et sted å jobbe og et sted å bo.

Og akkurat det tok Oslo på alvor da landet ble gjenreist i etterkrigsåra. Mot slutten av 50-tallet reiste Trolltun borettslag seg på Bøler.

Helle Benedicte Berg og Ane Hjort Guttu har gitt ut bok om kunstnerboligene. De er henholdsvis redaktør og bilderedaktør for boka «Kunstnerhus».

I dag var de gjester i Lang lunsj. Hør hele intervjuet om Trolltun her.

- Kunstnerkolonien har hatt mye å si for Bølers identitet. Kunstnere har satt Bøler på kartet på en annen måte. Bøler som gammel drabantby har nok noe ekstra ved seg sammenliknet med andre drabantbyer, forteller de.

Se bildene av atelierene!

- Ville og trollete kunstnere

Inger Sitter

Inger Sitter

Foto: Carl Nesjar

Trolltun består av 31 atelierleiligheter hvor man kan ha hjemmekontor som kunstner.

- Det at stedet fikk navnet Trolltun bygger opp under tanken om at de litt ville og trollete kunstnerne skulle representere det overraskende elementet i «sovebyen», sier de.

Ikke alle i drabantbyen Bøler var klare for kunstnerinvasjon.

- Mange på Bøler var nok litt engstelige for hva dette ville medføre. Tove Nilsen har skrevet forord i boken om at folk var fryktelig nysgjerrige. Noen var bekymret for barna sine, og om de ville bli bedervet av kunstnerne. Det var nok en viss frykt blandet med nysgjerrighet for det ukjente.

Kravene som er blitt stilt for å få bo der har vært ulike opp gjennom tiden. Nå er det et krav at man jobber atelierbasert og at man kan dokumentere aktivitet. Borettslaget er forbeholdt medlemmer av enten Frie fotografer eller kunsthåndverkere eller billedkunstnere som er medlem av Norske billedkunstnere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trolltun
Foto: OBOS

Ulike generasjoner

- Det som er spesielt i dag er at miljøet er veldig sammensatt av ulike generasjoner. Det har vært en ganske stor utskifting, så du har noen av pionerene, noen som flyttet inn på 80-tallet og noen unge som har kommet i det siste, så det er et veldig rikt miljø.

Blant kunstnerne som bor eller har bodd i kunstnerkollektivet er Anne-Cath. Vestly, Nelly Hansen, Irene Nordli, Børre Larsen, Inger Sitter, Carl Nesjar, Morten Krogvold og Eilif Mikkelsen.

Se bildene av atelierene!

Og kunstnerboligene er populært den dag i dag.

- Det ser ut som det er rift om de få boligene. Det er viktig med et miljø hvor folk skjønner viktigheten av kunst og kultur og hvor man kan utveksle ting, sier de.

Du kan følge både NRK Øslandssendingen og Lang lunsj på Twitter, og du kan lese mer om kunstnerboligene i bloggen Byen i forandring .