Normal

gagarin besøker norge

Kjell Okkenhaug skulle være sjåfør for romhelten Juri Gagarin, men Gagarin tok selv kommandoen. Etterpå var et bilde av de to godt nok for å åpne eksklusive dører bak jernteppet.

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin
Foto: Privat

Juri Gagarin var det første mennesket som så jorden fra verdensrommet da han i 1961 var borte fra jordoverflaten i 108 minutt. Han ble umiddelbart helt og kjendis i både Sovjet og verden forøvrig. I mars 1964 kom Gagarin til Norge, og vårt land var det 39. romhelten besøkte etter den suksessfulle turen.

Hør saken: Gagarin tok kommandoen

Skulle være sjåfør

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Foto: Privat

Det åtte dager lange besøket var omfattet med voldsom interesse og over alt stimlet store folkemengder sammen for å se helten. Det sovjetrussiske følget skulle befordres på skikkelig vis, og i Trondheim fikk bilforhandler Kjell Okkenhaug spørsmål om å stille med to av blankpussede Volgabiler fra sin forretning.

Kjell Okkenhaug stilte selv som sjåfør og så frem til å få Gagarin i forsetet, men skuffelsen var stor da kommunes representant galant eskorterte kosmonauten inn i sin Mercedes. -Jeg ble hengende med fylkesmannen og den sovjetiske ambassadøren og selv om det var stort nok i seg selv, så var det ikke det jeg hadde håpet på, forteller bilforhandleren 39 år etter det celebre oppdraget.

- En lett lubben hånd

Men Okkenhaug argumenterte for at helten måtte få kjøre sitt eget lands bil og slik ble det: Men Gagarin insisterte på å kjøre selv. -Du kan si jeg var co-pilot, ler Okkenhaug. På vegen til et av byens hoteller, la Gagarin seg så tett opp i bakskjermen på den kommunale Mercedesen som mulig. Okkenhaug bryter ut i latter og forteller at romfareren spøkte med at det ville bli morsomt å se hvem av bilene som best tålte et sammenstøt.

Kjell Okkenhaug beskriver Gagarin som en åpen, hyggelig og rett og slett likandes kar. Han husker ennå håndtrykket fra det han beskriver som en lett lubben hånd.

Åpent dører

Da Okkenhaug i 1966 var sammen med en gruppe andre bilforhandlere i Moskva fikk han stor nytte og glede av et bilde fra Gagarins norgesbesøk. Blant annet åpnet bildet dørene til et av verdens mest kjente teaterbygg - Bolsjoi i den russiske hovedstaden.

- Vi fikk omvisning mens forestillingen pågikk, det var stort, smiler 77 år gamle Kjell Okkenhaug.

Trønderen sier det gjorde et uutslettelig inntrykk på ham å oppleve hvor stor Gagarin var i sitt eget hjemland. -Lenin var Gud, men Gagarin var den personifiserte Lyn Gordon!

Hør hele intervjuet med Okkenhaug: Gagarin tok kommandoen

Radioinnslaget ble laget av Jan-Erik Indrestrand og første gang sendt i Norgeslassets serie 40/40, sommeren 2003.

Kulturstrøm

 • Norsk band varmer opp for Metallica

  Trondheimsbandet Bokassa skal varme opp for Metallica på hele europaturneen til det amerikanske bandet neste sommer. Til sammen er det 25 konserter, i byer som London, Berlin og Madrid. Den eneste konserten i Norge er i Granåsen i Trondheim 13. juli.

 • Tributeband til Nordlysfestivalen

  The Cavern Beatles, som er et tributeband fra Liverpool, kommer til Tromsø som en del av sin Skandinavia-turné. – Vi er utrolig glade for at vi får dette showet til Tromsø, sier Line Fusdahl, festivaldirektør i Nordlysfestivalen. Konserten er satt til 1. februar 2019.

 • Utnemnd til ambassadør for Barbados

  Rihanna har blitt utnemnd som abassadør for heimelnadet Barbados. Songaren skal jobbe med å promotere invisteringar, turistme og undervisning, melder The Guardian.

  Barbados appoints Ambassador Rihanna
  Foto: Angela Weiss / AFP