Nils Holgerssons forunderlige reise

Selma Lagerlös bok om Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige er blitt en barneklassiker.

Nils Holgersson-statue

Nils Holgersson-statue av Ralf Borselius, i Karlskrona i Sverige.

Foto: Udo Schröter

Boken er både en skildring av Nils' modning og etiske utvikling, og en skildring av Sveriges samfunn og geografi i overgangen mellom bondesamfunn og industrisamfunn.

Bestillingsverk

Boken var opprinnelig skrevet på bestilling fra Svenska Skolbokskomiteen som en lærebok i svensk geografi.

Rett etter forrige århundreskrifte ble den tidligere læreren Selma Lagerløf bedt om å lage en ny lesebok for folkeskolen. Hun takket ja til oppdraget og bestemte seg for å skrive en bok om geografi.

Delt i to

Den første delen ble utgitt i 1906 , og den andre delen året etterpå. Originalversjonen var på over 600 sider, men senere ble de slått sammen til en bok.

Selma Lagerlöf har på finurlig vis diktet seg selv inn i historien. I et kapittel lander Nils på Mårbacka og blir reddet av forfatteren da en kattugle angriper han.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.