NRK Meny
Normal

Herman Schuller: Manchester United

Hermann er 12 år og bor på Nesbru utenfor Oslo. Hans emne er fotballklubben Manchester United. Fagdommer er Arne Scheie.

Herman med gjengen
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Hermann er 12 år og bor på Nesbru utenfor Oslo. Han bodde i Praha frem til han var 10 år. Hermann hadde David Beckham som sin store helt og gjennom han kom også naturligvis interessen for Manchester United. Han så sin første kamp i Praha i 2004, da United spilte 0-0 mot Sparta Praha i Tsjekkia. I dag er Hermanns favorittspiller Paul Scholes, mye fordi han spiller på samme plass på banen som Hermann gjør.

Om fagdommeren

Fagdommer er den relativt fotballinteresserte Arne Scheie, sportskommentator i NRK. I forbindelse med NRK Sportens fotballmagasin ”Bakrommet” den 24.4.07, satte Arne opp sine Topp 5 Manchester United spillere gjennom tidene.

1. Bobby Charlton (1956-1973, overlevde Münchenulykken)

2. George Best (1963-1974)

3. Eric Cantona (1992-1997)

4. Roy Keane (1993-2006)

5. Bryan Robson (1981-1994)

Han insisterte også på å få med Peter Schmeichel og Dennis Law, men det blir jo vanskelig å få med 7 mann på en topp 5-liste…Arne synes det er vanskelig å sette opp så få spillere gjennom en så lang historie, men at hans barndomshelt Bobby Charlton skulle på topp, var han aldri i tvil om.

Arne Scheie har jobbet i NRK siden 1971, og har hovedsakelig kommentert fotball og skihopp.

Om emnet

Det man i dag kjenner som den engelske fotballklubben Manchester United ble opprinnelig stiftet i 1878 under navnet Newton Heath av en gruppe jernbanearbeidere øst for Manchesters bykjerne. I dag, 129 år senere, har Manchester Uniteds logo på grunn av klubbens enorme sportslige og økonomiske suksess, blitt kjent verden over. Merittlisten er imponerende; 16 ligamesterskap, 11 FA cupmesterskap og 2 Mesterligatriumfer har det blitt, de fleste av disse pokalene er tatt under ledelse av den legendariske manageren Sir Alex Ferguson. Publikum på hjemmebanen Old Trafford har også kunnet glede seg over å se profilerte stjerner som George Best, Dennis Law, Bobby Charlton, Eric Cantona, David Beckham og vår egen Ole Gunnar Solskjær boltre seg i den røde drakta. Og framtida ser fortsatt lys ut for den regjerende ligamesteren.

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag