Hopp til innhold

gagarin besøker norge

Kjell Okkenhaug skulle være sjåfør for romhelten Juri Gagarin, men Gagarin tok selv kommandoen. Etterpå var et bilde av de to godt nok for å åpne eksklusive dører bak jernteppet.

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin
Foto: Privat

Juri Gagarin var det første mennesket som så jorden fra verdensrommet da han i 1961 var borte fra jordoverflaten i 108 minutt. Han ble umiddelbart helt og kjendis i både Sovjet og verden forøvrig. I mars 1964 kom Gagarin til Norge, og vårt land var det 39. romhelten besøkte etter den suksessfulle turen.

Hør saken: Gagarin tok kommandoen

Skulle være sjåfør

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Kjell Okkenhaug og Jurij Gagarin

Foto: Privat

Det åtte dager lange besøket var omfattet med voldsom interesse og over alt stimlet store folkemengder sammen for å se helten. Det sovjetrussiske følget skulle befordres på skikkelig vis, og i Trondheim fikk bilforhandler Kjell Okkenhaug spørsmål om å stille med to av blankpussede Volgabiler fra sin forretning.

Kjell Okkenhaug stilte selv som sjåfør og så frem til å få Gagarin i forsetet, men skuffelsen var stor da kommunes representant galant eskorterte kosmonauten inn i sin Mercedes. -Jeg ble hengende med fylkesmannen og den sovjetiske ambassadøren og selv om det var stort nok i seg selv, så var det ikke det jeg hadde håpet på, forteller bilforhandleren 39 år etter det celebre oppdraget.

- En lett lubben hånd

Men Okkenhaug argumenterte for at helten måtte få kjøre sitt eget lands bil og slik ble det: Men Gagarin insisterte på å kjøre selv. -Du kan si jeg var co-pilot, ler Okkenhaug. På vegen til et av byens hoteller, la Gagarin seg så tett opp i bakskjermen på den kommunale Mercedesen som mulig. Okkenhaug bryter ut i latter og forteller at romfareren spøkte med at det ville bli morsomt å se hvem av bilene som best tålte et sammenstøt.

Kjell Okkenhaug beskriver Gagarin som en åpen, hyggelig og rett og slett likandes kar. Han husker ennå håndtrykket fra det han beskriver som en lett lubben hånd.

Åpent dører

Da Okkenhaug i 1966 var sammen med en gruppe andre bilforhandlere i Moskva fikk han stor nytte og glede av et bilde fra Gagarins norgesbesøk. Blant annet åpnet bildet dørene til et av verdens mest kjente teaterbygg - Bolsjoi i den russiske hovedstaden.

- Vi fikk omvisning mens forestillingen pågikk, det var stort, smiler 77 år gamle Kjell Okkenhaug.

Trønderen sier det gjorde et uutslettelig inntrykk på ham å oppleve hvor stor Gagarin var i sitt eget hjemland. -Lenin var Gud, men Gagarin var den personifiserte Lyn Gordon!

Hør hele intervjuet med Okkenhaug: Gagarin tok kommandoen

Radioinnslaget ble laget av Jan-Erik Indrestrand og første gang sendt i Norgeslassets serie 40/40, sommeren 2003.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.