Hopp til innhold

Elisabeth Andreassen

Elisabeth Andreassen var gjest i Stjerneklart mandag 23. november.

Elisabeth Andreassen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Elisabeth Andreassen

Elisabeth Gunilla Andreasson ble født 28. mars 1958 i Göteborg som norsk statsborger og datter av det norske ekteparet Ingrid og Jarle Andreasson og norsk statsborger.

6 år gammel flyttet familien til Källö-Knippla i Öckerö i Göteborgs nordre skjærgård, der hun vokste opp sammen med foreldrene og lillebror Jan, samt de to fostersøsknene Kristian og Martina, samtidig som hun også tilbrakte mye tid hos mormor og morfar i Sykkylven. Faren livnærte seg som sportsfisker, moren var syerske og de bodde i den gamle butikken på øya. 16 år gammel flyttet Bettan på hybel i Göteborg for å gå på gymnasets økonomilinje. Etter skolen jobbet hun en kort perioden på et parfymeri på flyplassen Landvetter utenfor Göteborg.

20 år gammel deltok hun i talentkonkurransen ”Sjöstjärnan” som ble arrangert av Göteborgs-Tidningen, og ble nr. 2. Hun spilte countrymusikk rundt om på puber i Göteborg sammen med Kalle Bäckström og Bengt Adielson i KEB Band. Så flyttet hun til Stockholm, kjøpte seg kontrabass og lærte seg å spille på den. Hun ble med i et band sammen med Leif Ingdahl og Kjell-Åke Ring som kalte seg Eliza, og i 1980 ble hun oppdaget av Lasse Holm på en countrygalla i Stockholm. Hun spilte inn en demo, ble medlem av bandet Chips, sammen med bl.a. Kikki Danielsson, og dro på turné til Vest-Tyskland. I 1980 ga de ut albumet ”Chips”, og året etter deltok de i den svenske Melodi Grand Prix-finalen med ”God morgon”, og ble nr. 2. Året etter vant Chips med ”Dag efter dag” og ble nr 8 i den internasjonale finalen i Dublin. Samme år kom deres andre album, ”Having a party” ut.

I årene mellom 1981 og 1983 var hun med i musikalen ”Spøk” sammen med Björn Skifs og Martin Ljung på Maximteatern, og turnerte rundt i Sverige med Chips. I 1984 sviktet stemmen i den svenske Melodi Grand Prix-finalen, men året etter hadde hun slått seg sammen med Hanne Krogh og dannet Bobbysocks. De vant den norske og den internasjonale finalen i Göteborg med ”La det swinge”. Etter seieren turnerte de over hele Norden og spilte inn plate i Los Angeles. Duoen ble oppløst i 1988 og Bettan begynte en solokarriere. Hun spilte inn en countryplate i 1988 i Nashville, og i 1990 flyttet hun til Oslo. Det året fikk hun 7. plass i den svenske Melodi Grand Prix-finalen med ”Jag ser en stjärna falla”, og i 1992 var hun programleder for den norske finalen.

I 1994 vant hun den norske finalen i Melodi Grand Prix sammen med Jan Werner Danielsen med ”Duett” og ble nr. 6 i den internasjonale finalen i Dublin. De to opptrådte med julekonserter 5 år på rad og reiste rundt over hele landet med prosjektet ”Musikal Highlights”, også i Carnegie Hall i New York. Men sommeren 1994 sto i kjærlighetens tegn for Bettan, for da giftet hun seg med finansmannen Tor i Sandar kirke og skiftet navn til Andreassen. I 1996 vant Elisabeth den norske finalen i Melodi Grand Prix med ”I evighet” og fikk en andreplass i den internasjonale finalen i Oslo Spektrum, bare slått av Irland. To år etter kom hun på andreplass med ”Winds of the Northern Sea” i den norske finalen.

Hun har spilt rollen som Mrs Lowett i Sweeney Todd i 1991, Christin i konsertversjonen av ”The Phantom of the Opera” samme år, Sigrun Freud i ”Sofies verden” i 1999 og Florens i ”Chess”. Hun har opptrådt i revy sammen med Dizzie Tunes og vært programleder for ”Retro” på NRK TV sammen med Ole Jørgen Grønlund. I 2002 opptrådte hun sammen med Kikki Danielsson og Lotta Engberg i en TV-galla i Sverige og innledet et samarbeid med de to i Kikki, Bettan & Lotta, med krogshow og deltakelse både i norsk og svensk Melodi Grand Prix, tredjeplass i Sverige i 2002 med ”Vem e de du vil ha” og fjerdeplass i Norge i 2003 med ”Din hånd i min hånd”. I 2004 reiste hun rundt om i Sverige med Lasse Holms med en slagerturné som het Diggiloo.

I februar i år kom Bettan med albumet ”Spellemann”, fulgt opp av en turné sammen med albumets gjesteartist Alexander Rybak. Tidligere denne måneden lanserte hun sin egen vin, ”Bettan”, hun ga ut sitt 22. soloalbum forrige mandag – ”Julenatt” sammen med Rein Alexander og legger nå ut på en kirkekonsertturné sammen med ham.

Elisabeth bor på Ullern i Oslo sammen med mannen Tor og døtrene Anne på 14 og Nora på 12, og familien har hytte på Vendelbo på Brønnøya i Oslofjorden.

Stjerneklart med Elisabeth Andreassen, NRK P1, mandag 23. november kl 22.05

Kulturstrøm