Hopp til innhold

Hvilken norsk film mener du var årets beste?

Stem på din favoritt i kåringen av Folkets Amanda.

Atle Antonsen I onde dager.

Atle Antonsen var på et heftig hyttebesøk i filmen «I onde dager».

Verdens verste menneske

«Verdens verste menneske» var kritikernes filmfavoritt, men er den også publikums favoritt?

Astrid Smeplass og Cengiz Al.

Årets mest sette norske film ble nyinnspillingen av Tre Nøtter til Askepott.

Kristine Kujath Thorp og Rolf Kristian Larsen spiller hovedrollene i «Nordsjøen».

Kristine Kujath Thorp og Rolf Kristian Larsen bød på katastrofe-underholdning i «Nordsjøen».

Lange flate ballær III

Mange kjente ansikter dukker opp i Harald Zwarts tredje «Lange flate ballær»-film.

NB: Avstemningen er nå stengt.

Det har vært et oppløftende filmår sett med norske øyne. Med gjenåpnede kinosaler og flere norske storfilmer på programmet, har publikum vist at de har lengtet etter opplevelser på det store lerretet.

Nyinnspillingen av «Askepott» ble mest sett på kino med svimlende 600.000 besøkende. Over dobbelt så mange som Oscar-nominerte «Verdens verste menneske». De to er heller ikke alene om å markere seg med gode anmeldelser og besøkstall.

Det er dog ikke terningkast og billettsalg som avgjør hvem som får Folkets Amanda, det er det du og nrk.no-publikummet som bestemmer. Frem til Amanda-showet neste helg skal det stemmes frem én vinner av fem publikumsfavoritter på kino.

Logg inn på våre nettsider og stem på Folkets Amanda her!

Her er finalistene:

I onde dager

Aksel Hennie og Noomi Rapace spiller hovedrollene i Tommy Wirkolas «I onde dager»
Foto: SF Studios

Regi: Tommy Wirkola. Utgiver: SF Norge.

En mørk komedie i kjent Tommy Wirkola-stil. Filmen er spekket med kjente skuespillere og fikk god mottakelse av kritikerne da den kom. Til tross for at den fikk en sommerlansering da det fortsatt var nedstengte kinoer i Oslo-området, ble «I onde dager» sett av 92.000.

Det er moro at Wirkola igjen vekker oppsikt på norske kinoer. Han har lenge vært et kjent navn blant et visst segment av publikum, spesielt takket være «Kill Buljo» og de to «Død Snø»-filmene, sier NRKs filmkritiker Birger Vestmo.

Morsomme og fysisk krevende roller fra kjentfolk som Aksel Hennie, Noomi Rapace og Atle Antonsen var også gode grunner til at filmen ble en pen suksess.

«Nordsjøen»

Nordsjøen
Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon

Regi: John Andreas Andersen. Utgiver: Nordisk Film Distribusjon.

Det siste prestisjeprosjektet fra regissør John Andreas Andersen og selskapet bak «Bølgen» og «Skjelvet». Med 229.000 besøkende var publikum åpenbart sultne på mer katastrofefilm.

– Filmen serverer en ny spenningshistorie med imponerende effekter i en skala som knapt skulle være mulig å få til på et norsk filmbudsjett, sier Vestmo.

Dessuten var det en genistrek å gi hovedrollen til brennhete Kristine Kujath Thorp, som sammen med andre solide skuespillere, tilfører «Nordsjøen» en troverdig menneskelighet som forsterker publikums følelse av hva som står på spill.

Lange flate ballær III

Lange Flate Ballær III
Foto: Øverste Hylle Filmdistribusjon

Regi: Harald Zwart. Utgiver: Øverste Hylle Filmdistribusjon.

14 år etter forrige film varter Harald Zwart med en ny historie med gamle kjenninger. Selv uten pressevisninger og det vante lanseringstrøkket, ble filmen likevel sett av 114.000 på kino. Det er ikke så rart, mener NRKs filmkritiker.

– Spesielt den voksnere delen av kinopublikummet har nok flere morsomme minner fra de to første filmene fra 2006 og 2008. Dette er en ny folkekomedie, som ikke gir seg ut for å være noe annet, sier Vestmo.

Filmen fungerer godt som tilbakelent underholdning på sine premisser, med enkel humor, hyggelige figurer og lune situasjonsbeskrivelser. Samt uventede gjesteroller fra en norsk prinsesse og en britisk popstjerne!

«Tre nøtter til Askepott»

Tre nøtter til Askepott
Foto: Storm Films

Regi: Cecilie A. Mosli. Utgiver: Nordisk Film Distribusjon.

Trengte vi en norsk nyinnspilling av den tsjekkoslovakiske julefavoritten fra 1973? Med 597.000 solgte kinobilletter var publikum åpenbart positive til ideen.

«Tre nøtter til Askepott» bygger videre på mye av det vi elsker i originalfilmen fra 1973 som vi ser på NRK1 hver julaften, samtidig som den har en nydelig Disney-estetikk som appellerer til den yngre «Frost»-generasjonen, sier Birger Vestmo.

– Regissør Cecilie A. Mosli har laget en susende godt fortalt eventyrhistorie, der alle de klassiske elementene er på plass, samtidig som Astrid S bare er helt prinsesse i hovedrollen.

Verdens verste menneske

Verdens verste menneske
Foto: SF STUDIOS / OSLO PICTURES

Regi: Joachim Trier. Utgiver: SF Studios.

Årets mest omtalte norske film ble kronet med to Oscar-nominasjoner og en gjev skuespillerpris i Cannes til Renate Reinsve. Triers film ble sett av 262.000 på kino her i landet.

Joachim Triers avslutning på sin såkalte Oslo-trilogi var min favorittfilm blant samtlige filmer jeg så i fjor. Som jeg skrev i anmeldelsen følger filmen i fotsporene til «Reprise» og «Oslo 31. august», og er en vidunderlig varm, vittig og voksen film om noe så tilsynelatende banalt, men samtidig så vesentlig og altomfattende, som livet, døden og kjærligheten.

– Det blir spennende å se hvor mange folkelige stemmer denne filmen får, sier Birger Vestmo.

Hvilken mener du fortjener Folkets Amanda? Gå inn og stem her frem til fredag 19. august. Du må ha en nrk.no-bruker for å kunne stemme.

Amanda-showet kan du følge på NRK.no og NRK2 lørdag 20. august fra kl. 19.35.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter