Hopp til innhold

DAB-radioens skjebne i Stortinget i dag

I dag behandler politikerne i Stortinget DAB-radioens skjebne. Fire statsråder skal overbevise resten av Stortinget om at det er trygt å gå over fra FM-nettet til DAB fra januar 2017.

I dag skal kulturministeren og tre andre statsråder redegjøre for Stortinget om slukkingen av FM-nettet - og overgangen til digital radio, eller DAB.

Stortinget behandler DAB-radioens fremtid.

En omfattende undersøkelse viser at 7 av 10 allerede har skaffet seg en DAB-radio. Og det er bare en måned igjen til FM-båndet skal slukkes. Nordland er først ute i januar 2017.

Men i tolvte time kompliseres saken. Stortinget skulle behandlet saken i går, men den ble utsatt. Idag kommer fire ministere for å forklare seg for Stortinget. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de må få forsikringer fra regjeringen om at det må være er trygt å gå over til DAB.

DAB-radio

VIL HA SVAR: Senterpartiet vil vite om dekningen i bil er så god som den bør være.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Beredskapen god nok

Helt frem til nå har et flertall i Stortinget gått inn for DAB-radioen og teknologiskiftet.

– Vi kan ikke leve veldig lenge med usikkerhet rundt dette. Derfor er jeg veldig glad for at Stortinget har kastet seg rundt og behandler saken i dag, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kjetil B Alstadheim, politisk redaktør i Dagens Næringsliv sier til NRK Kulturnytt at han ikke har noen tro på at politikerne skal gå inn for en utsettelse av DAB i dag.

– Det som skjedde i går var at Arbeiderpartiet tok Fremskrittspartiet på ordet, sier han.

Men det er likevel ikke trolig at Arbeiderpartiet vil stanse denne overgangen til DAB.

Les også: – Regjeringen driver med intens selvplaging

Bekymret for usikkerheten

Arbeiderpartiet har sammen med et enstemmig storting gått inn for framdriften av DAB-omleggingen. I Politisk Kvarter i NRK sier Arild Grande (Ap) at han nå setter spørsmålstegn ved om regjeringen har full kontroll.

– Det oppleves som om det er full splittelse i regjeringen., sa han i Politisk Kvarter.

Linda Hofstad Helleland, kulturminister (H) og en av dem som skal forklare seg i Stortinget i dag, sier det ikke er noen tvil om at regjeringen har kontroll.

– Beredskapen er godt nok ivaretatt, parerer Linda Hofstad Helleland.

– Idag skal vi til Stortinget og gjenta den samme informasjonen, fortsetter hun.

– Den usikkerheten som skapes bekymrer meg, legger hun til. Og hun mener Arbeiderpartiet er med på å skape usikkerhet hos forbrukerne som har kjøpt radio og forberedt seg på dette teknologiskiftet.

– Vi har stolt på de anbefalingene, sier Arild Grande fra Arbeiderpartiet. – Problemet er at Frp som sitter i regjering ikke ser ut til å stole på dette, mener han.

– Kartet stemmer ikke med terrenget

– Problemet er at det kartet man bruker som utgangspunkt, ikke stemmer med det terrenget folk opplever, mener Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås.

– Man må bygge ut mer og sikre seg gode lytterforhold slik at alle folk kan få veimeldingene når de er på veien, sier hun. Og legger til at Senterpartiet vil ha en ekstern evaluering av om dekningen er så god som det er slått fast.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom