Hopp til innhold

Han bygger Bibelen - i Lego

Møt amerikaneren med fascinasjon for Gud - og plastleker.

Lego-sex
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

På nettsiden bricktestament.com kan du finne juleevangeliet, skapelsesberetningen, Jesu siste måltid og 400 andre bibelhistorier – bygget i Lego.

I 2001 satte Brendan Powell Smith i gang prosjektet som først var ment som et lite kunstprosjekt til glede for ham selv og venner. Det vokste snart, og åtte år senere består siden av over 4500 illustrasjoner og har mange millioner treff. Fans inkluderer både human-etikere og søndagsskolelærere.

Fascinert ateist

– Det er fem prosent av Bibelen folk hører om i gudstjenester eller gjennom popkulturen, men så er det 95 prosent du sjelden hører om. Jeg ville ta noe av det og presentere det på en ny måte. Det er morsomt og engasjerende, og det gir deg fortsatt en opplevelse av å lese Bibelen slik den er skrevet, sier Powell Smith til NRK.

Selv er Brendan Powell Smith en ateist og lego-fan med stor fascinasjon for Bibelen.

- Det har vært min overliggende motivasjon for å gjøre det her, og det er mye overraskende materiale igjen for meg å lage, sier han.

Halvveis

Smith har fått mye oppmerksomhet i dagspresse og mer høyglansede publikasjoner. Han gir også selv ut det som på godt amerikansk kalles «Coffee table books», altså bøker som er laget for å ha liggende framme.

På de siste åtte årene er Smith kommet gjennom rundt 50 prosent av Bibelen. Men har ikke tenkt å gi seg ennå.

- Jeg tror folk har nostalgi, både for Lego og for gamle bibelhistorier, og jeg kombinerer de to. På noen forskjellige måter tror jeg dette prosjektet får folk til å le, sier han.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP