Hopp til innhold

Her er årets programledere!

– Jeg håper at Haddy slipper fadderrollen, sier Erik Thorstvedt og ler. Til høsten debuterer han som programleder på TV-aksjonen, som går til Norsk Folkehjelp og kampen mot miner og klasebomber.

TV-aksjonen

Erik Thorstvedt og Haddy N'jie er allerede godt i gang med arbeidet mot TV-aksjonen 2011.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

For tredje gang skal Haddy N'jie holde styr på den ni timer lange direktesendingen, som hun også har vunnet Gullrute for. I år får hun selskap av tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt, som plutselig blir en fersking i gamet.

– Det er fantastisk stort å bli spurt. Jeg syns det er superstas, sier den gamle fotballkeeperen.

– Du er den erfarne av dere to, Haddy. Hva kan Erik lære av deg?

– Mye, svarer Thorstvedt, før Haddy får sagt noe.

– Jeg håper hun slipper den rene fadderrollen. Jeg er som en gele i dine hender, Haddy. Du får forme meg som du vil.

– Så lenge man har satt seg godt inn i det man skal formidle, så går det bra. Utfordringen blir å holde seg tent og motivert gjennom hele sendingen, selv om det er mye godt stoff. For det er en lang sendning, vi lager jo en hel sesong over en dag, forklarer N’jie til NRK.no.

Møter minerammede

TV-aksjonen 2011

Erik Thorstvedt og Haddy N'jie er godt i gang med forberedelsene til årets TV-aksjon, som går av stabelen i oktober.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Erik Thorstvedt har allerede vært i Vietnam på reportasjetur.

– I Vietnam møtte vi folk som hadde blitt skadd av landminer, og det er jo en sterk opplevelse. Folk får ikke dyrket jorda de trenger for mat, og mennesker blir sprengt i lufta. Sånn kan det ikke være, sier Thorstvedt.

Denne uken reiser N'jie på reportasjetur til Bosnia. Her skal hun blant annet møte en familie som opplevde at naboene ble blåst bort av miner utenfor huset, men at de selv overlevde.

– Den dagen markerer de med en fest, og den festen skal vi være med på. De ser livet sitt på en helt ny måte, forteller N’jie.

Tårer fra Leo?

Leo Ajkic

Leo Ajkic gleder seg til å vise fram Bosnia, men tror det blir flaut å gå rundt i hjembyen med et kamerateam på slep.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Til Bosnia skal også Leo Ajic, kjent fra «Popsalongen» og «Banden» på NRK P3. Han er født i Bosnia, og reiser dit stort sett hvert år. Han kjenner til flere som har blitt rammet av miner.

– Jeg er stolt av hjemlandet mitt, men takker Gud for at jeg ikke bor der. Ingen fortjener et sånt liv, sier Ajkic til NRK.no.

Han er kjent for å bruke mye humor i reportasjene sine, men denne gangen blir det annerledes.

– Det blir en ny side av meg. De får kutte vekk når jeg griner, eller bare gjøre skjermen helt svart. «Leo griner nå», kan det stå på skjermen, sier Ajic og ler.

Han mener Bosnia er et bra land, og at det bor mange bra mennesker der.

– Men det er mye som må ordnes opp i, og det trenger de kanskje hjelp til, avslutter Leo Ajkic.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober