Giske med nytt kulturløfte

Alle partilederne var tilstede fram da kulturminister Trond Giske la fram Kulturløftet II.

Kulturministeren hadde med seg partilederne da han la fram Kulturløftet II
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Sammen akkompagnerte de med triangel da Giske instruerte de fremmøtte journalistene i blokkfløytekunsten. Kulturministeren hadde varmet opp til dagens pressekonferanse, med å oppsummere det første Kulturløftet dagen før.

Nytt løft

I Kulturløftet II troner fortsatt det første punktet fra Kulturløftet, om at én prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur innen 2014, øverst på listen. Men denne gangen går regjeringen inn for en jevnere fylkesvis fordeling av kulturmidlene.

Nedover på listen følger løfter om kulturskole for alle barn som ønsker det, et løft for frivilligheten og styrking av bibliotekene og norsk språk. Listen omfatter nå 17 punkter, men det finnes ingen rangering utover de fire første punktene.

Videre vil regjeringen satse på musikk i alle sjangre, dans og arkitektur, billedkunst og kunsthåndverk. I tillegg til sikre et godt teater- og operatilbudet over hele landet, vil regjeringen også støtte opp om den norske filmsuksessen. Målet er at Norge skal bli ledende i Norden på film, TV-drama og dokumentarer.

Kulturskoleløftet

Især satser regjeringen på kulturskolene.

- Kulturskolen er kommunenes ansvar, det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for å følge med på dem, men vi foreslår at de over Kulturløftet II skal få et statlig tilskudd for å stimulere dem ytterligere, fortalte finansminister Kristin Halvorsen.

- Dette er viktig for oss fordi barn og unge er nøkkelen til framtidens kulturliv, i tillegg har du fantastiske ringvirkninger; det gir gode oppvektstvilkår, det gir felleskap og inkludering, fulgte kulturministeren opp.

At regjeringen løfter opp satsingen på kulturskolen, gleder spesielt lederen for Kultuskolerådet, Oddvin Vatlestad.

- Jeg ble positivt overrasket over at vi er nesten som en hovedsak i Kulturløftet II. Det synes jeg er kjempepositivt.

Ønsker pristak

Per dags dato står hele 25.000 barn i kø for å få komme inn på en kulturskole. Vatlestad sier til NRK at kulturskolens to største utfordringer er å få ned nettopp ventelistene, og hindre at skolepengesatsene øker i enda større grad.

- Det er en dramatisk utvikling i en del kommuner, og det må vi prøve og få stoppet.

I Kulturløftet II skriver regjeringen at alle barn som ønsker det skal få kulturskoletilbud - av god kvalitet til en rimelig pris. Vatlestad sier at han synes det er viktig at det kommer forskrifter, eller at et tak på skolepengene, for å bremse opp kostnadene for foreldrene.

Da kulturskolene fikk øremerkede midler fra staten, var et lignende tak på 1600 kroner i året. I dag krever noen norske kommuner hele 6000 kroner, og Vatlestad tror ikke summene stopper der med mindre det kommer tiltak fra regjeringen.

Trond Giske la fram Kulturløftet II

Trond Giske under dagens pressekonferanse.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag
 • Klar for nye 50 år

  Rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda gler seg over det nye Sivert Aarflot-huset. I dag er det offisiell opning av det nye mediebygget. – Det skal tene medieutdanninga i nye 50 år, og høgskulen er klar same korleis medieutviklinga blir, seier Roppen

  Johann Roppen, rektor Høgskulen i Volda
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Eneste Caravaggio-veggmaleri selges

  I januar skal den unike Villa Aurora, med det eneste veggmaleriet som finnes av Caravaggio, auksjoneres ut, med et åpningsbud på 500 millioner euro, melder The Guardian. Veggmaleriet finnes i et hus sentralt i Roma, der taket i et av rommene er malt av den italienske 1500-tallskunstneren.

  Maleriet er 2,75 meter bredt, forestiller Jupiter, Neptun og Pluto og ble bestilt av kardinalen Francesco Maria Del Monte på 1500-tallet.

  Den italienske staten har forkjøpsrett dersom de kan akseptere salgssummen.

  Bygningen, Villa Aurora, rommer også andre antikviteter og fresker, blant annet av Guercino. Salget skjer etter en lang arvetvist som kom i kjølvannet av at husets eier, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, døde i 2018 (NTB).