Her jager redningsskøyta bort småbåtene

PR-kåte båtfolk trosser advarslene. For å unngå ulykker må Hurtigruten få redningsskøyta til å jage bort småbåter med sirener og vannkanon.

Hurtigruten minutt for minutt

VANN: Med vannkanon ryddet redningsskøyta vei for hurtigruta.

Foto: NRK

De krysser rett foran "MS Nordnorge" selv om de har fått flere advarsler i løpet av den direktesendte TV-seilasen.

– Da vi kjørte ut fra Stamsund brukte jeg bevisst vannkanonen for at ikke båtene skulle legge seg rett foran oss og hurtigruta, sier skipper Magne Vykten på redningsskøyta «Det Norske Veritas»

– Rydder vei

NRK sender i fem og et halvt døgn fra det som blir kalt «verdens vakreste sjøreise». Det har hittil vist seg å bli en stor folkefest.

Mens folk samles på skjær, holmer og kaier langs hele kysten, er det også tusenvis som hilser «MS Nordnorge» i båt.

Men båtførere tar ofte store sjanser for å komme nærmest mulig tv-kameraene. Ofte kan man se små båter som krysser rett foran baugen til «MS Nordnorge». Det kan skape livsfarlige situasjoner. Derfor har Hurtigruten bedt om hjelp fra redningsskøyta.

Hurtigruten minutt for minutt

- SHOWET: - Vi 'showet' litt foran hurtigruta for å rydde unna båtene som kunne komme i veien, forklarer skipper Magne Vykten på redningsskøyta «Det Norske Veritas».

Foto: NRK

– De eskorterer oss ut og rydder vei for oss. Det er kjekt å få hjelp fra dem når det er så mye folk som nå, sier Rune Alme på brua på «MS Nordnorge» under direktesendingen.

– Risikosport

Bare to minutter etter at redningsskøyta skremte vekk småbåtene med vannkanon og sirener ut fra Stamsund, kunne man se en båt kjøre rett foran baugen til hurtigruta.

– Det er helt fryktelig. Dette er risikosport og vitner jo bare om uforstand. Man springer ikke foran en bil, sier skipper Magne Vykten.

Hurtigruten minutt for minutt

RETT ETTER: Bare to minutter etter redningsskøyta krysset en båt rett foran baugen til 'MS NordNorge'.

Foto: NRK

For dersom det skulle bli motorstopp på en av de mindre båtene kan det gå skikkelig ille.

– Hurtigruten klarer ikke å stoppe dersom det kommer en slik båt rett foran baugen. Da går den bare rett ned. Det er jo snakk om et massivt skip som ikke klarer å stoppe på 20 meter, forklarer Vykten.

LES OGSÅ:

Fikk motorstopp

Redningsskøyta «Det Norske Veritas» ble liggende et stykke bak hurtigruta, nettopp fordi den måtte plukke opp en liten båt som hadde fått motorstopp.

– Det var en liten jolle på 10 fot. Akkurat den lå langt unna kursen av hurtigruta, men det var mange andre båter i nærheten som også kunne rent ned båten.

Ifølge sikkerhetsoffiser Royer Robertsen på «MS NordNorge» har de ikke noen fast avtale med redningskøytene om at de skal rydde vei langs kysten. Tidligere under tv-seilasen understreket han til NRK.no faren ved å krysse rett foran hurtigruteskipet.

– Skjer det noe, er det ikke så mye vi får gjort. Vi kan ikke vike unna for én båt, da risikerer vi å ta med oss ti-tyve andre båter i stedet. Skipet bruker flere hundre meter på å stoppe, så vi vil gå rett over dem hvis de får motorstopp eller noe annet skjer, sier Robertsen.

Seersuksess

I alt 1.345.000 personer var innom NRK2-sendingen mellom klokken 19:45 torsdag kveld og 03:00 natt til fredag. 34% av dem som så på tv i det tidsrommet, var innom NRK2. Sendingen hadde 21% markedsandel, til vanlig ser 6% på kanalen i samme tidsrom.