Hopp til innhold

Hollywoods best betalte kvinner

Sandra Bullock har gjort det stort på kinolerretet det siste året. Det merkes på lønnsslippen - hun er nå den best betalte kvinnelige skuespilleren i Hollywood.

De to publikumsmagnetene på kinolerretet, filmene «The Proposal» og «The Blind Side» har gjort det siste året svært innbringende for Sandra Bullock.

Til sammen tjente disse filmene inn svimlende 630 millioner dollar, nesten 2 milliarder kroner.

«The Blind Side» ble en kinosuksess over alle forventninger, og solgte ti ganger flere billetter enn filmstudioet hadde regnet med.

Ryan Reynolds og Sandra Bullock i "The Proposal".

Sandra Bullock og motspiller Ryan Reynolds i «The Proposal».

Foto: Foto/Copyright: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Tjente over 300 milloner

Bullock fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin prestasjon i denne filmen.

Det har definitivt dryppet på hovedrolleinnehaver Sandra Bullock, hun tjente 56 millioner dollar, 336 millioner kroner, mellom juni 2009, og juni 2010, ifølge Forbes.

Bullock fikk ikke bare lønn for sitt skuespill, hun fikk også en del av filmenes overskudd i honorar.

Deler andreplassen

Nummer to på listen er Reese Witherspoon, med en lønn på 32 milloner dollar, 192 milloner kroner, til tross for at hun ikke har vært kinoaktuell siden 2008.

«Shrek Forever After»

Cameron Diaz fikk godt betalt for å være stemmen til prinsesse Fiona i «Shrek».

Foto: United International Pictures

Witherspoon har imidlertid fått betalt for to filmer, «How Do You Know», som kommer på kino i desember, og «Water for Elephants» som har premiere i april 2011.

Witherspoon deler andreplassen med Cameron Diaz også hun tjente 32 millioner mellom juni 2008 og juni 2009. Hun har vært aktuell med animasjonsfilmen «Shrek Forever After», der hun er stemmen til Prinsesse Fiona.

Roberts velger smalere film

Jennifer Aniston ligger på fjerdeplass med en lønn på 27 millioner dollar, mens Sarah Jessica Parker tjente 25 millioner dollar, hovedsakelig på filmene og serien «Sex and the City».

Hun har også lansert sin egen parfyme som selger godt.

Richard Gere og Julia Roberts i Pretty Woman

Før spilte Julia Roberts i publikumsmagneter som «Pretty Woman», men har de siste årene satset på smalere filmer.

Foto: Touchstone Pictures / ZUMA Press

Julia Robert som tidligere var Hollywoods best betalte kvinne tjente «kun» 20 millioner dollar. Ifølge Forbes tjener hun mindre fordi hun satser på smalere film, i stedet for publikumsmagneter.

Roberts er aktuell med filmen Eat, Pray, Love som kommer på kino i oktober.

Jolie kunne ha tjent mest

Andre godt betalte kvinnelige Hollywood-skuespillere er Drew Barrymore, Meryl Streep og Angelina Jolie.

Hadde sistnevndte hatt en premierefilm innenfor tidsrammen, ville hun, ifølge Forbes, trolig ha ligget på toppen av listen.

Forbes har snakket med agenter, managere, advokater og produsenter for å fastsla stjernenes inntjening. Også reklamekampanjer for de store motehusene, og kosmetikkmerker er regnet med.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober