Hopp til innhold

Ansatte vil bevare Nasjonalgalleriet

Flertallet av de ansatte som jobber med kunstsamlinger og utstillinger ved Nasjonalmuseet mener det er viktig å bevare Nasjonalgalleriet.

Nasjonalgalleriet
Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

60 prosent vil bevare

I en undersøkelse NRK har foretatt blant kuratorene ved Nasjonalmuseet svarer hele 60 prosent at de ønsker å bevare Nasjonalgalleriet. Knapt 25 prosent synes det er greit at galleriet legges ned.

Til NRK uttrykker de ansatte at galleriet har en kulturhistorisk verdi knyttet til den gamle kunsten, og at denne er viktig å ta vare på. I dag huser Nasjonalgalleriet alt fra ”Brudeferden i Hardanger” til ”Vinternatt i Rondane”.

Vinternatt er et av kunstverkene på Nasjonalgalleriet

VINTERNATT I RONDANE: I dag henger det på Nasjonalgalleriet på Tullinløkka. Hvor det kommer til å henge i framtiden, er foreløpig ikke avgjort.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Stort engasjement

Av 18 spurte sier 11 at de mener det er viktig å bevare Nasjonalgalleriet som visningsted for eldre kunst i tilknytning til et nytt Nasjonalmuseum.
4 er positive til nedleggelse av galleriet, Mens 3 av de spurte svarer enten "vet ikke" eller "vil ikke svare" på spørsmål fra NRK.

Nasjonalmuseets avdeling for samling og utstilling er museets største kunstfaglige avdeling. Her sier altså drøyt 60 prosent av de ansatte til NRK at de mener det er viktig å bevare det tradisjonsrike Nasjonalgalleriet i en fremtidig museumskabal.

Blant dem som aksepterer en eventuell nedleggelse, er de fleste tilknyttet Arkitekturmuseet. Arkitekturmuseet er det eneste museet som har greid å løsrive seg fra storkonstruksjonen Nasjonalmuseet.

De fleste fremholder imidlertid at galleribygningen trenger oppussing. Mange ser for seg at Nasjonalgalleriet består i tilknytning til et nytt museumsbygg på Vestbanetomten i Oslo.

Ansatte er forbannet

I Dagens Næringsliv 26.03 sier tillitsvalgt i Forskerforbundet og kunsthistoriker ved Nasjonalmuseet, Randi Godø, at hun kjenner til få internt som er imot flytting.

Overfor NRK reagerer flere ansatte med sinne på utspillet. De sier at ingen har spurt dem.

Tillitsvalgt Morten Thorkildsen i NTL innrømmer at saken ikke har vært diskutert på klubbmøter. Randi Godø vil ikke besvare NRKs henvendelser.

Til Stortinget


Regjeringen vedtok i februar i år at Nasjonalgalleriet skal legges ned til fordel for et nytt, stort fellesmuseum på Vestbanen som skal huse både den klassiske kunsten, samtidskunsten og kunsthåndverk/design.

Opposisjonspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har tidligere denne uken i et dok. 8 forslag bedt om å få overlevert saken til egen behandling i Stortinget. Forespørselen er delvis etterkommet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober