Hopp til innhold

Dealing with Helen

Gjennom lek og humor trer et alvorlig budskap fram: Noen har personlig interesse av å fortsette en krig selv om årsaken til krigen er fjernet. Krigen har mistet sin egentlige begrunnelse.

Dealing with Helen av Finn Iunker

Kong Menelaos, Kong Agamemnon, Patroklus, Neoptolemos, Dronning Helena, Ajax, Akilles og Helena-kopi

Foto: Signe Becker

Den internasjonalt kjente norske dramatikeren Finn Iunker fortsetter å bruke gamle greske myter og dramaer som utgangspunkt for sin utforskning av verden idag. Her har han tatt myten om den vakre dronning Helena av Sparta. Gift med kong Menelaos. Hun forsvant - og konsekvensen ble det som kalles Trojanerkrigen.

Kong Menelaos oppmuntrer sine soldater

Kong Menelaos oppmuntrer soldatene.

Foto: Signe Becker

Lekende teater

"Dealing with Helen" i regi av Fredrik Hannestad er lekende teater, utforskende teater, og fortellende teater. Først og fremst ikke realistisk teater. Skuespillerne snakker mer til publikum enn de snakker til hverandre. Når du ser de enkle og litt barnslige virkemidlene de bruker, kan det ligne slik teater du spilte for dine foreldre da du var barn og naturligvis ikke hadde råd til kostymer eller kulisser. Her fungerer det helt fint at Kong Menelaos har en tøykrone og ellers ganske vanlige klær, og viser plakater til sine slitne krigere der det står "Come on", eller "Vi vinner". Kong Agamemnon har et stort, kunstig løsskjegg og cowboyhatt av strå, bar overkropp og grå bukser. Og sliter med å innrømme at han drepte sin datter Ifigeneia for å skaffe vind til krigsbåtene.

Humoristisk form

Forestillingen kaller på humoren fra starten, og det gjør en slik teaterfor lett tilgjengelig. Selv om ”Dealing with Helen” har en humoristisk form, klarer forestillingen gjennom tekst og handling å vise oss budskapet sitt på en overbevisende måte. Nemlig at ære og personlige hensyn kan fortsette en krig, når den utløsende årsaken ikke lenger finnes. For her ser vi at Helena kommer hjem, men krigen fortsetter med lånte motiver.

Verk produksjoner

Dette er gruppeteater der ingen rolleliste forteller hvilken skuespiller som spiller hvilken rolle. Her er det alle for en og en for alle. Black Box er friteatergruppenes scene. Og som mange andre grupper her, er grunnlaget for Verk produksjoners eksistens og virke, at de eksperimenterer med teaterformen.

Det betyr at de kan tillate seg å ikke være gjennomført perfekte. Det er heller ikke denne forestillingen. Men det ser man gjennom fingrene med. Verk produksjoner er flerkulturell, og replikkføringen er ikke alltid perfekt. Her hører vi svensk og spansk og finsk aksent. De bruker nesten like mye musikk gjennom forestillingen som i en film. Alt fra gresk-tyrkisk inspirert lettmusikk til "Air" av Bach og til Cat Stevens som synger "Morning has broken".

Myten om Helena-rovet

Det finnes mange varianter av myten om Helena og prins Paris. I noen av dem blir hun røvet mot sin vilje, i andre elsker hun Paris og drar sammen med ham til hans Troja. Finn Iunker, som skrev Dealing with Helen, først på engelsk i 2003, har bygget videre på tragedien til Euripides. Den sier at Helena er blitt sendt til Egypt av gudene. Det gjør hun altså her, og lever godt med en slave som er blitt fri og velstående, helt til Spartanerne kommer til Egypt og finner henne. Paris er altså uskyldig.

Handlingen foregår først i en gresk militærleir åtte år uti krigen. Så er vi i Egypt, der de finner Helena som frivillig vil bli med hjem, og så tilbake i grekenland. Der argumenterer den voldsglade krigeren Ajax for å drepe Helena og fortsette krigen, for å skjule at de har tatt feil av Paris og trojanerne og startet krigen på feil grunnlag.

Lykkes på sine premisser

På sine premisser er dette en god forestilling. Den har et budskap som kommer tydelig frem til publikum gjennom leken og humoren. Og da har den lykkes. Jeg hadde en morsom og underholdende opplevelse gjennom alle påfunn og den smittende entusiasmen til skuespillerne, men satt til slutt med assosiasjoner til Irak-krigen.

Kulturstrøm

  • Spanske myndigheter tiltaler Shakira for skattesvindel

    Den colombianske popdronningen Shakira er anklaget for skatteunndragelser på 6,8 millioner euro, melder spansk påtalemyndighet. Hun anklages for å ha brukt et skatteparadis for å slippe å betale skatt i 2018, melder påtalemyndigheten i Barcelona. Den 46 år gamle popstjernen har vært tilknyttet Spania siden hun slo seg sammen med den nå pensjonerte fotballspilleren Gerard Pique. Paret har to barn. De bodde i Barcelona inntil i fjor, da forholdet sprakk.

    Spanske myndigheter har tidligere anklaget henne i en sak som dreier seg om en sum på 14,5 millioner euro for perioden 2012–2014. Shakira hevder hun var bosatt på Bahamas i den perioden, og bare var på besøk i Barcelona.

     shakira
    Foto: AP