Hopp til innhold

Lager bokomslagene sine selv

For noen forfattere holder det ikke å bare skrive bøker. Disse fire designer dem også.

Johan Harstad, Siri Pettersen, Thomas J.R. Marthinsen og Jørn H. Sværen

FORFATTERE / DESIGNERE: Johan Harstad (øverst fra venstre), Thomas J.R Marthinsen, Jørn H. Sværen og Siri Pettersen designer bokomslagene sine selv.

Foto: NTB scanpix / Vidar M. S. Husby (bildet av Jørn H. Sværen)

– Jeg mener, når det er jeg som har skrevet boken, burde jeg ikke også pakke den inn? Jo, for faen, sier Thomas J.R. Marthinsen.

Men vitner ikke det om liten respekt for andres profesjon?

– Overhodet ikke. Jeg tenker mer på det som at hvis jeg har et hus og trenger et vedskur, så bygger jeg det kanskje selv. Uten at det på noen måte betyr at jeg ikke respekterer snekkere, for å si det sånn.

Marthinsen er ikke den eneste forfatteren som designer bokomslagene sine selv, men han tror ikke at forlagene er veldig begeistret for fenomenet.

– For å være helt ærlig, tror jeg de fleste redaktører og forlag undertrykker et inderlig sukk de gangene de får å gjøre med en forfatter som hinter frampå i den retningen, sier han.

Ville ikke overlate bokomslaget til noen andre

Siri Pettersen

– Tanken på at noen andre skulle tolke og framstille et prosjekt jeg hadde jobbet med i et tiår var nærmest uutholdelig, sier Siri Pettersen, som debuterte med «Odinsbarn» i 2013.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Da Siri Pettersen leverte sitt første manus til Gyldendal, gav hun dem denne beskjeden: «Bare gi lyd om det er noe dere vil jeg skal gjøre med teksten og sånn, men ... her er coveret».

Selv om forfattere flest overlater design av bokomslag til andre, var dette uaktuelt for Pettersen.

Hun jobbet nemlig som designer, og hadde god selvtillit på det visuelle.

– Tanken på at noen andre skulle tolke og framstille et prosjekt jeg hadde jobbet med i et tiår var nærmest uutholdelig. Jeg synes synd på den stakkaren som skulle prøvd, med meg hengende over skulderen, forteller forfatteren.

Hun ville lage noe som skilte seg ut, noe hun mener å ikke se altfor mye av i bokhandlene.

– Dersom man tar en runde i en bokhandel, kan man få inntrykk av at mange tenker det motsatte, at de prøver å ikke skille seg ut, sier Pettersen.

  • Johan Harstad, Siri Pettersen, Thomas J.R. Marthinsen og Jørn H. Sværen designer alle bøkene sine selv. Se eksempler her, og les mer om hvorfor disse forfatterne er opptatt av design:
Bildealbum

Tror ikke at hvem som helst kan lage et godt bokomslag

Kari Marstein

Kari Marstein er strålende fornøyd med omslagene til Siri Pettersen, Johan Harstad og Thomas J.R. Marthinsen, men tror ikke hvem som helst kan lage et godt bokomslag.

Redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, Kari Marstein, er ikke enig i at forlaget undertrykker et inderlig sukk når en forfatter vil designe selv.

– Nei, det stemmer ikke. Men det er klart, vi har respekt for det faget design er, og vi tror ikke at «hvem som helst» kan smelle sammen et godt bokomslag, sier Marstein.

Hun presiserer at Gyldendal er superfornøyd med omslagene til Siri Pettersen, Johan Harstad og Thomas J.R. Marthinsen.

– Omslagene deres er med på å realisere forfatterens ide og litterære univers, avslutter Marstein.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.