Hopp til innhold

Den Absolutte Albumlista?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvilke hundre album er tidenes beste? Klikk i bildet over for å se  "Den Absolutte Albumlista"! Enig eller uenig i lista? Si din mening i debattforum!

 

Urias Heep-oppgave

Madonna
Foto: PAUL WARNER / AP

Å i det hele tatt tenke seg muligheten av å kunne produsere en albumliste som påberoper seg potensialet til å kunne nærme seg Det Riktige Resultat - er en så uhyrlig påstand at alle musikkelskere uvegerlig reagerer med bulimiske kontraksjoner i mellomgulvet og nervøse rykninger i samtlige avtrekkerfingre.

Men jobben må gjøres, og Herreavdelingens nettsider har heroisk ikledd seg denne Urias Heep-rollen. Ikke minst for å på en absolutt måte kunne kneble eventuelle kulturelle knehøner som fremdeles måtte mene at fx Celine Dion har noesomhelst inne i et åndsfriskt hode å gjøre.

Revolusjonerende grundig

Michael Stipe og Patti Smith

Michael Stipe og Patti Smith

Foto: Seth Wenig / AP

For å sikre oss mot kollektiv kasting av råtne digital-tomater, er det lagt ned et ufattelig grundig arbeid for å få fremskaffet et så uangripelig resultat som overhodet tenkes mulig kan. Det måtte rett og slett en ny og revolusjonerende metode for listeraffinering til - am diese Weiße:

1) Utvelging

Vi har tatt for oss ni lister fra noen av klodens mest sentrale rockeinstitusjoner:

BBC

Rolling Stone

New Musical Express

Melody Maker

Mojo Magazine

Q Magazine 2003

Q Magazine 2006

Rock'n'roll Hall of Fame

AlbumVote


2) Bearbeiding

 

Bono
Foto: JULIE JACOBSON / AP

Disse ni listene er smeltet sammen til tre unike lister basert på følgende forskjellige utregningsmetoder:

i)   Poeng etter nøyaktig plassering (1, 2, 3…100)
ii)  Rangering etter de ti øverste (10, 9, 8…1,1,1…..)
iii) Verdenscup-rangering: (100, 90, 80, 75…15, 14…1,1,1… )

3) Sluttføring

Til sist er disse tre listene kokt ned til et hyperpotent sluttresultat ved å benytte en utregningsmetode basert på hvert albums nøyaktige plassering.
Til sammen kom 382 album med på lista, men her presenteres kun de 100 aller aller ypperste. Fullstendig liste kan kanskje legges ut en annen gang – hvis folkekravet blir stort nok.

Diana Ross og Jackson Five
Foto: AMY SANCETTA / AP

Listekritikk

Vi er pinlig klar over at slike lister alltid vil kunne bli gjenstand for knusende kritikk, og det er særlig to forhold som kan kalles kritikkverdige:

a) Det vil alltid kunne hevdes at man alltid vil oppnå så og si samme uunngåelige resultat, med en uomtvistelig rocke-kanon representert. (Jfr denne Stylus Magazine-artikkelen .)

Keith Richards

En som gir blanke f... uansett!

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

b) Dessuten vil man kunne påpeke at siden alle kunstarter i sitt vesen baserer seg på en subjektiv opplevelse av verket, vil en slik listesammensetning nødvendigvis måtte få et subjektivt uttrykk.

allmusic

Vi har forsøkt etter beste evne å behandle stoffet så objektivt som overhodet mulig. Men som for å understreke problematikken rundt objektiv subjektivitet (eller sirkelens kvadratur), har vi foretrukket å hente kommentarer til hvert album fra én og samme nettside:

All Music  er en av bransjens mest respekterte ifht å gi treffende karakteristikker av band, artister, album og låter. Herfra har vi klippet ut, oversatt og bearbeidet korte fyndord knyttet til hvert album Forhåpentligvis er disse til hjelp og berikende støtte for de av dere som er tøffe nok til å innrømme kunnskapshull i en såpass sentral Herrekanon.

Nuff said: for deg som rett og slett bare vil nyte en liste over klodens mest innflytelsesrike rocekalbum, er det bare å klikke på. God fornøyelse!

 

 

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP