Håkan Hellström gjør det igjen

Håkan Hellström har vært en av Skandinavias største popstjerner i ti år. Nå feirer han med nok et godt album - «2 Steg från Paradise».

Håkan Hellström
Foto: John Scarisbrick

I forrige uke var det ti år siden Håkan Hellström albumdebuterte som soloartist. «Känn ingen sorg för mig Göteborg» var en umiddelbar kjempesuksess hos publikum og kritikere i Sverige og Norge. Nå er denne nydelige platen en ubestridelig klassiker i Skandinavisk rock. I årene som har gått siden debuten, har Hellströms produksjon vært av høy kvalitet. Dette gjelder også nye «2 Steg från Paradise.»

Lån eller tyveri?

Håkan Hellström er musikkfreak og låner også denne gangen fra lange rocketradisjoner. «River en vacker dröm» har det samme dansende beatet til 80-tallets Manchester-band som The Stone Roses. I «Saknade te Havs» kjenner man igjen de ringlende gitarlinjene til 60-tallets The Byrds. Samtidig har Hellström en helt egen stil, både som komponist og sanger.

Tøft og funky

Man skulle kanskje ikke tro at en med hans skingrende og nesten ubehjelpelige vokalstil, kan bli superstjerne. Men når det han formidler med stemmen sin er så grenseløst personlig og rørende som i den vakre visen «Vid protesfabrikens stängsel», treffer det en nerve hos mange og gjør Håkan til en artist for og av folket.

Folkelig og rocka

«2 Steg från Paradise» er ikke bare skjøre viser og sjarmerende poplåter. Flere av melodiene krever en liten innsats før de sitter, og soundet er noe røffere og mer lo-fi enn vanlig. I «Dom Där Jag Kommer Ifrån» er groovet ordentlig 70-talls-funky og ulikt det vi har hørt herfra tidligere. Det låter tøft med smakfull og korrekt produksjon. Dette er en vanding gjennom Håkan Hellströms by Göteborg, og nok et eksempel på hvordan han bruker sitt eget liv i sine tekster og befolker dem med mennesker han har møtt. Mens ordene han legger i deres munn gjerne lånes og oversettes fra forbilder som Morrissey og Bob Dylan.

Hellström er en pussig skrue av en popstjerne. På «2 Steg från Paradise» er han like lite selvhøytidelig som før. Den unike måten han balanserer folkelig appell med rock’n roll-kredibilitet gjør stadig Håkan Hellström til en ener i nordisk rock.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP