Hopp til innhold

Dette husker vi fra hurtigruten

Folk har fridd og lekt med døden i løpet av drøye fem døgn med direktesendt fjernsyn. Her er noen av de største øyeblikkene.

Klokken 19:45 torsdag 16. juni begynte NR2 en maraton-sending uten like. Klokken 10:27 onsdag 22. juni var det slutt. Da hadde millioner av nordmenn sett MS Nordnorge på vei fra Bergen til Kirkenes.

Dette er noen av høydepunktene fra den 8082 minutter lange direktesendingen:

Video Recap Hurtigruta

«Borat» i badedrakt

Like ved gapet til Trollfjorden fikk MS Nordnorge besøk av to personer på vannski. Selv om vanntemperaturen kanskje ikke innbød til bading, var Erik Hansen ikledd en særdeles utfordrende badedrakt, bedre kjent fra filmen «Borat».

Reaksjonene fra de reisende på Hurtigruten var entydig positive.

– Jeg så opp mot Hurtigruten og så at masse gamle damer stod og vinket og lo. Det var nok et annerledes syn, sa Hansen

Se innslaget hvor «Borat» danset med MS Nordnorge:

Video Borat danset med hurtigruta

Fridde på direkten

Da MS Nordnorge la til kai i Harstad møtte de MS Lofoten på vei sørover. Der benyttet Kim Abrahamsen seg av anledningen til å fri til kjæresten. Mette Veivåg så frieriet direkte, og svarte gråtende ja over telefon.

Også Rolf Grønlund, ansatt på MS Vesterålen, brukte rampelyset til å fri til sin Karin. Også denne gangen sa den utkårede ja.

Dessverre var det ikke alle frieriene som gikk som planlagt. På Tjøtta like sør for Sandnessjøen stod nemlig Ole Petter Martinsen klar med et banner. Han hadde gitt klar beskjed til kjæreste om at hun måtte følge med på sendingen, noe hun også gjorde. NRK fulgte dessverre ikke like godt med, og frieren ble ikke lagt merke til.

Her fant vi Willy

Where's Waldo?

Slik ser Willy ut til vanlig.

Foto: Candlewick Press

I Ålesund dukket det opp en kjent mann i rødstripet genser og topplue. Willy (eller Waldo som han heter på engelsk) er kjent fra store folkemengder i tegnede barnebøker. I forbindelse med Hurtigrutens anløp fikk også Ålesund, Molde og Stokmarknes besøk at den godt synlige mannen.

Etter at NRK.no etterlyste de fargerike karakterene, har tre Willy'er stått frem.

– Jeg tok Willy ganske seriøst. Jeg passet på å hele tiden stå midt inne i en folkemengde, og alltid stå i en 45 graders vinkel mot kamera med et lurt smil om munnen.

Slik beskrev Martin Eriksen fra Stokmarknes arbeidet som måtte gjøres for å bli en ordentlig Willy.

– Lekte med døden

Ønsket om oppmerksomhet har også gjort at noen har gått litt for langt. Flere steder har småbåter krysset like foran baugen til MS Nordnorge, noe som kunne gått veldig galt hvis de hadde fått motorstopp

Politiet i Nordland har også opprettet sak mot en vannskuter-kjører i Meløy kommune. Han kjørte i høy fart rundt både MS Nordnorge og sørgående Hurtigrute MS Trollfjord.

– Å kjøre foran baugen vår eller å krysse foran den, er direkte livsfarlig. Opptrer man på en slik måte, setter en både seg selv og andre i stor fare, sa sikkerhetsoffiser Royer Robertsen på MS Nordnorge.

Se innslaget fra Meløy kommune her:

Video Villmannskjøring med vannskuter

Kapteinen som ble folkehelt

Mannen som har sørget for at Hurtigruta har kommet seg trygt fra Bergen til Kirkenes er Kaptein Geir Arne Johannessen.

Onsdag morgen ble han oppringt av statsminister Jens Stoltenberg før MS Nordnorge la til kai i Kirkenes.

I løpet av de siste dagene har han fått så mange telefoner at han måtte legge telefonen i en skuff. Han har også fått en egen tilhengerside på Facebook.

– Jeg har fått veldig mange flotte tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente. Det er selvfølgelig veldig hyggelig, sa Johannessen til NRK.no

Se kapteinen snakke med statsministeren:

Video Hurtigrute-kapteinen får gratulasjoner fra Stoltenberg

Hurtigrute-kapteinen får gratulasjoner fra Stoltenberg

Seilte inn i solnedgangen

I alt har personer fra 176 land sett deler av NRKs sendinger. De har fått se noe av det fineste norske natur har å by på.

Den ekstreme naturen har gjort det særdeles vanskelig å sende direkte fjernsyn Enkelte ganger har sendingen tatt en liten pause, men takket være avansert teknologi er det aller meste blitt sendt direkte.

Slik så det ut da MS Nordnorge passerte Stad:

Video Hurtigruta LIVE!

Varm mottakelse for kalde journalister

Langs hele kysten har folk flokket til kai for å hylle Hurtigruta og MS Nordnorge. Også i strøk fjernt fra kysten har fjernsynene stått på for at alle skal få med seg det som skjer. Lise Gundersen var en av mange som ofret nattesøvnen for å se hva som skjedde.

– NRK fikk i natt meg, mamma og søstera mi med baby til å stå opp 0345 på natta for å se hurtigruta seile inn til vår felles fødeby Vardø, sa Gundersen til NRK.no

– Moren min sendte emosjonelle tekstmeldinger i femtiden i morges med teksten “sukk”, sa hun videre.

I Mehamn var det dansere med bare skuldre som møtte opp da Hurtigruten la til kai, i sterk kontrast til NRKs reporter som hentet fram strikket lue og vinterklær.

Dronningen fotograferte

I det MS Nordnorge nærmet seg Kirkenes, fikk de selebert følge. Kongeskipet Norge lå klart til å hilse Nordnorge til kai.

Helt akter sto en enslig dronning Sonja, mens de majestetiske skipene lå side om side. Og mens kameraene på MS Nordnorge tok sine siste bilder, gjorde dronningen det samme. Også hun ønsket et bilde av Hurtigruten før den la til kai.

Se dronningen vinke til MS Nordnorge:

Video Dronning Sonja hilser Hurtigruten

NRK.no takker for følget. Da MS Nordnorge hadde lagt til kai, fikk vi følgende dikt:

HURTI`RUTESALUTT

Ka skà eg finna på for någe, om dagane, nå,
når nå eg ikkje lenger på Hurti`rutå kan sjå?.
For det har våre så spennanes det heila,
der me konne fra go`stolen, hjemma, seila.

Og på seilasen fra Bergen tè Kirkenes,
har der på kaiane, bare våre bli`e fjes.
Så nå når reiså e for osser øve og slutt,
må me adle for Nrk to, utføra ein salutt!!

Barbro Vanvik

Hva er din beste opplevelse fra 8082 minutter med fjernsyn?

Kulturstrøm

 • Booker-prisen til Paul Lynch

  Den irske forfatteren Paul Lynch er tildelt Bookerprisen for 2023.

  Bookerprisen er en prestisjetung britisk litteraturpris.

  Lynch får den for boka «Prophet Song», melder BBC.

  Romanen skildrer kampene til Stack-familien, inkludert Eilish Stack, en mor til fire som prøver å redde familien sin mens Irland glir inn i et totalitært regime.

  Paul Lynch
  Foto: AP
 • Puff Daddy anklaget for ny voldtekt

  Sean Comb, mest kjent som Puff Daddy, er saksøkt for å dopa ned og voldtatt en student i 1991. Søksmålet ble levert til en domstol i New York torsdag, skriver Reuters.

  Lørdag ble det forlik mellom Comb og en ekskjæreste etter et annet voldtektssøksmål.

  Søksmålet går inn i en rekke av søksmål mot kjente personer denne uken. Grunnen til at det har kommet mange søksmål nå er at det går mot slutten av en spesiell lov, New Yorks Adult Survivors Act, som åpnet for å saksøke selv om foreldelsesfristen var gått ut.

  Combs er en av de mest innflytelsesrike produsentene i hiphop-bransjen.

  Sean Combs, Puff Daddy
  Foto: AFP