NRK Meny
Normal

Gift - men ingen fanatiker.

Anne Kats nye show er både lattervekkende og med plass for ettertanke, mener Nitimens premiereløver Rune Alstedt og Andreas Diesen.

Anne Kat Hærland
Foto: Jo Michael

Jøss, for et trøkk det er på denne dama!

Ja, er det noe Anne Kat kan, så er det å sette ting skikkelig på spissen og spinne det rundt i alle retninger. Hun vrir kniven inn i den overfladiske glitter - og glamourjournalistikken, sier Rune Alstedt. Her er det tema på tema, men hun gir oss langt mer enn det opplagte og forventede.

Gjennomarbeidet fra første sekund.

Hun hadde ikke vært Anne Kat om hun ikke hadde hatt noen mobbeofre, og ikke overraskende var Olav Thommesen en av dem som fikk sin dose. Hans selvbiografi blir radbrukket og filleristet, og det stemmer alt hun velter ut av seg, mener Rune.

Hun er elegant. Hun eier scenen enten hun tar for seg diverse kinky og kjedelige sider ved sexlivet, eller håpløse forsider i Dagladet. Anne Kat forteller oss at mat er ut og pløyer ukeblader i jakt på den gode oppskriften, men hun finner bare stoff om gruppesex blant eldre. Da glitrer hun, humrer Rune. Dagfinn Lyngbø som har regien, vet å styre hennes tempo. Hun stopper opp for så å stå på igjen. Anne Kat er blitt en norgesmester i timing, mener premiereløvene.

Håner skjønnhetshysteriet

En av forestillingens høydepunkter er Anne Kats radbrekking av Vendela Kirsebom’s Beauty Bible. Og Anne Kat kan trygt forlate scenen og overlate denne dissekeringen til en briljant filmvariant av Star Wars som gjør kål på enhver form for skjønnhetshysteri i bokform. I just love it, sier Andreas.Og som om ikke det er nok kommer en utrolig treffende og morsom sekvens om Jan Thomas' effekt på den kvinnelige kjendis standen.

Hele verden vet jo nå via forsider, biografi og TV – opptredener alt om Mia Gundersen, og likevel klarer Anne Kat med glimrende journalistikk å finne sin egen vinkling. Samtidig blir bakteppet teppebombet med Mias sitater fra Se & Hør. Premiereløvene bøyer seg i støvet.

Anne Kat kan ta opp temaer som skrekken for å bli gammel, eller skammen ved det, eller at vi nordmenn er sytingens mestre, og vi vil bare høre mer.

Konklusjon

En aften i hennes selskap gir meg troen på humoren og latteren som den beste av alle medisiner i dette århundret, sier Andreas.Og jeg tror jeg har knekket Anne Kat-koden: Hun åpner munnen på scenen og vi i salen gapskratter.

På en blink der en er helt ”bånn” i bøtta, og ti er den rene genistrek, havner min pil denne gang på en åtte + + + + + + , med stjerne i margen!

- Det kalles en nier det, Andreas. Så sier jeg ni +, kvitterer Rune.

Kulturstrøm

  • Kraftwerk i duett med astronaut

    Astronauten Alexander Gerst spilte sammen med bandet Kraftwerk i en overføring fra romstasjonen ISS. De tyske elektronika-pionerene holdt fredag konsert for 7.000 fans på Stuttgart Schlossplatz. Da dukket Gerst (42) uventet opp i en direkte overføring fra ISS. – ISS er en «Mensch-Maschine», sa Gerst, med henvisning til et av Kraftwerks album (NTB).

    NETHERLANDS-MUSIC-KRAFTWERK
    Foto: PAUL BERGEN / Afp