Hopp til innhold

Filmstjernene som forsvant

De opplevde alle store, internasjonale gjennombrudd som filmskuespillere. Men så ble det stille. Veldig stille.

Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford

Star Wars-stjernene Carrie Fisher og Mark Hamill forsvant fra filmverdenen, mens medspiller Harrison Ford fikk en suksessrik karriere.

Foto: Scanpix/AP

I filmhistorien finnes det et utall av eksempler på skuespillere som over natten blir superstjerner - for så å forsvinne fullstendig fra rampelyset av ulike grunner.

Ofte kan det være ubarmhjertige mekanismer i filmbransjen som har gjort at dyktige skuespillere har måttet legge opp - eller ydmyke seg selv ved å opptre i C-filmer - gjerne kort tid etter å ha båret store kassasuksesser på egne skuldre.

NRK.no har sett på et utvalg av skuespillere som hadde verden for sine føtter, men som av ulike grunner forsvant fullstendig.

The Marlboro Man returnerer

En som har opplevd at veien fra himmel til helvete er kort, er Mickey Rourke (57) . Etter å ha blitt ansett som et av de definitive sex-symbolene på filmlerretet på seint 1980-tall i filmer som 9 1/2 Weeks og The Marlboro Man, raset karrieren sammen, og han endte opp som narkoman i rennesteinen etter å ha forsøkt seg som bokser.

Mickey Rourke

Mickey Rourke gjorde et formidabelt comeback i comeback med Oscar-nominasjon for sin innsats i «The Wrestler» (til venstre). Til høyre: Slik han så ut i «The Marlboro Man» nesten 20 år tidligere.

Men i rollen som fribryter i The Wrestler fikk Rourke i 2008 et comeback av episke proporsjoner – med Golden Globe-pris og Oscar-nominasjon.

Men Mickey Rourke kunne raskt ha havnet i glemmeboken, som så mange andre lovende skuespillere har gjort.

Mr. Skywalker

Mark Hamill (58) spilte rollen som helten Luke Skywalker i de tre første Star Wars-filmene. Den første Star Wars-filmen var tidenes suverent mest suksessrike kinofilm da den ble satt opp i 1977, og den da 25 år gamle Hamill ble megastjerne. Men før han gikk i gang med å spille inn 1980-oppfølgeren The Empire Strikes Back, skadet Hamill ansiktet stygt i en trafikkulykke, og fikk til en viss grad et nytt utseende.

Det er nok likevel ikke dette som er årsaken til at han ikke fikk en stor filmkarriere etter at den siste av de tre originale Star Wars-filmene hadde premiere i 1983. Mye skyldes nok at filmene var såpass suksessrike at Hamills ansikt for alltid vil være knyttet til rollen som Luke Skywalker og ingenting annet.

Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford (2005)

Star Wars-gjengen: Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford (2005).

Foto: Scanpix

Hans bidrag til filmhistorien etter Star Wars kan stort sett oppsummeres i at han har bidratt med stemmen på en rekke tegnefilmer, blant annet som The Joker i Batman-tegnefilmene.

– Jeg har aldri sett meg selv som en skuespiller. Jeg har alltid vært mer interessert i tegneserier, og ville helst bli en tegneserieskaper hvor jeg kunne skape min egen verden, har Hamill sagt.

Han vil uansett komme unna med å hevde at han ga seg på topp.

2xCorey: The Lost Boys

Corey Feldman

Corey Feldman.

Foto: Frazer Harrison/Getty Images for Anchor Bay/AFP

Corey Haim (38) og Corey Feldman (38) var to av de best betalte tenåringsstjernene på midten av 80-tallet. Begge spilte sammen i flere filmer sammen, og den mest kjente er horrorfilmen The Lost Boys (1987). De var kongene av tenåringsfilmer, men begge forsvant. Corey-ene ble lei av å være en Corey, og de bestemte seg for å skille lag.

Corey Feldman hadde ikke noen problemer med selvbildet, og er sitert på å ha sagt «Jeg er ikke en skuespiller, jeg er et ikon – en hel industri». Likevel fikk «ikonet» seg en knekk etter at han i 1990 ble pågrepet i besittelse av 23 heroinballonger i bilen sin.

Corey Haim

Corey Haim.

Foto: Bailey Bree, Flickr

Rusproblemene sendte ham hodestups ut av Hollywoods A-lag. Han prøvde seg også som sanger uten at det kunne endre det faktum at han aldri mer så en stor filmrolle.

Navnebror Corey Haim slet også med narkotikaproblemer etter at tiden som tenåringsidol ebbet ut. Ting ble ikke bedre av at han ble slått personlig konkurs i 1997.

Corey-ene braket sammen i en personlig feide i 2008, noe som ble dokumentert i realityshowet «The Two Coreys» .

De to ble forsonet før Cory Haim døde av en overdose i 2010.

Les mer: Corey Haim er død

Den uendelige historien

Det er nøyaktig 25 år siden eventyrklassikeren The Neverending Story så dagens lys. I filmen med den flyvende hvite hunden, steinspiseren og gutten med den magiske boken fant vi Barret Oliver (36) (Bastian) og Noah Hathaway (39) (Atreyu) i sentrale roller.

Etter rollen som Bastian ble Oliver castet av stjerneregissøren Tim Burton til filmen Frankenweenie, uten at filmen hjalp noen av dem karrieremessig. Disney mente filmen var for skummel, så de la filmen på is og sparket Burton. Senere ble filmen utgitt - etter at Burton ble en etablert og berømt regissør.

Barret Oliver fikk roller i D.A.R.Y.L og Cocoon (begge fra 1985), men etterpå ble det stille. Han forsvant helt fra skuespilleryrket på slutten av 80-tallet og jobber nå som fotograf og lærer.

Noah Hathaway og Barret Oliver - The Neverending Story

Noah Hathaway og Barret Oliver i 'The Neverending Story'.

Foto: Warner Bros. Entertainment Norge AS

Noah Hathaways filmkarriere ble heller ikke det helt store. Han forsvant fra søkelyset nesten like fort som han havnet der. Han hadde noen spede forsøk på å etablere seg som skuespiller årene etter The Neverending Story, men ga seg to år etter, bare for å dukke opp i kalkunen To Die, to Sleep åtte år senere.

Hathaway vil nok alltid bli husket for rollen som Atreyu, men noen vil kanskje også huske ham fra TV-serien Battlestar Galactica fra 1978.

Den uendelige historien 2

Skuespiller Jonathan Brandis

Jonathan Brandis.

Foto: Bop Magazine (GNU Free Documentation License)

Jonathan Brandis (1976-2003) startet som barnemodell, og medvirket i flere reklamefilmer før han havnet i film- og tv-bransjen. Han var en av de store tenåringsidolene på 80- og tidlig 90-tall, og medvirket i filmer som Neverending Story 2, Ladybugs, og i Sidekicks hvor han spilte sammen med selveste Chuck Norris.

Karrieren til Brandis dalte utover 90-tallet, og historien fikk en tragisk slutt da han ble funnet død i 2003.

Wax on, wax off

Karate Kid himself, Ralph Macchio

Ralph Macchio i dag.

Foto: Jason Merritt/Getty Images/AFP

Ralph Macchio (48) tok verden med storm som Daniel Larusso i den globale tenåringsfilmsuksessen Karate Kid (1984), samt de to oppfølgerne. Macchio fikk også en rolle som bluesgitaronanist i filmen Crossroads (1986).

Han og Michael J. Fox (47) har dermed opplevd samme skjebne. Deres felles styrke på lerretet var et gutteaktig utseende, men etter hvert som de ble for gamle for slike roller, forsvant tilbudene.

Fox slo igjennom i sitcomen Fem i familien, og gjorde store suksess i Tilbake til fremtiden-triologien. Likevel har nok sykdommen Parkinsons vært den viktigste årsaken til at Fox forsvant fra rampelyset. Macchio hadde en rolle i My Cousin Vinny (1992), og har vist seg i den ferske serien Ugly Betty.

Alene hjemme

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin.

Foto: Alan Light, Flickr

Macaulay Culkin (29) ble en av tidenes største barnefilmstjerner etter megasuksessene Uncle Buck, Hjemme alene-filmene og My Girl, som alle kom i skjæringspunktet mellom 1980- og 90-tallet. Han var familiefilmens store kjæledegge, og en garantist for kassasuksesser.

I 1994 ble det gitt ut hele tre filmer – alle med Culkin i hovedrollen. Men søtheten hans var på hell, og filmene ble bare moderate suksesser. Året etter skilte foreldrene seg, og den grådige kampen om sønnens astronomiske inntekter brøt løs.

Han ga seg som skuespiller, og har siden dukket opp i rampelyset etter å ha blitt arrestert for besittelse av marihuana, samt at han er gudfaren til to av Michael Jacksons barn.

– Doctor Jones!

Jonathan Ke Quan (38) startet sin karriere som den vittige og sjarmerende gutten i den andre filmen om Indiana Jones i 1984. Året etter var han å se i klassikeren The Goonies.

En lovende start på skuespillerkarrieren til tross, Quans karriere foran kamera ble kortvarig. I stedet ble han delaktig bak kamera som stuntkoordinator, blant annet i filmene X-Men og The One.

Indiana Jones and the Temple of Doom - Harrison Ford, Jonathan Ke Quan og Kate Capshaw

Harrison Ford, Jonathan Ke Quan og Kate Capshaw i 'Indiana Jones and the Temple of Doom'.

Foto: Med tillatelse fra Paramount Home Entertainment

Prinsesse Leia

Carrie Fisher (53) er for mange av hannkjønnene som vokste på 1970-tallet den aller første våte drømmen. Hennes rolle som prinsesse Leia i den originale Star Wars-trilogien - spesielt når hun opptrer i gullaktig metallbikini - har brent seg fast i mange guttesinn.

Hun har slitt med bipolare lidelser og prøvde helt fra tenårene å holde de mentale problemene i sjakk med alkohol- og rusmisbruk. Hun ble nesten sparket fra rollen som rasende eks-elskerinne i The Blues Brothers på grunn av rusproblemer.

Foruten skuespillerroller i Scream 3 (2000) og Da han møtte henne (1989) har hun viet storparten av livet til å skrive bøker og filmmanus, i tillegg til enkelte gjesteopptredener på film og TV.

Steven Spielberg og Carrie Fisher (1978)

Steven Spielberg og Carrie Fisher (1978).

Foto: Alan Light, Flickr

Ingen Julia Roberts

Sean Young (2008)

Sean Young i dag.

Foto: Mark J. Terrill / Scanpix/AP

Sean Young (50) fikk et stort navn i science fiction-klassikeren Blade Runner fra 1982, hvor hun spilte mot Harrison Ford. Siden skulle hun slite med å få de virkelig store rollene, kanskje med unntak av rollen som Kevin Costners elskerinne i Ingen utvei (1987). Hun hadde fått rollen som Vicki Vale i Tim Burtons første Batman- film ( 1989), men da hun brakk armen og falt av hesten, gikk rollen i stedet til Kim Basinger.

For å sikre seg rollen som Catwoman i oppfølgeren, møtte hun opp på filmsettet iført en hjemmelaget Catwoman-drakt. Uten at castingen av Michelle Pfeiffer var truet av den grunn.

Young flyttet til Arizona, og sikret ikke overskrifter igjen før hun i 2008 ble eskortert ut av en prisutdeling i Los Angeles på grunn av dårlig oppførsel. Like etterpå la hun seg inn på en klinikk til avrusing.

– Jeg er ikke Julia Roberts. Og jeg kunne ha vært det, sa hun bittert til Entertainment Weekly.

American «...»

Mena Suvari

Mena Suvari.

Foto: Peter Kramer / Scanpix/AP

Mena Suvari (30) har spilt i fire filmer med ordet «American» i tittelen, men er mest anerkjent for sin rolle som tenåringsfristerinne i 1999-oscargrossisten American Beauty. I tillegg spilte hun i de to første utgavene av de svært populære American Pie, som begge stammer fra årtusenskiftet.

Med unntak av at hun dukker opp i noen episoder av Six Feet Under, har det vært langt mellom tungvekterrollene.

En glemt komiker

Chevy Chase (66) var den største stjernen og blant pionerene i det legendariske humorshowet Saturday Night Live på 1970-tallet. Han var kongen av fysiske sketsjer, ble utropt til Amerikas morsomste mann, og ble spådd å bli den neste nasjonale talkshow-helten etter Johnny Carson.

Han var også den første i Saturday Night Live-truppen som brøt ut – noe han skulle angre bittert på. I 2008 sa Chase at den største feilen han gjorde i karrieren var å slutte der etter bare ett år.

Chevy Chase

Chevy Chase anno 2009.

Foto: Dan Steinberg / Scanpix/AP

Chase ville forfølge en filmkarriere, men den sto på ingen måte i stil med de overveldende forventningene han ble møtt med. Etter suksesser med Caddyshack (1980), Hjelp, vi må på ferie (1983) og Fletch (1985), har karrieren hans vært hjemsøkt av feilvurderinger og misbrukte muligheter. Sjansen til å få et comeback i 1993 med tv-kanalen FOX sin satsning The Chevy Chase Show, ble brutalt klippet ned da programmet ble tatt av etter seks uker.

Ting ble ikke bedre av at han takket nei til hovedrollen i filmen American Beauty (1999). Kevin Spacey ble hentet inn i stedet, og vant Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Den gode hora

Mira Sorvino

Mira Sorvino.

Foto: Andrew H. Walker/Getty Images/AFP

Mira Sorvino (42) slo gjennom med et brak da hun bare 29 år gammel fikk både Golden Globe og Oscar for sin rolle som den gode hora i Woody Allen-filmen Frodige Afrodite (1995).

Hun har siden skygget unna de store rollene, og foretrukket mer kunstneriske filmer. Men Sorvino er en prisbelønnet Harvard-student som snakker flytende kinesisk, så hun har vist at hun har flere bein å stå på.

Politbetjent Mahoney

Steve Guttenberg (51) er et kjent ansikt for dem som har et forhold til lettbeint, amerikansk 80-tallsfilm. I den sjangeren var han blant de større, spesielt etter rollene i Tre menn og en liten baby (1987) og fire av Politiskolen-filmene (1984-87). Han var sist sett av enkelte i fjor, da han spilte Askepotts far i en pantomimeoppsetning ved Churchill Theatre i den engelske byen Bromley.

Sexy kjeltring

38 år gamle Winona Ryder var filmlerretets «it-girl» for det som en gang het Generasjon X etter sin rolle i Reality Bites (1994). Det store gjennombruddet kom noen år tidligere i Edvard Saksehånd, men hun gjorde også minneverdige figurer i Girl, Interrupted (1999) og Woody Allens Celebrity (1998).

Etter at hun i 2001 ble arrestert for å ha stjålet klær for tusenvis av dollar i en eksklusiv klesbutikk, ble hun imidlertid «box office poison». Woody Allen ville ha henne og Robert Downey jr. med i filmen Melinda and Melinda, men måtte droppe det da ingen selskaper ville forsikre de omstridte filmstjernene.

Winona Ryder

Winona Ryder. Her på Star Trek-premieren i USA.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Gal gangster

Joe Pesci (66) er et kjent navn for mange filmelskere, det burde i hvert fall være det. Pesci hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet med filmer som Home Alone, Dødelig Våpen, og gangster-filmene Mafiabrødre og Casino.

Men i det nye årtusenet forsvant han fra søkelyset. Etter Dødelig Våpen 4 (1998) har han bare medvirket i De Niros The Good Shepherd fra 2006, og i den kommende filmen Love Ranch.

Rødhåret prinsesse

Brat Pack-medlemmet og 80-talls skjønnheten Molly Ringwald

Molly Ringwald.

Foto: Officer Snow Pea / Lindsey, Flickr

Molly Ringwald (41) – den rødhårede skjønnheten – medvirket i flere ungdomsfilmer på 80-tallet. Kanskje best kjent fra The Breakfast Club hvor hun spilte sammen med andre gamle helter som Emilio Estevez og Judd Nelson.
Karrieren begynte å dale på 90-tallet, og da hjalp det neppe at hun takket nei til filmer som «Ghost» og «Pretty Woman».

Ringwald var en del av 80-tallets «Brat Pack» ; skuespillerne som på den tiden «alltid» spilte i de samme filmene.

Det ble ingen stor opptur etter 90-tallet heller, og hun er sist sett i TV-serien The Secret Life og The American Teenager (2008/2009).

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.