Hopp til innhold

Giske med nytt kulturløfte

Alle partilederne var tilstede fram da kulturminister Trond Giske la fram Kulturløftet II.

Kulturministeren hadde med seg partilederne da han la fram Kulturløftet II
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Sammen akkompagnerte de med triangel da Giske instruerte de fremmøtte journalistene i blokkfløytekunsten. Kulturministeren hadde varmet opp til dagens pressekonferanse, med å oppsummere det første Kulturløftet dagen før.

Nytt løft

I Kulturløftet II troner fortsatt det første punktet fra Kulturløftet, om at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014, øverst på listen. Men denne gangen går regjeringen inn for en jevnere fylkesvis fordeling av kulturmidlene.

Nedover på listen følger løfter om kulturskole for alle barn som ønsker det, et løft for frivilligheten og styrking av bibliotekene og norsk språk. Listen omfatter nå 17 punkter, men det finnes ingen rangering utover de fire første punktene.

Videre vil regjeringen satse på musikk i alle sjangre, dans og arkitektur, billedkunst og kunsthåndverk. I tillegg til sikre et godt teater- og operatilbudet over hele landet, vil regjeringen også støtte opp om den norske filmsuksessen. Målet er at Norge skal bli ledende i Norden på film, TV-drama og dokumentarer.

Kulturskoleløftet

Især satser regjeringen på kulturskolene.

- Kulturskolen er kommunenes ansvar, det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for å følge med på dem, men vi foreslår at de over Kulturløftet II skal få et statlig tilskudd for å stimulere dem ytterligere, fortalte finansminister Kristin Halvorsen.

- Dette er viktig for oss fordi barn og unge er nøkkelen til framtidens kulturliv, i tillegg har du fantastiske ringvirkninger; det gir gode oppvektstvilkår, det gir felleskap og inkludering, fulgte kulturministeren opp.

At regjeringen løfter opp satsingen på kulturskolen, gleder spesielt lederen for Kultuskolerådet, Oddvin Vatlestad.

- Jeg ble positivt overrasket over at vi er nesten som en hovedsak i Kulturløftet II. Det synes jeg er kjempepositivt.

Ønsker pristak

Per dags dato står hele 25.000 barn i kø for å få komme inn på en kulturskole. Vatlestad sier til NRK at kulturskolens to største utfordringer er å få ned nettopp ventelistene, og hindre at skolepengesatsene øker i enda større grad.

- Det er en dramatisk utvikling i en del kommuner, og det må vi prøve og få stoppet.

I Kulturløftet II skriver regjeringen at alle barn som ønsker det skal få kulturskoletilbud - av god kvalitet til en rimelig pris. Vatlestad sier at han synes det er viktig at det kommer forskrifter, eller at et tak på skolepengene, for å bremse opp kostnadene for foreldrene.

Da kulturskolene fikk øremerkede midler fra staten, var et lignende tak på 1600 kroner i året. I dag krever noen norske kommuner hele 6000 kroner, og Vatlestad tror ikke summene stopper der med mindre det kommer tiltak fra regjeringen.

Trond Giske la fram Kulturløftet II

Trond Giske under dagens pressekonferanse.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad