Stjernekamp: Dette syntes dommerne

– Marginene mellom deltakerne er så små, så i kveld må de virkelig overbevise, sa dommer Mona B. Riise. Her er tilbakemeldingene artistene fikk på sine viser og og i EDM (electronic dance music).

Thomas Felberg, Mona B. Riise og Lars Bremnes i Stjernekamp

– Det er semifinale og det er nå det gjelder, sa dommer Mona B. Riise.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kassegitar møtte glowsticks under kveldens semifinale i Stjernekamp, og dommerpanelet bestod som vanlig av Mona B. Riise og Thomas Felberg. Med seg hadde de to gjestedommere, Lars Bremnes i vise-sjangeren og Martin Bjercke, bedre kjent som Martin Danielle, i EDM.

Da semifinalen var det Knut Erik Østgård som gikk av med tredjeplassen. Igjen står finalistene Maria Haukaas Mittet og Trine Rein, og du kan bestemme hvilke låter de skal synge.

I vise-sjangeren fikk artistene disse tilbakemeldingene:

 • Trine Rein sang «Vi vandrar samen» av Olav Stedje

Trine Rein synger vise

– Jeg har aldri sunget på dialekt før, sa Trine nervøst før fremføringen.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Trine er halvt amerikansk og har sjelden sunget på norsk. I kveld hoppet hun med begge føttene først og sang på en dialekt hun aldri har vært borti før.

– Jeg kjenner Olav Stedje, og ville ha hans velsignelse før jeg sang hans sang. Heldigvis ønsket han meg lykke til over telefonen, om så på sin egen måte. «Stao pao!» sa han før vi la på, fortalte Trine.

Og sangvalget holdt mål for dommerne:

– Låten ble orginalt skrevet på engelsk, men Trine, du kan jo synge på dialekt! sa Mona. B. Riise, og Thomas Felberg stemte i:

– Det var gøy å høre deg på norsk! Du synger låta bra, og når du treffer den ene tonen i refrenget, så vandrer jeg sammen med deg gjennom nynorskordboka.

– Du er veldig trygg og jeg stoler på deg når du synger dette. Du treffer det du skal, men sangen sklir over i en poppbalade mens du synger. Jeg savnet at den liknet mer på en voggevise noen steder, avsluttet Lars Bremnes.

 • Knut Erik Østgård sang «Du skal få en dag i måra» av Alf Prøysen

Knut Erik synger vise i Stjernekamp

– Det passer jo så godt at du er fra Stange når du skal synge denne, sa Thomas Felberg etter Knut Eriks opptreden.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Knut Erik valgte en sang som de aller fleste av oss har et forhold til. Selv sang foreldrene denne sangen ofte for ham når det var leggetid, og den tradisjonen har Knut Erik tatt meg seg til sine egne barn.

– Dette er en sang vi alle kjenner og det gjør det skummelt å fremføre den. Men du gjorde en fin formidling, og du fikk fortalt denne sangen ordentlig, sa Mona B. Riise.

– Det er ikke lett å treffe lekenheten i Alf Prøysens sanger, men det klarer du. Du gjør en slags rocke-vise ut av den, men det er det ikke noe galt i, sa Thomas Felberg.

– Du gjorde den så fint! Jeg fikk følelsen at du snakket til meg. Du er en mann som klarer å fortelle historien gjennom hele visa på en veldig behagelig måte, avsluttet Lars Bremnes.

 • Maria Haukaas Mittet sang «Å kunne æ skrive» av Kari, Ola og Lars Bremnes

Maria Haukaas Mittet i Stjernekamp

– Jeg brenner for visesjangeren og har gledet meg sånn til denne kvelden, sa Maria.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Maria valgte gjestedommerens egen sang uten å vite at Lars Bremnes skulle coache henne.

– Det var utrolig å synge denne sangen, og se ham inn i øynene. Det var stressende, men lærerrikt. Takk for at du har skrevet en så fin låt, Lars!

Les også: – Hadde ikke gått alene

Ingen av dommernes øyne var tørre etter Marias fremføring:

Lars Bremnes på Stjernekamp

– Dere kan ikke forvente at jeg skal være upartisk nå! sa Lars Bremnes etter Marias fremføring.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg gråter av glede! Dette kan du så godt. Jeg blir så ekstra rørt for du river meg med hver eneste gang du står på denne scenen, snufset Mona B. Riise.

– Jeg ble veldig grepet av måten du gjorde den på. Du tok deg noen friheter med arrangementet og det likte jeg veldig godt. Du får til en blanding av det store og det skjøre, sa Lars Bremnes.

Dette var tilbakemeldingene artistene fikk i EDM (electronic dance music):

 • Trine Rein sang «Spectrum (Say my name)» av Florence and the Machine

Trine Rein synger EDM i Stjernekamp

– Disse tilbakemeldingene gjorde dagen min, gliste Trine.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Det var et stort hopp mellom kveldens to sjangre, og Trine hadde bestemt seg for at hun hadde én jobb når hun gikk på scenen for andre gang:

– Jeg skal få alle i salen til å danse!

Og Thomas Felberg fortsatte dansen ut i kommentarene:

– EDM-divaen Trine er i huset! Låta er vanskelig å synge, men du har valgt helt riktig. Du får nakkehårene mine til å reise seg. Denne sjangeren er mer naturlig for stemmen din enn du kanskje tror!

– Det var så deilig å høre deg med en helt moderne låt. Du kler når det er høyt, lavt og sterkt. Jeg tror heller du skal gi ut en EDM-plate enn en viseplate! jublet Mona B. Riise.

– Dette var helt fantastisk! Jeg ble helt satt ut. Det var helt rått. Denne låten er så vanskelig å synge, og du får det helt perfekt til! stemte Martin Danielle i.

 • Knut Erik Østgård sang «Don't you worry child» av Swedish House Mafia

Knut Erik synger EDM i Stjernekamo

– Jeg hørte sønnen min spille sangen på kassegitar, og plutselig står jeg her! undret Knut Erik seg over.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Knut Erik anbefalte alle seerne å gjemme seg bak putene før han gikk på scenen i EDM-sjangeren, og lovte gjestedommer Martin Danielle å gjøre alt for å levere på scenen:

– Jeg setter opp håret i en knott, eller «man bun», om jeg må! sa Knut Erik, og stilte opp i skinnjakke og med håret opp.

– Dette gikk veldig mye bedre enn man skulle tro! Jeg elsker din rustne røst, og selv om det gikk over stokk og stein i de lyse delene av sangen, så handler denne konkurransen om å være en entertainer, sa Mona B. Riise.

– Dette ble en full pakke! Denne sangen kler faktisk stemmen din, og «ninjatoppen» du har satt opp håret i er prikken over i-en, sa Thomas Felberg.

– Jeg vet du er litt usikker og ikke helt komfortabel i sjangeren, men man merker at du gir og gir. Dette var veldig bra, Knut Erik! sa Martin Danielle.

 • Maria Haukaas Mittet sang «The only girl in the world» av Rihanna

Maria synger EDM i Stjernekamp

– Det var så «hot»! sa Mona B. Riise om Marias fremføring.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Maria har måttet jobbe hardt for å komme inn i EDM-sjangeren og har vært nervøs gjennom hele uken. Hun fortalte tidligere denne uken at det å være gravid og skulle synge og danse samtidig er en liten utfordring. Maria hadde allikevel bestemt seg for å gi seerne en fantastisk opplevelse:

– Målet er at alle som sitter foran TV-en skal velte potetgullbollen i vill dans!

Og Maria klarte overgangen fra vise til EDM sømløst, skal vi tro dommernes kommentarer:

– For bare noen minutter siden satt jeg og gråt av en vise og så var jeg på RIhanna-konsert! Du tar scenen og du bruker kroppen din. Det var så «hot»! sa Mona B. Riise.

Martin Bjercke og Mona B. Riise i Stjernekamp

– Du gir alt! applauderte gjestedommer Martin Danielle.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Det er et uttrykk i EDM-verden som sier at «gåsehud lyver ikke», og det har jeg nå! Du var litt usikker i begynnelsen, men så gir du alt, sa Martin Danielle.

– Det er ikke lett å finne den måten Rihanna gjør det på, men det har du gjort og vridd sangen om til din egen. Du er ikke en røyskatt fra Barbados, men leker det gjennom det som en fjellrev fra Senja, avsluttet Thomas Felberg.

Neste lørdag er det finale i Stjernekamp, og du kan være med å bestemme hvilke sanger finalistene skal synge.

Kulturstrøm

 • Spielberg inngår avtale med Netflix

  Den amerikanske stjerneregissøren Steven Spielberg har inngått en samarbeidsavtale med Netflix, melder nyhetsbyrået AP. Ifølge avtalen skal Speilbergs produksjonsselskap, Amblin Partners, lage en rekke spillefilmer for streaminggiganten de neste årene.

  Spielberg står blant annet bak filmene «Jurrassic Park», «Haisommer», «ET», «Schindlers liste», og «Tilbake til fremtiden».

  FILE PHOTO: Director Steven Spielberg speaks during an Apple special event at the Steve Jobs Theater in Cupertino
  Foto: Stephen Lam / Reuters
 • Nytt styre i Nasjonalmuseet

  Mandag 21. juni har staten oppnevnt nye styremedlemmer til Nasjonalmuseet. Ny styreleder er Maria Moræus Hanssen. Styreendringene gjelder fra 1. juli 2021. Det skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

  Professor Jan Grue oppnevnes som nytt styremedlem, og Ellen Tveit Klingenberg gjenoppnevnes som styremedlem.

  Nasjonalmuseets gjenåpning i nye lokaler har vært utsatt i tre år, og vil finne sted 11. juni 2022.

  Maria Moræus Hanssen
  Foto: Lise Åserud / NTB