Hopp til innhold

Mest sette norske filmen i år – må sette opp flere forestillinger

På tross av koronapandemien har mange strømmet til kinosalene for å se «Tre nøtter til Askepott». Bare James Bond trakk flere til lerretene.

Astrid S i Tre nøtter til Askepott

TRAFF BLINK: Nyinnspillingen av den folkekjære filmen «Tre nøtter til Askepott» har fylt kinosaler over hele Norge. De nye koronarestriksjonene gjør at man ikke kan fylle salene slik som før.

Foto: Storm Films / Nordisk Film Distribusjon

Nyinnspillingen av Tre nøtter til Askepott er den mest sette norske filmen i år.

Filmen hadde premiere i november, og er en nyinnspilling av den øst-tysk-tsjekkiske julekveldsklassikeren med samme navn fra 1973.

– Det har vært helt eventyrlig. Den kommer til å komme inn på lista over ti av 2000-tallets best besøkte filmer, så det er jo kjempestort, sier Clarissa Bergh, som er kinosjef ved Lillehammer Kino.

Tre nøtter til Askepott

POPULÆR FILM: Kinosjef ved Lillehammer Kino, Clarissa Bergh, sier at filmen «Tre nøtter til Askepott» gjør det veldig bra. Nå har de satt opp flere forestillinger.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Flere forestillinger

I løpet av året vi i dag legger bak oss er det kun «James Bond: No Time to Die» som har samla flere mennesker foran lerretet. Ifølge tall fra Filmweb har over en halv million nordmenn tatt turen til kinosalene.

Kinosjefen i Lillehammer tror filmen ville jo gjort det enda bedre hvis det ikke var for pandemien. Restriksjoner har ikke gjort det enkelt å samle folk på kinoer rundt om i landet.

– Nå har vi litt vanskeligheter med å få plass til alle som har lyst til å se den, så vi har satt opp mange ekstraforestillinger og utvida åpningstidene våre, sier Bergh.

Cengiz Al blir prinsen i nyinnspillingen av «Tre nøtter til Askepott».

KJENTE FJES: I filmen «Tre nøtter til Askepott» kan man se flere kjente fjes. Askepott spilles av artisten Astrid S og prinsen er det Cengiz Al, som mange kjenner fra NRK-serien Skam, som spiller.

Foto: Nordisk Film

Også administrerende direktør i Nordisk Film, Jannicke Haugen, forteller at de har satt opp flere visninger av den populære filmen ved sine kinoer.

– Den ligger suverent på topp alle steder. Vi satte opp godt med forestillinger gjennom hele jula, også for å kompensere for liten kapasitet i salene, skriver hun i en tekstmelding til NRK.

  • Det lages mer film og TV enn noen gang. Oppsvinget gjør det vanskelig å få tak i fagfolk:

Treffer på rollegalleriet

Originalfilmen har for mange blitt en del av julefeiringa, og mange trenger den for å komme i julestemning.

– Filmen har jo en veldig sterk appell i alle de som har et veldig stort forhold til den gamle tsjekkiske varianten. Men det kanskje aller mest geniale her er jo castingen, sier direktør ved Norsk filminstitutt, Kjersti Mo.

Tre nøtter til Askepott

GENIAL CASTING: Direktør ved Norsk filminstitutt, Kjersti Mo, tror at filmens rollebesetning er noe av grunnen til at den har gjort det så bra på kino.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Det er artisten Astrid Smeplass, som er bedre kjent under navnet Astrid S, som spiller Askepott, og prinsen spilles av Cengiz Al.

– Hele rollegalleriet er spekket av sterke personligheter som appellerer til store deler av den unge målgruppa, sier Mo.

Tre nøtter til Askepott

GODT BESØKT: Ellen Dorrit Petersen spiller stemoren til Askepott i filmen. Også Thorbjørn Harr, Bjørn Sundquist og Kristoffer Hivju er å se i nyinnspillinga. Til nå har over en halv million mennesker sett filmen i Norge.

Foto: Storm Films / Nordsik Film Distribusjon

– Norsk natur løfter filmen

Med dagens filmteknikk har historia om Askepott og prinsen blitt enda mer storslagen, og det hele er godt pakka sammen med scener fra Norge og Innlandet.

– Filmen måtte jo bytte innspillingssted på grunn av pandemien. De spilte inn i Vågå i stedet for i Øst-Europa. Som seer av den filmen vil jeg jo si at det er som å få en ekstra stjerne på laget, sier Mo.

– Filmen er jo fantastisk vakker og autentisk troverdig i det norske, legger hun til.

På årets siste dag er lov til å se på neste års muligheter, og det er optimisme i filmbransjen. Det kan bli flere filminnspillinger i Innlandet det kommende året.

– Det er jo den fineste plassen i verden spør du meg. Både naturen, bygningsmasser og de store fjellmassivene er jo veldig urnorske. Så her er det mye godt å by på, sier Mo.

  • Filmskapere etterlyser bedre støtteordninger for å kunne spille inn filmer i Norge:

Flere saker fra Innlandet