Hopp til innhold

Gyldendalprisen til Knausgård

Karl Ove Knausgård ga fansen et bitte lite håp da han tirsdag ble tildelt Gyldendalprisen. Det kan komme flere skjønnlitterære bøker.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Jeg vil ikke utelukke det helt. Tanken er at jeg skal gjøre helt andre ting, i hvert fall veldig lenge. Meningen med hele Min kamp-prosjektet var jo å tømme alt jeg hadde, legge alt på bordet. Det skulle ikke være noe tilbake, sier Knausgård.

Da han før jul i fjor ga ut sjette bind av «Min Kamp» sa han at han ville gi seg som forfatter, og ikke skrive flere romaner.

Anerkjennelse

Tirsdag fikk han Gyldendalprisen på 400.000 kroner for hele sitt forfatterskap. I sin pristale til forfatteren sa leder for legatstyret, litteraturkritiker Tom Egil Hverven, blant annet at Knausgårds bøker «Ute av verden», «En tid for alt» og «Min kamp» ikke bare er et stort verk, men et enormt løft for norsk litteratur.

– Det betyr veldig mye for meg å få denne prisen. Det beste ved den er at den er for hele forfatterskapet på åtte bøker. Det er en stor anerkjennelse og helt fantastisk, sier Knausgård til NRK.

Han sier at han var helt tom og var veldig deprimert da siste bind i «Min Kamp» var ferdigskrevet. Men det var en svært opplagt forfatter som møtte pressen etter prisutdelingen tirsdag.

Slutten på en reise

– Jeg opplevde det som slutten på en lang reise da jeg satte punktum i sjette bind av «Min kamp», sier forfatteren.

– Jeg har brukt fire måneder på å komme meg, har begynt å løpe og svømme.
Jeg er utrolig glad.

Så du har blitt en sunn mann?

– Jeg røyker nok for mye til å kalle meg sunn, sier den fornøyde prisvinneren, som snart er klar med en fotobok der han har skrevet et essay om himmelen til bilder tatt av en svensk fotograf. Boka kommer på et forlag Knausgård driver sammen med tre andre.

Priset som debutant

Karl Ove Knausgård debuterte med romanen «Ute av verden» i 1998. Han ble da den første debutanten som fikk den høythengende Kritikerprisen.

– Også hans neste roman, «En tid for alt» fra 2004, fikk overstrømmende kritikker både innenlands og utenlands, sa Tom Egil Hverven i sin tale til prisvinneren.

«Min kamp» 1-6 på til sammen over 3.600 sider gjorde Knausgård til den mest omtalte forfatteren i nyere norsk litteratur.

– De fleste, også vi i Gyldendals legatstyre, er enige om at verket har både topper og bølgedaler. Etter hvert fester det seg et inntrykk av at bind 1, 2 og 6, som blander fortelling og essays i ulike tidsplan, er mer vellykkede enn de nokså kronologisk gjengitte beretningene i bind 3, 4 og 5. Tiden vil vise om slike vurderinger blir stående, sa Hverven.

Gyldendalprisen går til særlig betydelige forfatterskap og deles ut uavhengig av forlagstilknytning. Knausgård har gitt ut sine «Min kamp»-bøker på Oktober forlag.
Prisen ble første gang delt ut i 1997 da det tidligere Gyldendals legat ble omdannet til Gyldendalprisen.

Prisen gikk da til Dag Solstad.
Blant andre prisvinnere er Jon Fosse, Kjartan Fløgstad, Jan Erik Vold, Roy Jacobsen og Stein Mehren. I fjor gikk prisen til Vigdis Hjort.

Gyldendalprisen

Prisvinnere

År

Dag Solstad

1996

Bjørn Aamodt

1997

Kjartan Fløgstad

1998

Jon Fosse

1999

Jan Erik Vold

2000

Cecilie Løveid

2001

Lars Amund Vaage

2002

Inger Elisabeth Hansen

2003

Stein Mehren

2004

Roy Jacobsen

2005

Einar Økland

2006

Ole Robert Sunde

2007

Paal-Helge Haugen

2008

Tomas Espedal

2009

Vigdis Hjort

2010

Karl Ove Knausgård

2011

Ekspander/minimer faktaboks

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober