CNN anklages for å være voldtekts-sympatisører

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Et CNN-innslag om to voldtektsdømte tenåringsgutter er i ferd med å skape storm i USA, etter at CNN-reporteren Poppy Harlow ga sin sympati til de to seksualforbryterne.

De to dømte tenåringsguttene spiller amerikansk fotball på det høyt elskede skolelaget i hjembyen Steubenville i Ohio. Da voldtekten ble kjent, var det flere i byen som benektet at guttene kunne ha gjort dette.

Saken har fått mye oppmerksomhet fordi det var hackergruppen Anonymus som gjorde voldtekten kjent, da de publiserte en film av ugjerningen på internett.

Ifølge filmen som ble offentliggjort, ble jenta voldtatt flere ganger i løpet av natten. Voldtektsofferet skal ha vært beruset, og husker ingenting fra hendelsen.

Emosjonell opplevelse

I går falt dommen i saken, og guttenes ble de dømt til minimum ett og to år i ungdomsfengsel.

17-åringen ble også dømt for å ha tatt nakenbilde av voldtektsofferet, og må sone minst to år i ungdomsfengsel.

Da CNN skulle rapportere fra byen Steubenville i Ohio, var det guttene som ble fremstilt som de største ofrene. Den 16 år gamle jenta, som ble voldtatt flere ganger før hun ble avfotografert naken, blir knapt nevnt i reportasjen.

Reporteren Poppy Harlow blir nå beskyldt for å være en «rape apologist». I en ordveksling med CNN-anker Candy Crowley, forteller Poppy Harlow blant annet hvor emosjonelt det var å se de to tenåringsguttene i rettssalen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, Candy. Det var utrolig emosjonelt, og veldig vanskelig for en utenforstående som meg å se på at livet til disse to guttene – med en lovende fremtid som fotballspillere, toppstudenter – falt sammen, sier Harlow til nyhetsankeret.

– Vanskelig å se på

Videre i reportasjen viser CNN klipp av de to voldtektsdømte tenåringene som sier unnskyld til offerets familie.

En av guttene bryter sammen i armene til sin advokat, før han sier:
«Livet mitt er over.»

– Det var veldig vanskelig å se på, kommenterer CNNs Poppy Harlow om episoden.

Senere i innslaget blir CNNs jusekspert, Paul Callan, intervjuet. Nyhetsanker Candy Crowley spør hvordan dommen vil påvirke de to guttene.

– Det mest alvorlige i denne saken er at de blir stemplet som sexforbrytere. Det stempelet har de fått av rettssalen i Ohio. Det vil forfølge dem resten av livet, sier Callan til CNN.

Nettstedet Mashable har prøvd å komme i kontakt med CNN, men kanalen ønsker ikke å uttale seg om saken.

voldtektssak, CNN

Reporter Poppy Harlow har fått en rekke tilbakemeldinger på Twitter, få av dem er positive.

Foto: skjermdump/twitter

Ikke overrasket

Heidi Nordby Lunde alias Vampus

Heidi Nordby Lunde er alt annet enn overrasket over saken.

Heidi Nordby Lunde, samfunnsdebattant, blogger og på syvende plass på Oslo Høyres liste foran stortingsvalget i 2013, er en markant stemme i debatten om norske voldtektsstraffer.

Hun har skrevet en rekke kronikker om voldtekt, blant annet i VG og Aftenposten, og har holdt fagseminar for å bekjempe voldtekt.

Høyre-politikeren, også kjent under bloggernavnet «Vampus», er hverken overrasket eller sjokkert over CNNs reportasje.

– Det er en sak som har pågått lenge i lokalmiljøet. Vi ser to gråtende, unge menn som angrer på det som de er blitt dømt for. Det som er spesielt, er at de angrer først når de er blitt tatt. Man ser dem gråtende, men man ser ikke offeret og hva hun må gå igjennom.

– Vanlige holdninger

Nordby Lunde har tidligere gått hardt ut mot statsadvokat Hugo Henstein ved Troms og Finnmark i VG, fordi hun mener han reduserer voldtekter til «å ta seg til rette».

Hun tror det hersker en oppfatning om at berusede jenter i større grad «fortjener» det som skjer med dem.

– Det prinsipielle spørsmålet er om kvinnen eier sin egen kropp eller ikke. Og det gjør hun, uansett om hun er full eller ikke. Å hevde noe annet, blir som å si til en full gutt at jeg er i min fylle rett til å stikke noe opp i rumpa på ham. Og det vil jeg at du skal sitere meg på, så gutter skjønner hva dette handler om, sier Nordby Lunde, før hun fortsetter:

– Vi snakker ofte om holdninger til kvinner blant våre nye landsmenn. Dette er holdninger til hvite nordmenn. Er hun full på nachspiel, er det liksom greit.

Heidi Nordby Lunde tror reaksjonene til CNNs reporter og nyhetsanker representerer vanlige synspunkter, også i Norge.

– De synes det er forferdelig at unge gutter får livene sine ødelagt. Det er interessant å se at folk er så overrasket, men det er nok ganske vanlige holdninger.

The Onion så saken komme

Kuriøst nok publiserte satirikerne i The Onion en lignende sak for noen år siden. I 2011 laget satirenettstedet et ironisk innslag om en basketballspiller som «overvant voldtekten» han hadde gjennomført.

– Historien vår høres ut som den kunne vært produsert av folkene som dekket Steubenville-saken hos CNN, skriver Krister Johnson, skuespiller og tekstforfatter, i bloggen sin.

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix