Hopp til innhold

Han lever av å bygge lego

– Det er ingen grenser for hva man kan bygge i lego, sier den amerikanske kunstneren Nathan Sawaya. På gutterommet lekte han astronaut med selvbygget rakett - i dag lever han av legoklossene.

Nathan Sawaya og hans bie laget av Lego

Nathan Sawaya, kunstner. Robotskultpuren i lego er med i utstillingen 'Brick by brick' i New York.

Foto: Nathan Sawaya

De fleste har minner om små byggverk, kjøretøy og figurer av legoklosser, men ikke alle fortsetter å leke med lego langt inn i sitt voksne liv. Nathan Sawaya er en av dem som har drevet det spesielt langt med de rød, blå, grønne, gule, grå, hvite og svarte plastklossene.

– Barn vil også bli legokunstnere

I dag, 25. mars åpner utstillingen "Brick by brick" i Agora Art Gallery i New York. Der stiller kunstneren Nathan Sawaya ut legokunstverkene han har arbeidet fram gjennom flere år.

Denne lego-skulpturen er laget av kunstneren Nathan Sawaya

Frihetsgudinnen inspirert av Star Wars, er noe av det Nathan Sawaya blir betalt for å lage. Bestillinger får han fra hele verden.

Foto: Nathan Sawaya

Sawaya har turnert i hele Nord-Amerika, og skulpturene hans tiltrekker seg både barn og voksne som vil se.

– Jeg får mail fra barn som spør hvordan de kan bli som meg, og da oppfordrer jeg dem til å være kreative og dyrke lidenskapene sine, sier Sawaya.

Sawaya er langt fra den eneste lego-kunstneren i verden.

I september 2006 ble tre tonn hvite legoklosser helt ut på Tullinløkka i Oslo. Intiativet kom fra kunstneren Olafur Eliasson og det var fritt fram for folk å bygge, gjerne inspirert av planene om et nytt Nasjonalmuseum som var på trappene.

I bloggosfæren viser lego-entusiaster fram det de lager,

Denne lego-skulpturen er laget av Nathan Sawaya.

Nathan Sawaya får også plass til litt hjerte/smerte i sin kunst.

Foto: Nathan Sawaya

og Onion-magasinet kan være en inngangsportal til lego-samfunnet av amatører og profesjonelle byggere på nettet.

Men, Nathan Sawaya er blant dem som bringer legobygging opp på et høyt nivå og gir det et kunsterisk uttrykk.

1, 5 millioner klosser i atelieet

I atelieet sitt i New York har han 1, 5 millioner legoklosser og folk over hele verden gir ham oppdrag. Selskapet Lego har han ingen avtale med, tvert i mot arbeider han som fri kunstner. Det er publikums reaksjoner som motiverer ham til å fortsette å bruke lego som materiale.

Nathan Sawaya lager legokunst i sitt eget atelier i New York.

Her møter Nathan seg selv i stigen. Hans nye utstilling åpner i New York torsdag.

Foto: Nathan Sawaya

– Jeg liker å se folks reaksjoner på kunsten som er skapt ut fra noe de kjenner så godt. Jeg tror mange blir tiltrukket av tanken på at nettop lego kan forvandles til kunstverk, sier han til NRK.no.

Nathan oppdaget legoklossenes magiske muligheter allerede som barn.

– Med fantasien hadde jeg full kontroll over leken. Hvis jeg hadde lyst til å bli rockestjerne, bygget jeg en gitar. Hvis jeg ville bli astronaut, bygget jeg en rakett. Det var et perfekt materiale som ledet meg til yrket som kunstner. Nå kan jeg lage akkurat hva jeg vil, og til og med få betalt for det, sier han.

Det er ti år siden skulptøren Nathan Sawayan utfordret seg selv til å lage en figur i stor skala av lego. Samtidig leste han en bok om Tom Friedmans kunst og ble inspirert til å fortsette å lage skupturer på en utradisjonell måte. Nylig publiserte han boken “The Art of the Brick,”, en samling av lego-skulpturer fra de siste fem årene.

– Jeg håper barn kan bli inspirert til å lage kunst selv, sier han.

Se flere legoskulpturer her: Nathan Sawayas hjemmeside: Brickartist.com

Kulturstrøm

 • Squid Game-skuespiller anklaget for seksuell overgrep

  «Squid Game» skuespilleren O Yeong-su (78) er anklaget og siktet for seksuell overgrep mot en kvinne, opplyser sørkoreanske rettsmyndigheter. Hendelsen skal ha funnet sted i 2017, skriver BBC.

  Yeong-su har benektet påstanden, melder lokale medier.

  O Yeong-su ble den første skuespilleren fra Sør-Korea som vant en Golden Globe-pris for beste mannlig birolle i Netflix-serien «Squid Game».

  Den sørkoreanske skuespilleren O Yeong-su deltok på Netflixs «Squid Game» arrangement i Los Angeles i juni 2022
  Foto: VALERIE MACON / AFP
 • Vil ha kvensk forvaltningsområde

  Senterungdommen mener det bør opprettes et forvaltningsområde for kvensk og norskfinsk språk og kultur. I sitt partiprogram er dette et av ti punkter for hvordan de ønsker å løfte fram kvensk språk og kultur som er sterkt rammet av fornorskningspolitikken. Nyvalgt leder Andrine Hanssen-Seppola sier at samisk språkforvaltningsområde virker godt og hun mener likhetene er store.