NRK Meny
Normal

Ansatte vil bevare Nasjonalgalleriet

Flertallet av de ansatte som jobber med kunstsamlinger og utstillinger ved Nasjonalmuseet mener det er viktig å bevare Nasjonalgalleriet.

Nasjonalgalleriet
Foto: Karen Riekeles Frivik / NRK

60 prosent vil bevare

I en undersøkelse NRK har foretatt blant kuratorene ved Nasjonalmuseet svarer hele 60 prosent at de ønsker å bevare Nasjonalgalleriet. Knapt 25 prosent synes det er greit at galleriet legges ned.

Til NRK uttrykker de ansatte at galleriet har en kulturhistorisk verdi knyttet til den gamle kunsten, og at denne er viktig å ta vare på. I dag huser Nasjonalgalleriet alt fra ”Brudeferden i Hardanger” til ”Vinternatt i Rondane”.

Vinternatt er et av kunstverkene på Nasjonalgalleriet

VINTERNATT I RONDANE: I dag henger det på Nasjonalgalleriet på Tullinløkka. Hvor det kommer til å henge i framtiden, er foreløpig ikke avgjort.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Stort engasjement

Av 18 spurte sier 11 at de mener det er viktig å bevare Nasjonalgalleriet som visningsted for eldre kunst i tilknytning til et nytt Nasjonalmuseum.
4 er positive til nedleggelse av galleriet, Mens 3 av de spurte svarer enten "vet ikke" eller "vil ikke svare" på spørsmål fra NRK.

Nasjonalmuseets avdeling for samling og utstilling er museets største kunstfaglige avdeling. Her sier altså drøyt 60 prosent av de ansatte til NRK at de mener det er viktig å bevare det tradisjonsrike Nasjonalgalleriet i en fremtidig museumskabal.

Blant dem som aksepterer en eventuell nedleggelse, er de fleste tilknyttet Arkitekturmuseet. Arkitekturmuseet er det eneste museet som har greid å løsrive seg fra storkonstruksjonen Nasjonalmuseet.

De fleste fremholder imidlertid at galleribygningen trenger oppussing. Mange ser for seg at Nasjonalgalleriet består i tilknytning til et nytt museumsbygg på Vestbanetomten i Oslo.

Ansatte er forbannet

I Dagens Næringsliv 26.03 sier tillitsvalgt i Forskerforbundet og kunsthistoriker ved Nasjonalmuseet, Randi Godø, at hun kjenner til få internt som er imot flytting.

Overfor NRK reagerer flere ansatte med sinne på utspillet. De sier at ingen har spurt dem.

Tillitsvalgt Morten Thorkildsen i NTL innrømmer at saken ikke har vært diskutert på klubbmøter. Randi Godø vil ikke besvare NRKs henvendelser.

Til Stortinget


Regjeringen vedtok i februar i år at Nasjonalgalleriet skal legges ned til fordel for et nytt, stort fellesmuseum på Vestbanen som skal huse både den klassiske kunsten, samtidskunsten og kunsthåndverk/design.

Opposisjonspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti har tidligere denne uken i et dok. 8 forslag bedt om å få overlevert saken til egen behandling i Stortinget. Forespørselen er delvis etterkommet.

Kulturstrøm

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

  Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

 • Terningkast fire til «Mamma Mia»

  Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

  Mamma Mia, Here We Go Again!
  Foto: Jonathan Prime