Hopp til innhold

Fandens kvinnfolk!

Frodig, kontroversiell, engasjert – med fargesterke klær, blåsvart hår, tindrende sterkt blikk og grønne negler – slik var førsteinntrykket av Annemarta Borgen.

Annemarta Borgen med barn

Annemarta Borgen, gift med forfatteren Johan Borgen. Her er hun med barna. Fra venstre: Datteren Ane med Kim på fanget, Annemarta Borgen og sønnen Espen.

Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Fargerik

Bak hennes oppsiktsvekkende ytre lå et nordnorsk temperament, en skarp intellektuell hjerne og et genuint engasjert sinn. Det er nærmest umulig ikke å pøse på med malende beskrivelser av denne kvinnen.

Hun hadde mot til å stå for egne meninger, mot til å være utiltalende, og hun forble på mange måter en krigersk outsider hele sitt liv.

Samtidig var hun også en original forfatter og kunstner, hun var utdannet gemmolog, med naturvitenskapelig legning, hun var russiskkyndig – og med interesse for krydderurter, roser og det gode kjøkken.

Dessuten var hun en habil kunsthåndverker, som skapte de vakreste billedtepper og feiende flotte ponchoer.

Kraftfull

Det er hundre år siden Annemarta Borgen ble født.

Kanskje kan man i ettertid komme i skade for bare å plassere henne i skyggen av hennes mann forfatteren Johan Borgen, men Annemarta var en kvinne som først og fremst sto last og brast med en av ettetrkrigstidens mest glitrende penner.

Annemarta var en markant kvinneskikkelse, en usedvanlig kvinne, som kraftfull og stødig sto på egne bein.

Fascinerende

Programskaper Synne Skouen lærte selv Annemarta å kjenne som barn, og ble nært knyttet til henne som voksen. Allerede som barn var hun fascinert av Annemarta. Hun virket som en magnet på barn – en voksen Pippi!

For barna var nok Annemarta noe av en eventyrskikkelse. Hun tok uforbeholdent imot dem, og for barna var hun en annerledes voksen.

Det å lære henne å kjenne som barn var nok også en fordel, hennes kompromissløse væremåte, hennes uredde framferd var nok vanskeligere å svelge for mange voksne.

Fandens kvinnfolk

Utgangspunktet til Synne Skouen har vært personlig: å finne svar på spørsmålet om hvorfor savnet av denne kvinnen er så sterkt.Hva var det ved Annemarta Borgen som gjorde at plassen etter henne kjennes så tom?

Gjennom programmet tegnes portrettet av en kvinne som det knapt finnes maken til i dagens Norge – kanskje med unntak av Shabana Rehman.

Et fargerikt menneske, som sto opp med sterke og kontroversielle meninger om politikk, kvinnesak og religion, et menneske som var et naturlig midtpunkt i kretsen av kunstnere og intellektuelle som ofte samlet seg på Knatten – Borgenfamiliens hus på Hvaler.

Nettopp Knatten er et av de stedene der Synne Skouen søker etter spor av dette «fandens kvinnfolk». På Hvaler møter hun blant andre Annemarta og Johans sønn, Espen, som forteller om Knatten, om gjestene og om et usedvanlig foreldrepar.

Ellers møter vi i programmet øvrig familie, venner og folk som har noe å fortelle fra Annemartas liv og virke. Mye av det de kan fortelle har vi kanskje hørt tidligere, men i samtalene avdekkes også en og annen godt bevart hemmelighet!

"Fandens kvinnfolk! På sporet av Annemarta Borgen" er laget av Synne Skouen og første gang sendt i 2002. Teknisk regi: Kåre Johan Lund. Hør dokumentaren på nett, eller i NRK P2 lørdag klokken 10.03 og søndag kl. 21.03.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)