Hopp til innhold

Ett års unntakstilstand

Himmelblå er en egen tilstand, hevder noen som har jobbet med TV-serien. Men for NRK Drama, skuespillere, produksjonsteam og sikkert noen fastboende på Ylvingen, har Himmelblå også vært ett års unntakstilstand.

Opptak ved Tyskerhåjen
Foto: Ronny Eikeset

For hva skal man kalle det når 500 mennesker er involvert, en hel bilpark er flyttet 1000 kilometer, mange tonn opptaksutstyr er buksert ut til en liten øy, private hjem er invadert, fem regissører og to produsenter har avløst hverandre gjennom 168 opptaksdager, båter har gått i skytteltrafikk fra fastlandet til Ylvingen i storm og stille, strømnett har blitt utbedret og mobildekning forbedret – for å lage TV?

- Når vi skal lage 16 episoder i én omgang blir det litt av et styr, ja. Derfor blir logistikk og orden i sysakene vel så viktig som gode manus når NRK skal gjennomføre et slikt kjempeløft. Men nettopp logistikk har NRK-apparatet stor erfaring med, så jeg har vært rimelig trygg på at vi skulle komme i mål til slutt, sier Petter Wallace, som er prosjektsjef for TV i NRK Drama.

Men han innrømmer at han har hatt sine urolige øyeblikk, mens produksjonen har pågått.

- Det har vært øyeblikk med storm, uteblitte fly, landfaste båter og sjøsyke medarbeidere, da jeg har tvilt, medgir Wallace.

Mens NRK-teamene har jobbet på skift, tre uker i nord, tre uker hjemme, har en fast stab bodd i Brønnøysund under opptakene. Det er produksjonsselskapet News On Request og uteksaminerte studenter fra filmskolen i Kabelvåg som har sikret kontinuitet gjennom hele produksjonstiden.

Kan alt om fjo og fjære

Skuespillere og produksjonsteam har bodd i et gammelt asylmottak utenfor Brønnøysund, Kystferie. Herfra har hurtigbåten gått til Ylvingen hver morgen, og returnert hver kveld. Dagsplanene har vært stramme, og uforutsette ting, har vært en utfordring å få til for lineproducer Inger Vatne.

- Ved ankomst tilbake til Oslo etter en økt med opptak, startet tre nye uker med planlegging. Da var det å studere fergeruter, sol opp, sol ned og flo og fjære for å få opptakene til å gå knirkefritt. Det vi ikke kunne forutse var storm og motorstopp av båter. Hver time vi mistet kostet penger. Men oppsto det uforutsette ting, stilte alle opp. Da vi hadde gjort opptak av en konsert på Ylvingen var det 250 statister som skulle fraktes tilbake til Brønnøysund. Hurtigbåten som skulle hente oss fikk motorstopp, og kom ikke. Siste bilferge fra Ylvingen den dagen reddet oss. Den droppet ruta, ventet ved kai, og alle kom seg hjem.

På hengende håret

Helgelandskysten kan være blikkstille idyll, men også kokende hav og ramsalt vind. Enkelte dager har det vært på hengende håret at teamet har kommet seg ut til Ylvingen. Hvis sjøen har vært for grov for den chartrede hurtigbåten Vegastar, har bilferga fra Horn blitt tatt i bruk. I noen få tilfeller har også den måtte legge til kai, men da har ambulanseskyssbåten vært redningen.

Fasit etter ett års produksjon og 168 opptaksdager, er at bare en eneste dag er blitt avlyst. Og, at en invasjonsstyrke av den størrelsen som inntok Helgeland, kan bli godt mottatt.

- Et så langt prosjekt som Himmelblå blir en livsstil. Mellom team og fastboende oppstod det raskt en naturlig og åpen dialog, der begge parter dro i samme retning og tok hensyn til hverandre, sier Tore Bergstrøm.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober