Hopp til innhold

Flere laster ned film og TV-serier

Én av tre i aldersgruppen under 30 år innrømmer at de har foretatt ulovlig nedlasting av film og TV-serier i løpet av siste halvår.

Nedlasting
Foto: JACQUES BRINON / AP

Det er oppgang fra 29 prosent siden sist gang undersøkelsen ble gjennomført for et halvt år siden.

Det viser undersøkelsen Kulturkonsum i krisetider fra Handelshøyskolen BI.

– Tallene reflekterer nok at stadig flere får bedre bredbåndskapasitet og at sjansene for å bli tatt er tilnærmet null selv om mye av denne nedlastingen er ulovlig, sier filmbransjeekspert og førstelektor Terje Gaustad.

Oppgang i digitalt kulturkonsum

Det analoge kulturforbruket viste seg å være relativt stabilt etter finanskrisen, kino-, teaterbesøk og kjøp av bøker og CD-er, mens det digitale kulturkonsumet har hatt en betydelig oppgang.

I juni viste en undersøkelse at fildeling økte i Sverige, trolig i forbindelse at flere ble kunder av bredbåndselskaper som annonserte med anonyme IP-adresser, som ikke kan spores tilbake.

Problematisk konkurrent

– Finanskrisen kan ikke nødvendigvis forklare veksten i det digitale forbruket, sier prosjektleder og professor Anne-Britt Gran.

– Samtidig skal vi ikke se bort fra at økonomiske nedgangstider gjør ulovlige gratisløsninger mer attraktive. Den betydelige gratisnedlastingen av film og TV-serier, samt hjemmebrente DVD-er, er en stor og problematisk konkurrent til både kino- og DVD-markedet, sier hun.

De som har lastet ned gratis oppgir at de i snitt har lastet ned 27 filmer og TV serier i løpet av perioden. For befolkningen totalt, har andelen som benytter seg av gratis nedlasting økt fra 12 til 14 prosent med et gjennomsnittlig forbruk på 24 filmer og TV serier.

Kjøper flere DVD-er

Men samtidig som flere av de yngste laster ned kjøper de også flere DVD-er.
I gruppen under 30 år oppgir 75 prosent at de har kjøpt DVD-er siste halvår. Opp fra 69 prosent sist gang undersøkelsen ble gjennomført. De som handler kjøper også flere DVD-er. Gjennomsnittlig kjøpte de nærmere ni DVD-er, opp fra 7,2 sist gang.

Kulturstrøm

 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).