Hopp til innhold

Danske Se og Hør i retten: Må svare på anklager om overvåkning

Kongehus, statsministere og Danmarks største kjendiser skal ha blitt ulovlig overvåket av danske Se og Hør. I dag starter rettssaken om det som kalles landets største medieskandale noensinne.

Danske Se og Hør

OVERVÅKET KJENDISER ULOVLIG: Danske Se og Hør er tiltalt for å ha gjort ulovlig overvåkning av kjente personer, kongelige og ministere.

Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix

Lene Nystrøm

ANMELDTE UKEBLADET: Lene Nystrøm anmeldte Se og Hør for overvåkningen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge dansk politi skal en hemmelige kilde i et bankkortselskap ha solgt fortrolige opplysninger om minst 135 kjente personer til ukebladet i perioden 2008 til 2012. Kilden skal ha mottatt rundt en halv million kroner for opplysningene.

Norske Lene Nystrøm, også kjent som Aqua-Lene, er blant kjendisene som anmeldte Se og Hør for å ha krenket privatlivets fred.

Også prins Joachim, statsministerne Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, og kjendiser som Mads Mikkelsen ha blitt utsatt for ulovlig overvåkning.

– Glad for etterforskningen

– Vi er glade for at påtalemyndigheten i Danmark har forfulgt saken. Det er en krenkelse av privatlivets fred når man innhenter personopplysninger på urettmessig måte, sier John Christian Elden, som representerer Nystrøm i saken.

– Det er uheldig med en utvikling der media kan kjøpe seg til opplysninger som er taushetsbelagt, sier Elden.

– Er det grunn til å tro at det går den veien?

– Jeg håper ikke det, sier Elden.

Dømte redaktører

Pål Thore Krosby

AKSEPTERTE BOT: Pål Thore Krosby, administrerende direktør i danske Aller, anerkjenner at bladet har brukt ulovlige metoder.

For to uker siden ble tidligere nyhetssjef Lise Bondesen og ukebladets tidligere redaksjonssjef Kim Bretov, dømt til betinget fengsel og samfunnstjeneste. Bretov tilsto at han visste om kredittkortovervåkningen.

I tillegg aksepterte Aller Media, som utgir danske Se og Hør, en bot på ti millioner danske kroner.

– Vi har gjort det vi kan gjøre som et selskap, og det er å ta ansvar. Det har vært brukt metoder for å tilegne seg informasjon som ikke er lovlig, sa Pål Thore Krosby, administrerende direktør i det danske Aller-konsernet, til Danmarks Radio.

Fredag må seks andre tiltalte møte i retten. Blant disse er den hemmelige kilden, den tidligere journalisten Ken B. Rasmussen som startet skandalen med romanen «Livet, det forbandede», og den tidligere Se og Hør-sjefredaktøren Henrik Qvortup.

Nordea-gransking i Norge

Også i Norge er Se og Hør blitt anklaget for å ha hatt betalte kilder i kredittkortselskap. Påstanden ble fremsatt i den tidligere Se og Hør-journalisten Håvard Melnæs sin bok «En helt vanlig dag på jobben» i 2007.

Nordea satte i gang en gransking som ikke kom til en klar konklusjon, men fastslo at det var sannsynlig at Nordea-ansatte kunne ha solgt kjendisers kontoutskrifter til Se og Hør. Nordea kom imidlertid aldri til bunns i saken. Saken ble ifølge Aftenposten henlagt av politiet.

– Se og Hør i Norge har ingenting å gjøre med den danske utgaven. Utgavene har helt forskjellig redaksjonell profil. Se og Hør i Norge følger norsk lov, redaktørplakaten og vanlige presseetiske regler, skriver Ulf Andre Andersen i Aller Norge til NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober