NRK Meny
Normal

Er dette det nye Nasjonalmuseet?

Se noen av forslagene til det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo.

Et forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen
Foto: Thomas Allvarstein Owe

- Det er veldig stor spredning. Fra mer ordinære bygg til de mest spektakulære, så her har juryen en kjempejobb foran seg, sier en oppspilt kulturminister,Trond Giske.

I dag åpnet Statsbygg utstillingen av de 236 forslagene som har kommet inn.

Les også: 230 vil tegne nytt Nasjonalmuseum

- Jeg synes det er veldig flott å se at så mange har vært interessert i å gi sitt bidrag. Det har ikke vært så stor deltakelse på en arkitektkonkurranse siden Operaen, sier Giske.

Forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Et grønt forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Foto: Thomas Allvarstein Owe

- Prosjektet vil bli gjennomført

- Hvor trygg er du på at prosjektet vil bli gjennomført denne gangen?

- Støtten i Stortinget er bred, og den rødgrønne regjeringen står som garantister på at dette skal bli noe av. Men den nye lokaliseringen av prosjektet er den aller viktigste årsaken til at jeg tror prosjektet vil bli realisert, forteller kulturministeren.

Nok et forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Et forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Foto: Thomas Allvarstein Owe

I de to tidligere konkurransene om nytt Nasjonalmuseum har planen vært at museet skulle ligge på Tullinløkka, der det nåværende Nasjonalmuseet ligger.

- Tullinløkka er uegnet til et slikt nybygg. Derfor var det riktig at vi kjøpte tilbake den beste tomta i byen. Du kan ikke få bedre beliggenhet i Oslo enn Vestbanen, mener Giske.

Et rundt forslag til nytt Nasjonalmuseum

Et rundt forslag til nytt Nasjonalmuseum

Foto: Thomas Allvarstein Owe

- Fornøyd Eckhoff

- Veldig mye interessant og fantasifullt, sier Audun Eckhoff.

Direktøren for Nasjonalmuseet har hatt et par dager på seg til å studere forslagene, som er sendt inn av arkitektkontorer fra hele verden.

- Man kan vel si at noen satser på det seriøse og realistiske, mens andre virker mer improviserte. Kanskje litt vel improviserte, inrømmer han.

Et forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Nok et forslag til nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen

Foto: Thomas Allvarstein Owe

Den første konkurranserunden er anonym. Eckhoff, som sitter i juryen er, sikker på at den innen september vil klare å plukke ut fire til seks gode forslag, som går videre til andre runde.

- Det blir vanskelig, men ikke uoverkommelig, sier han.

I følge den nåværende planen til Statsbygg skal et vinnerforslag være kåret i løpet av mars 2010.

1 av 236 forslag til nytt Nasjonalmuseum

1 av 236 forslag til nytt Nasjonalmuseum

Foto: Thomas Allvarstein Owe

Hva synes du om disse forslagene? Si din mening her:

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.