Hopp til innhold

Dagen bestselgerne kom i retur

3. juledag var det mange folk i butikkene. På årets store byttedag er det bestselgerne som kommer i retur.

Bok-bytte

Ark bokhandel på Egertorget under den store byttedagen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

3. juledag er det lite i hovedstaden som vitner om at ekstremværet Dagmar hadde feid forbi et par dager tidligere. Med sol og blå himmel og noen få plussgrader ytrer livet i gatene, og i mange av butikkene kryr det av folk.

Hos Ark bokhandel på Egertorget i Oslo er det kø foran kassen. Blant dem som venter på å bytte julegaver er Pernille Smaavik Yttreeide. Hun fikk dobbelt opp av to bøker til jul.

– De sto på ønskelisten, og to hadde fått samme ønskeliste, forklarer moren hennes, Marit Smaavik Johansen.


– Men jeg trenger ikke bytte noe mer enn disse to bøkene, fortsetter Pernille.

Bokbytte

Henrik Falla gir penger tilbake til Pernille Smaavik Yttreeide (14) som er sammen med Marit Smaavik Johansen (mor) i Ark bokhandel på Egertorget for å bytte bok som hun fikk to av i julegave.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Vedbok i retur

Boken «Hel ved» av Lars Mytting var en av årets favoritter under juletreet. Tirsdag kom mange av dem i retur.

– Vedboken har vi fått inn veldig mange av. Det er sikkert mange som har fått to av den, men det er også mange som bytter til den, sier butikkansatt Rønnaug Sundling.

Jo Nesbø

Jo Nesbø

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Men også mange andre av førjulstidens bestselgere blir byttet 3. juledag.

– Vi har også tatt imot en del av den nye til Linn Ullmann, samt de siste bøkene til Jo Nesbø og Lisa Marklund. Flere har også byttet «Lyntyven», den første boken i serien om Percy Jackson, og bøker i «En pingles dagbok"-serien. Dette er bestselgere som vi har solgt veldig mye av, forteller Sundlings kollega Gro Havelin.

– En del har også kommet hit for å bytte den siste «Min kamp»"-boken til Karl Ove Knausgård, fortsetter Sundling.

Bestselgere byttes

Min kamp 6 omslag

Knausgårds 'Min kamp', sjette bok.

Foto: Yngve KnausgŒrd

At det er bestselgerne som byttes mest, bekreftes av kassapersonalet hos Tanum i Paleet i Oslo.

– Det er flere som har byttet boken «Hel ved». Men det virker ikke som om det er fordi de ikke vil ha den, men fordi de har fått to eller tre av den til jul, sier en av de ansatte, som ikke ønsker å stå fram med navn.

Også hos Platekompaniet i Klingenberggaten i Oslo sentrum er det fullt av folk tidlig på ettermiddagen 3. juledag. Butikken er ikke særlig stor, men likevel er det rundt 20 personer der.

– Vi har hatt en jevn strøm med folk som bytter eller ber om tilgodelapp. Hittil har det vært rundt 150 personer innom her, forteller Jørgen Stein til NTB mens han står i kassa og hjelper kunder.

Også her er det mest bestselgere som blir byttet.

– Det er mange som bytter bestselgere fra før jul som de har fått dobbelt av. Blant disse finner vi Michael Bublé, Ane Brun, Jarle Bernhoft og P4s juleplate. Men hva som blir mest byttet, er det for tidlig å si. Det har bare gått noen timer, sier Stein.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober