Hopp til innhold

Fant 25 bøker med samme omslagsbilde

Elisabeth Vold Bjone oppdaget at 25 andre designere hadde laget det «samme» bokomslaget som henne. Den grafiske designeren har likevel ikke blitt skremt bort fra bildebank-bruk.

Tre bokomslag med samme tre som illustrasjonsbilde

Se bøkene med det samme omslagsbildet i bildegalleriet.

Hvordan lage et bokomslag?

Man kan for eksempel klikke seg inn på shutterstock.com, kjøpe et tre, noen fugler og en himmel. Sette det sammen. Stille litt på fargene. Sette på boktittelen. Og vips!

En kjempe begravd

Den norske oversettelsen av Kazuo Ishiguros «En kjempe begravd».

Men hva om 25 andre designere har gjort det samme? Det opplevde Cappelens Damms grafiske designer Elisabeth Vold Bjone.

Da forlagets oversettelse av «En kjempe begravd» av Kazuo Ishiguro var sendt til trykkeriet, oppdaget designeren at hun ikke var den eneste som hadde falt for bildet som preget bokens omslag.

– Jeg fant noe sånt som 25 omslag på forskjellige språk som alle bruker det samme treet, forteller designeren.

  • Se de like bokomslagene:
Tre bokomslag med samme tre som illustrasjonsbilde

– Klisjéaktige bøker

Aslak Gurholt Rønsen startet designkontoret Yokoland i 2001. Han har lang fartstid med bokdesign, og er ikke begeistret for bildebank-bruken.

– Jeg har nesten aldri brukt den metoden. Bildene man finner der er veldig klisjéaktige, og da blir bokomslagene det samme.

Aslak Gurholt Rønsen

Aslak Gurholt Rønsen fikk gull i klassen for omslagsdesign i Årets vakreste bøker 2016. Han er ikke spesielt begeistret for bildebank-bruken på norske bokomslag.

Foto: Christian Melstrøm.

Gurholt Rønsen forteller at en svært stor andel av norske bokomslag kommer fra bildebanker, men han vil ikke bare skylde på designerne.

– Man får dårlig betalt for å lage bokomslag. Og man får ikke mer om man bruker en uke på å lage en genuin illustrasjon. En designer sparer både tid og penger på å sette sammen bilder fra en bildebank.

Tror ikke at forlagene er opptatt av unike bokomslag

Gurholt Rønsen får støtte fra bransjekollega Jesper Egemar. Han designet sitt første omslag i 1987 og har vært tett på bokbransjen de siste 30 årene.

Egemar tror en del av forklaringen er at forlagene ikke er så opptatt av unike omslag lenger.

– De tenker nok mer på forholdet mellom utgifter og inntekter, sier han, og legger til:

– Før diskuterte jeg gjerne bokomslag med en designsjef i forlaget. Nå er det redaktørene som har tatt over den jobben. Ikke et vondt ord om dem, men omslagsdesign er ikke deres sterkeste side.

– Bildebankene er hensiktsmessige

Selv om Vold Bjone gikk på det hun kaller en «smell», opplever hun det fortsatt som hensiktsmessig å bruke bildebanker til hjelp i omslagsdesign.

Hun mener det er altfor enkelt å si at disse bildene er klisjéaktige.

– Det lages store mengder bokomslag i Norge i løpet av et år. At noen av dem kanskje ser mer klisjéaktig ut enn andre er ikke til å unngå. I hvert fall hvis man med klisjéaktig mener at de ligner mye på andre bøker i samme sjanger. Her må vel både forlag, designere, forfattere og ikke minst kundene som foretrekker å kjøpe enkelte typer bøker ta sin del av skylden.

Kulturstrøm

  • Fay Wildhagen får den første Anne Grete Preus-prisen

    Før Anne Grete Preus døde gjorde hun det klart at inntektene fra musikken hennes skulle gå til en ny pris. Den skulle gis til en fremragende, kvinnelig artist.

    Torsdag deles prisen ut til Fay Wildhagen. Det var Preus selv som bestemte hvem den første mottakeren skulle være.

    – Det er helt villt å høre, nå fem år etter at hun gikk bort, at hun har tenkt på meg. Det er rett og slett veldig rørende, sier Wildhagen til NRKs Nyhetsmorgen.

    Jubileumskonsert Øya 2024: Fay Wildhagen
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
  • Prisdryss til Taylor Swift på VMA

    Verdsstjerna Taylor Swift innkasserte i natt norsk tid sju nye MTV Video Music Awards-prisar.

    Fyrst tangerte ho Beyoncé, som på byrjinga av kvelden hadde rekorden for flest slike prisar. Sistnemnde var òg nominert, og kunne dermed auka på i løpet av utdelinga i New York.

    Med til saman tolv nominasjonar passerte Swift så rekorden på 30. Ho fekk mellom anna prisen for årets samarbeid saman med Post Malone. Dei to vann òg hovudprisen – Årets musikkvideo, skriv NTB.

    Dagen før MTV-utdelinga gjekk superstjerna ut med støtta si til Kamala Harris, etter TV-debatten mellom Harris og Trump. Onsdag kveld nytta Swift høvet til å oppmode tilhengarane sine til å røyste.

    Taylor Swift på MTV Video Music Awards i New York
    Foto: Brendan McDermid / Reuters