Hopp til innhold

Gjestet Norge for to år siden

Nobelprisvinneren i litteratur, Herta Müller, holdt i 2007 hovedforedraget på Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene. Stig Sæterbakken var kunstnerisk leder for festivalen da, og det var han som fikk henne til Norge.

Herta Müller

Herta Müller var hovedtaler på Norges største litteraturfestival for to år siden.

Foto: Hanser Verlag

Stig Sæterbakken

Stig Sæterbakken inviterte Müller til Norsk Litteraturfestival, som hovedtaler.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I sitt forfatterskap knytter hun sammen de sammenhengene som er mellom språk, makt og maktmisbruk, sier Sæterbakken.

- Det jeg tenker på når jeg leser Herta Müller er at i forhold til at dersom man tenker seg en språk-akse, så er diktatoren den ene ytterligheten som bruker språket til å begrense menneskers mulighet til hva de kan si og tenke. Som den motsatte ytterligheten, står forfattere, sier Sæterbakken.

Særpreget stil

Forfatteren Britt Bildøen er en av dem som mener at Herta Müller er en verdig Nobelpris-vinner.

- Bøkene hennes er veldig preget av at ingenting i verden er uskyldig, og ingenting i verden er helt trygt. Dette gjennomsyrer på en måte stemmen i bøkene hennes, sier Britt Bildøen.

- Jeg synes Müller har en veldig spesiell måte å skrive på - en ganske så naiv stemme, men nettopp derfor ganske illevarslende. Stemmen er nesten litt rar, sier hun.

Hør: Fra "Alltid den samme snøen og alltid den samme onkelen"

Herta Müllers hus i Romania

I dette huset i landsbyen Nitchidorf i Romania bodde prisvinneren, og slik det ser ut i dag.

Foto: Sdrian Paclisan / Scanpix/AFP

Alvorlig men vakkert

NRKs kritiker Marta Norheim fremhever at Müller skriver om alvor hele tiden.

- Det handler om en veldig viktig problematikk - både europeisk og universell. Samtidig kler hun historien med et veldig særpreget språk. Det er vanskelig å finne norske motsvar til denne måten å skrive på, sier Marta Norheim.

Forfatter Mattis Øybø er en av dem som ble grepet av hennes historier da hun gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer.

- Jeg kom ganske sent inn i bøkene hennes. Det var først da hun var på litteraturfestivalen på Lillehammer for to år siden, at jeg begynte å lese bøkene hennes. Hun er veldig poetisk, samtidig som stoffet hennes er veldig europeisk - om en tysk minoritet i Romania, og om å leve på denne måten. Språket er så vakkert midt i alt det redselsfulle at det gjør veldig dypt inntrykk, sier Mattis Øybø.

Hør: Bok i P2 om Nobelprisvinneren (08.10.2009)

Se også: Alle vinnerne av Nobels Litteraturpris

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.