NRK Meny
Normal

gagarin besøker norge

Kjell Okkenhaug skulle være sjåfør for romhelten Juri Gagarin, men Gagarin tok selv kommandoen. Etterpå var et bilde av de to godt nok for å åpne eksklusive dører bak jernteppet.

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin
Foto: Privat

Juri Gagarin var det første mennesket som så jorden fra verdensrommet da han i 1961 var borte fra jordoverflaten i 108 minutt. Han ble umiddelbart helt og kjendis i både Sovjet og verden forøvrig. I mars 1964 kom Gagarin til Norge, og vårt land var det 39. romhelten besøkte etter den suksessfulle turen.

Hør saken: Gagarin tok kommandoen

Skulle være sjåfør

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Foto: Privat

Det åtte dager lange besøket var omfattet med voldsom interesse og over alt stimlet store folkemengder sammen for å se helten. Det sovjetrussiske følget skulle befordres på skikkelig vis, og i Trondheim fikk bilforhandler Kjell Okkenhaug spørsmål om å stille med to av blankpussede Volgabiler fra sin forretning.

Kjell Okkenhaug stilte selv som sjåfør og så frem til å få Gagarin i forsetet, men skuffelsen var stor da kommunes representant galant eskorterte kosmonauten inn i sin Mercedes. -Jeg ble hengende med fylkesmannen og den sovjetiske ambassadøren og selv om det var stort nok i seg selv, så var det ikke det jeg hadde håpet på, forteller bilforhandleren 39 år etter det celebre oppdraget.

- En lett lubben hånd

Men Okkenhaug argumenterte for at helten måtte få kjøre sitt eget lands bil og slik ble det: Men Gagarin insisterte på å kjøre selv. -Du kan si jeg var co-pilot, ler Okkenhaug. På vegen til et av byens hoteller, la Gagarin seg så tett opp i bakskjermen på den kommunale Mercedesen som mulig. Okkenhaug bryter ut i latter og forteller at romfareren spøkte med at det ville bli morsomt å se hvem av bilene som best tålte et sammenstøt.

Kjell Okkenhaug beskriver Gagarin som en åpen, hyggelig og rett og slett likandes kar. Han husker ennå håndtrykket fra det han beskriver som en lett lubben hånd.

Åpent dører

Da Okkenhaug i 1966 var sammen med en gruppe andre bilforhandlere i Moskva fikk han stor nytte og glede av et bilde fra Gagarins norgesbesøk. Blant annet åpnet bildet dørene til et av verdens mest kjente teaterbygg - Bolsjoi i den russiske hovedstaden.

- Vi fikk omvisning mens forestillingen pågikk, det var stort, smiler 77 år gamle Kjell Okkenhaug.

Trønderen sier det gjorde et uutslettelig inntrykk på ham å oppleve hvor stor Gagarin var i sitt eget hjemland. -Lenin var Gud, men Gagarin var den personifiserte Lyn Gordon!

Hør hele intervjuet med Okkenhaug: Gagarin tok kommandoen

Radioinnslaget ble laget av Jan-Erik Indrestrand og første gang sendt i Norgeslassets serie 40/40, sommeren 2003.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold