NRK Meny
Normal

Rødgrønne feiret Kulturløftet med gravøl

De rødgrønne partiene markerte tiårsdagen for Kulturløftet med ballonger og pølsefest. Men hovedbudskapet er at bursdagsbarnet ikke lenger er i live.

Trond Giske og Gunn Karin Gjul/Bård Vegar Solhjell

RØDGRØNN LØPER: Utestedet med det passende navnet Kulturhuset var åsted for de rødgrønne kulturkameratenes feiring av eget samarbeid. Her ankommer Arbeiderpartiets Trond Giske og Gunn Karin Gjul, mens tidligere SV-statsråd Bård Vegar Solhjell poserer under ballongporten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Ib Thomsen

INGENTING Å FRYKTE: Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen mener Giske ikke har noe å frykte. Under intervjuet på Youngstorget brøt en engasjert Rigmor Aasrud (Ap) inn i diskusjonen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Hadia Tajik

KOM I MÅL: Hadia Tajik var kulturminister da regjeringen Stoltenberg kom i mål med énprosentmålet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I ettermiddag markerte de tidligere rødgrønne regjeringskameratene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV at det er 10 år siden Kulturløftet ble til mellom de tre partiene i opposisjon.

Dette var det første store samarbeidet mellom de tre partiene, og ble kimen til et åtte år langt regjeringssamarbeid der Kulturløftet dannet grunnlag for kulturpolitikken.

Både bursdag og gravøl

Trond Giske var den første kulturministeren i den rødgrønne regjeringen. Han regnes også som en av Kulturløftets fødselshjelpere, og var en selvskreven gjest når partiene og fagbevegelsen i dag markerte 10-årsdagen med pølsefest og debattmøte på Youngstorget i Oslo.

Fredag ettermiddag ankom han arrangementet på utestedet Kulturhuset, som for anledningen var utstyrt med rød løper og en port av rødgrønne ballonger.

– Har dere noe å feire i dag, Trond Giske?

– Absolutt. Da vi lanserte Kulturløftet i 2005, trodde vi det innebær en økning i kulturbudsjettet med rundt en og en halv milliard. Etter ti år har det blitt fem milliarder mer til kultur hvert år, sier Giske.

Det var Stoltenberg-regjeringens siste kulturminister, Hadia Tajik, som fikk æren av å oppfylle løftet om at overføringene til kultur skulle utgjøre én prosent av statsbudsjettet idet hun var på vei ut av regjeringskontorene.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2014 la regjeringen Stoltenberg opp til en samlet overføring på over ti milliarder kroner.

Men selve kjernen i Kulturløftet, målet om at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur, er ikke videreført av regjeringen som overtok.

– Er dette bursdag eller gravøl?

– Det er begge deler. Dette er 10-årsdagen for kulturløftet, og det er det all grunn til å feire, fordi vi fikk gjennomført løftet om at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kultur. Så er det et gravøl fordi den nåværende regjeringa tydelig har sagt at énprosenten ikke lenger står ved lag, sier Giske.

Frykter kutt i kultursektoren

Selv om regjeringen Solberg i sitt justerte statsbudsjett ikke reduserte de samlede overføringene til kultursektoren, har den nye regjeringskoalisjonen ikke bundet seg til et tallfestet mål. Det bekymrer den tidligere kulturministeren.

– Når kulturministeren skal slåss om penger på budsjettkonferansen, og de andre områdene har konkrete løfter og mål og hun kun har fine ord å forholde seg til, blir det nok vanskeligere å vinne frem når pengene er begrensede, sier Giske.

Utenfor ballongporten møter vi Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen. Han er selv ikke invitert til markeringen, men medgir at de rødgrønne har grunn til å feire.

– At Kultur-Norge har fått mye penger de 10 siste årene, er det ingen tvil om. At vi har økt overføringene videre i 2014, er også en realitet. Jeg håper nå at hele Kultur-Norge, og ikke de som har adresse i Oslo, kommer til å merke dette.

Thomsen peker på at Oslo har fått en stor andel av overføringene til kultursektoren gjennom de to forrige regjeringsperiodene, noe også Enger-utvalget påpekte da de avleverte sin rapport om norsk kulturpolitikk for ett år siden.

Les også: – Kulturløftet har ført til maktkonsentrasjon i Oslo

– Har de rødgrønne noe å frykte når det første helblå budsjettet kommer til høsten?

– Nei. Vi har hørt så lenge vi har sittet i opposisjon at Frp i regjering ville bety en rasering av Kultur-Norge. Det har vi ikke sett noe av så langt, og vi vil heller ikke oppleve det med det budsjettet som foreligger, sier Thomsen.

Han er imidlertid ikke sikker på at det vil bli like romslige budsjetter i årene som kommer, og mener det kan bli aktuelt med større grad av privat finansiering av kultursektoren i årene som kommer.

Kulturstrøm

 • Framførte Bowie-låt for første gong

  Maria Schneider, hovudartist på Molde jazzfestival, spelte ein David Bowie-låt då ho opna festivalen i går, skriv VG. «Sue (Or in a Season of Crime)» var med på plata «Blackstar» som kom ut to dagar før Bowie døydde i 2016. Schneider medverka som komponist til plata. Låten har aldri blitt framført live før. Jazzmusikaren har tidlegare vunne fem Grammy-prisar.

  Maria Schneider. Moldejazz 2018
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold