Hopp til innhold

Facebook tapte ein milliard etter børsdebut

Facebook har hatt ein tøff debut på børsen. Selskapet hadde eit nettotap på 157 millionar dollar i andre kvartal, snaue 50 øre per aksje.

FACEBOOK-EARNINGS/ Facebook logo is seen on a screen inside at the Nasdaq Marketsite in New York

Facebook gjekk på børs med eit smell 18. mai i år. Sidan har det berre gått nedover. Torsdag la selskapet fram det første kvartalsrekneskapet etter børsnoteringa i mai.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Facebook Zuckerbergs Birthday Mark Zuckerberg

Facebook-grunnleggar Mark Zuckerberg.

Foto: Paul Sakuma / Ap/ NTB Scanpix

I dag la det største sosiale nettverksselskapet i verda, Facebook, fram dei første tala sidan det vart børsnotert i mai i år.

Selskapet rapporterer om eit tap på 157 millionar dollar, eller om lag 945 millionar norske kroner i andre kvartal, etter å ha skaffa seg inntekter på 240 millionar dollar.

Trass i at tala ikkje er overraskande, fell aksjen med nesten ti prosent i den elektroniske etterhandelen.

Besøkstala i vêret

Selskapet håva inn 992 millionar dollar i annonseinntekter og 192 millionar i andre inntekter - også i tråd med forventningane. Det svarar til ein inntekstvekst på 32 prosent.

Likevel sit selskapet igjen med eit underskot, fordi utgiftene veks i eit langt raskare tempo enn inntektene.

Men når det gjeld brukarar av nettsamfunnet, peikar tala i positiv retning. Minst 955 millionar var innom minst kvar månad. 553 millionar besøkte Facebook dagleg. Det er ein vekst på ca. 30 prosent frå same periode i fjor.

Mobiltala har Mark Zuckerberg enda større grunn til å jubla over. Facebook hadde der ein auke på 67 prosent aktive brukarar frå 2011 til 2012.

Trøblete børs-start

Forventningane har vore skyhøge for Facebook, som før børsdebuten vart anslått til ein verdi på opp mot 560 milliardar kroner. Det fekk mange analytikarar til å reagera.

– Dette kan bli ei boble, åtvara Tor W. Andreassen, professor i marknadsføring ved BI, i februar i år.

Les meir: «Styr unna Facebook-aksjen»

Likevel kunne Facebook-grunnleggar Mark Zuckerberg spretta champagnen 18. mai i år, då selskapet vart børsnotert.

I løpet av det første halve minuttet vart heile 82 millionar aksjar selde for 42,05 dollar aksjen, noko som gav Facebook beste børsnotering blant IT-selskapa gjennom tidene.

Les meir: Børsfesten i gang for Facebook

Etter det har det gått nedover med selskapet. Facebook har fått ei rekke søksmål retta mot seg, mellom anna for å ha å kutta inntektsprognosane for å blåsa opp prisen på aksjane.

Facebook har dessutan hatt problem med å få inntekter frå dei som bruker tenesta på mobiltelefon.

Les meir: Spår Facebooks død innen 2020

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters