Hopp til innhold

Fram fra radioarkivet

Kongelig besøk til Trøndelag, Per Borten i bare trusa og kjempekrangel om Grand Prix-bidraget...Bli med inn i radioarkivet!

Radioreporter
Foto: Scanpix / SCANPIX

Kongelig besøk

dronning Elizabeth og Per Borten
Foto: NTB / Scanpix

Kari Borten Moe var statsministerdatter i 1969, og hun forteller her om da den britske Dronning Elizabeth besøkte familien Borten hjemme i Trøndelag:

Hør: 1969: Britiske kongefamilien på besøk

Borten i trusa

1969 preges av norgeshistoriens kanskje aller første paparazzibilde – Per Borten avbildet i trusa. Det var Dagbladet som var ansvarlig for bildet, og selv om fru Borten hadde bedt de om å la være å ta bildet så ble den hvite trusa til statsministeren dokumentert likevel.

Hør: 1969: Borten i trusa

Krangel om Oj, oj, oj...

Arne Bendiksen og Kirsti Sparboe
Foto: NTB / Scanpix

«Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli» var Norges bidrag i Eurovision Song Contest 1969, og ble fremført på norsk av Kirsti Sparboe. Melodi og tekst er skrevet av Arne Bendiksen...som fikk krass kritikk av kritikerne for teksten.

Hør: 1969: Debatten om Ai, ai, ai, så glad jeg skal

Lov om grunnskole

Det blåste en vind av fornyelse over det norske skolevesenet i 1969 da lov om grunnskolen ble vedtatt av Stortinget. Dette innebar at alle barn fra nå av hadde rett til niårig skolegang.

Hør: 1969: Lov om grunnskole

My Lai-massakren blir kjent

My Lai-massakren
Foto: Scanpix

Vietnamkrigen herja fortsatt i 1969. Og motstanden mot krigen ble ikke mindre i mars samme år, da My Lai-massakren ble kjent for omverdenen. Sjokkerte amerikanere kunne høre menig Lawrence Colburne fortelle om hva som hadde skjedd ett år i forvegen, 16. mars 1968:

Hør: 1969: My Lai-massakren blir kjent

Hoppe etter Wirkola

Bjørn Wirkola ble båret på gullstol etter seieren i Holmenkollen i 1966-VM.
Foto: Scanpix / SCANPIX

Du har sikkert hørt uttrykket ”som å hoppe etter Wirkola”, bli med tilbake til hoppbakken og hør sportskommentator Bjørge Lillelien i ekstase:

Hør: 1969: Som å hoppe etter Wirkola

Månelandingen

I 1969 går for første gang to menn på månen samtidig og en halv milliard mennesker sitter på jorden og ser på:

Hør: 1969: Månelandingen

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.