Hopp til innhold

Gåte må skrive om teksten i MGP-bidraget

Storfavoritten må fremføre bidraget sitt med helt ny tekst i MGP-finalen. De nåværende tekstlinjene er identiske med eksisterende materiale.

Gåte under scena i andre delfinale i MGP

MÅ SKRIVE OM TEKSTEN: Gåte må gjøre om låtteksten av «Ulveham» før finalen. Gunnhild Sundli fra andre delfinale, 20. januar.

Foto: Espen Solli

Gåte har allerede rukket å bli en storfavoritt hos spillselskap og flere tilhengere i inn- og utland.

Bidraget deres «Ulveham» baserer seg på en gammel kulokk, og tekstlinjene er hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade.

Siden teksten er identisk og MGP er en sangkonkurranse for originalskrevet musikk, så er det bestemt at Gåte skal fremføre bidraget sitt med nyskrevet tekst i finalen, 3. februar.

– Låtens tittel og historiske tematikk vil bestå, sier Stig Karlsen. Han er MGPs musikkansvarlig.

Gåte under andre delfinale i MGP 2024

Gåte under andre delfinale i MGP 2024

Godkjent for Eurovision

I starten av «Ulveham» kan man høre et tradisjonelt kulokk, hentet fra et eldre opptak av folkesangeren Marit Jensen Lillebuen.

Hør opptak av lokken her:

MGP-bidraget ble sendt til vurdering hos EBU, i tilfelle Gåte skulle ta seieren neste lørdag. Arrangøren har godkjent kulokken for deltakelse i Eurovision Song Contest.

Stig Karlsen ser ikke på dette som et konkurransefortrinn.

– Lokken har blitt tolket og brukt på flere utgivelser opp igjennom historien, men kan ikke sies å være allment kjent eller utbredt, sier han og legger til at det ikke er mottatt publikumsreaksjoner etter delfinalen.

– En mindre diskusjon har likevel oppstått i musikkbransjen og i noen fangrupper på bakgrunn av hva Gåte selv har delt om den kreative prosessen.

MGP-entusiast Anders Tangen mener det er viktig at dette blir ryddet opp i på en åpen måte.

– Det forundrer meg litt at rettigheter ikke er 100 % avklart i god tid. Enten av Gåte eller NRK. Det blir spennende om en nyskrevet tekst når frem på samme måte, sier Tangen.

Les også KEiiNO med comeback i MGP: – Vi skal ta trofeet heim

Keiino

Finalistane i andre delfinale i MGP 2024

GIKK VIDERE: Gåte gikk videre fra den andre delfinalen, sammen med Erika Norwich, Super Rob, Anne Fagermo & Dag Erik Oksvold.

Foto: Espen Solli

– Ikke plagiat

Folkemusiker Knut Buen bodde på nabogården til Marit Jensen Lillebuen, og fikk høre den karakteristiske kulokken da han var barn. Han ser det ikke på som et problem at Gåte har latt seg inspirere av lokken.

– Sett bort fra de få sekundene den autentiske lokken er med i åpningen, og teksten fra en gammel middelalderballade, er dette å regne som en selvstendig komposisjon, sier Buen.

Selv om lokken er godkjent for bruk i Eurovision, velger NRK å gjøre endringer i låtteksten.

– Vi ser på dette som potensielt problematisk i forhold til regelverket, og MGP har selv bedt Gåte skrive en ny tekst. Dette er EBU informert om, sier Karlsen som understreker at dette ikke er plagiat.

– I dette tilfellet tar musikken utgangspunkt i ukjent materiale som ikke er rettighetsbelagt. Bruk av folklore eller tradisjonell teknikk eller mønstre, er ikke det samme som å gjenskape andre originale sanger som er spredt til et stort publikum.

Gåte under MGP 2024

POPULÆRE: Gåte og bidraget «Ulveham» har rukket å bli en storfavoritt for MGP-tilhengere og spillselskap.

Foto: Espen Solli

Vil ikke føles ulikt

Siden oppstarten i 1999, er Gåte godt kjent for å bruke norsk folklore, tradisjonsmusikk og gamle tekster i musikken sin.

– Det er en stor del av bandets identitet, og noe vi har blitt hedret for i alle år, sier vokalist Gunnhild Sundli.

Nå skal Gåte bruke tid på å skrive om teksten i «Ulveham», med fokus om å videreføre elementene fra tradisjonell norsk folklore og folkemusikk. Noe som er viktig for bandet.

Gåte

– EN STOR DEL AV BANDETS IDENTITET: For Gåte er det viktig å videreføre elementene fra tradisjonell folkemusikk.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Det er et speil fra fortiden som forteller oss noe dypere om hvem vi er som et folk. Vårt ønske er at disse historiene og tradisjonene blir representert i moderne popkultur, som MGP er et strålende eksempel på, sier Sundli.

Selv om låtteksten nå endres, forsikrer Stig Karlsen om at nummeret ikke vil føles ulikt fra delfinalen.

– Låten, historien og fremføringens identitet og uttrykk vil være så godt som identisk med opptredenen som skal avleveres i finalen. Vi ser derfor ikke at endringen av teksten utgjør en avgjørende betydning, sier han.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.